CONVORBIRE CU UN DIAVOL

Odata, Cuviosul Nifon mergea pe drum. Putin mai inaintea lui era un calator, care era temator de Dumnezeu. Atunci Nifon vede un diavol negru zburand in jurul acelui om si semanandu-i ganduri murdare. Acela insa, avea mintea luminata si nu primea gandurile orbeste, fara cercetare. De aceea, adeseori se intorcea si scuipa pe diavol, ocarandu-l.

Sfantul, vazand ca diavolul necajeste pe om, i-a aruncat o privire manioasa, zicandu-i:

- Inceteaza odata, salbaticule si stricatule, de a mai tulbura faptura lui Dumnezeu! Ce castig ai tu, ticalosule, daca pierzi, ceea ce sa nu fie, sufletul lui?

- Iti voi spune indata, i-a raspuns diavolul: Desigur, n-am nici un folos, dar, chiar fara sa vreau sunt silit sa-i dau razboi. Vezi, avem si noi sefi peste capetele noastre, care ne dau porunci si ne controleaza ca nu cumva sa slabim a razboi neamul crestinesc. Si vai de diavolul pe care mai marii nostri il gasesc lenevindu-se de la razboi. Il bat si il chinuiesc teribil.

- Ticalosule, i-a zis Sfantul, nu stii ca te asteapta focul pentru cumplitele tale pacate? De ce nu te ascunzi undeva intr-o gaura si sa plangi pentru nesuferitul foc ce ti s-a pregatit?

Rusinat, diavolul s-a facut nevazut. In acel moment trecea prin piata un monah cu chip ingeresc. Din gura lui, Cuviosul vedea iesind flacari care se inaltau pana la cer. In urma lui mergea un inger ca un stalp de foc si, cu sabia ridicata, ii pazea sufletul si trupul lui. Din cand in cand, ingerul se intorcea inapoi si cu infricosata amenintare, izgonea diavolii care intindeau curse cuviosului monah.

- Cu adevarat, minunat este Dumnezeu intru sfintii Sai, zise intru sine Nifon, vazand acea uimitoare priveliste. Dumnezeu da indrazneala si putere si putere robilor Sai si El Insusi este "puterea poporului Sau". Binecuvantat este Dumnezeu!