LACOMIA

Apoi, diavolul a inceput a-l lupta cu patima lacomiei, dar Nifon se impotrivea cu multa barbatie si-l izgonea. Si, fiindca acela se intorcea infuriat si-l razboia din nou, Nifon, fiind incredintat de ajutorul lui Dumnezeu, zicea catre duhul cel viclean: "Azi voi manca si voi bea, ca sa-ti arat ca nici asa nu ma poti impiedica de la rugaciune, pentru ca am pe Dumnezeu in ajutor".

Dupa ce a mancat si a baut bine, a zis catre sine: "Cainele, dupa ce a mancat si a baut, latra bucuros. Deci si tu Nifone, dupa ce ai mancat si ai baut din toate darurile lui Dumnezeu, trebuie sa multumesti".

Astfel cugetand a mers la biserica si, ridicandu-si mainile spre cer, s-a rugat, zicand: "Slava Tie, Hristoase, Dumnezeul meu, ca m-ai saturat de bunatatile Tale cele pamantesti. Ci, te rog mult, Milostive, nu ma lipsi nici de cereasca Ta Imparatie!"

Aceasta rugaciune a rostit-o de mai multe ori. Apoi, adresandu-se diavolului, a zis: "Vezi, vicleanule si necuratule, ca am mancat si am baut si, cu toate acestea, n-ai putut sa ma opresti de la biserica, nici sa ma impiedici sa ma rog. Piei din ochii mei si du-te in intunericul cel mai dinafara!"