CUM A FOST ALES EGUMEN DEPLIN MONAHUL CLEOPA


CUM A FOST ALES EGUMEN DEPLIN MONAHUL CLEOPA

 

Dupa mutarea la cele ceresti a batranului egumen Ioanichie Moroi, toata grija Schitului Sihastria apasa pe umerii monahului Cleopa. Dar el nu voia sa primeasca hirotonia in diacon si preot, caci se temea de aceasta mare raspundere in fata lui Dumnezeu. Iata insa cum a randuit Dumnezeu sa fie hirotonit si apoi sa fie numit egumen deplin al schitului:

 

In luna octombrie, anul 1944, monahul Cleopa impreuna cu cativa frati au mers la via schitului din comuna Racova - Buhusi, pentru a aduce struguri. Pe cale, aproape de Buhusi, i-a iesit inainte o femeie evlavioasa, avand in mainile sale un rand de vesminte preotesti, un liturghier si un toiag de preot si i-a zis:

 

- Parinte, au ramas in casa mea aceste vesminte si obiecte sfinte de la un preot militar, care statea la noi pe timpul razboiului. Apoi, mergand cu frontul mai departe, le-a lasat in casa noastra si nu stiu ce sa fac cu ele!

 

- Soro, da-le la o biserica sau la o manastire care are nevoie de ele, ca nu este bine sa tii in casa aceste obiecte sfinte!

 

- Parinte, daca le dau sfintiei tale, le primesti?

 

- Da-ni-le noua, crestina, si le ducem la manastire, ca este pacat sa stea oriunde!

 

- Poftim, parinte, vesmintele, cartea si toiagul! Multumesc lui Dumnezeu ca v-am intalnit sa vi le dau!

 

Luand aceste obiecte, Parintele Cleopa le-a pus in caruta si cugeta in sine: ''Oare de ce a adus aceasta femeie vesmintele, toiagul si liturghierul tocmai la mine? Nu cumva este un semn ca Dumnezeu vrea sa fiu hirotonit preot si sa povatuiesc cu toiagul acesta obstea Schitului Sihastria?''

 

Intorcandu-se de la vie si spovedindu-se, a spus duhovnicului toate acestea. Iar duhovnicul, intelegand ca este un semn de la Dumnezeu, i-a zis: ''Fa ascultare, Parinte Cleopa, ca aceasta am fagaduit toti la calugarie si fara aceasta nu ne putem mantui! Apoi cine sa conduca obstea schitului, daca toti fugim de raspundere? Ca zic Sfintii Parinti: ''Ascultarea este viata, iar neascultarea este moarte''!''

 

Dupa doua luni, la 27 decembrie 1944, cand se praznuieste Sfantul Arhidiacon Stefan, monahul Cleopa a fost hirotonit ierodiacon; iar la 23 ianuarie 1945, cand se praznuieste Sfantul Sfintit Mucenic Clement, a fost hirotonit ieromonah de Episcopul Galaction Cordun, pe atunci staret al Manastirii Neamt.

 

Dupa putin timp, Ieromonahul Cleopa Ilie avea sa fie numit oficial egumen al Schitului Sihastria.

Carti Ortodoxe

Cuprins