CUM A SCAPAT PARINTELE CLEOPA DE STARETIA MANASTIRII NEAMT


CUM A SCAPAT PARINTELE CLEOPA DE STARETIA MANASTIRII NEAMT

 

Pe la inceputul anului 1951, Patriarhul Justinian, dorind sa innoiasca duhovniceste Manastirea Neamt, cea mai mare lavra din tara, a propus sa-l transfere pe Arhimandritul Cleopa la Neamt cu 70 de calugari din Slatina si Sihastria.

 

Parintele Cleopa, auzind aceasta, s-a intristat mult si s-a rugat Maicii Domnului sa-l izbaveasca de aceasta ispita, amintindu-si de sfatul duhovnicului Vichentie de la Manastirea Agapia, care spunea: ''Mai baiete, cand vei da de necazuri mari, sa postesti trei zile si sa te rogi cu lacrimi si Dumnezeu te va invata ce sa faci!'' Si iata cum a procedat.

 

Intr-o noapte s-a inchis in chilia sa, stiind numai ucenicul sau, Ieromonahul Serapion, si s-a rugat cu post timp de sapte zile, de luni pana Duminica.

 

Dupa sapte zile, noaptea, cum statea pe scaun si atipise putin, a vazut o lumina cereasca in jurul icoanei Maicii Domnului din perete. Apoi Maica Domnului i-a grait din icoana, zicandu-i: ''Nu te intrista pentru tulburarile de la Manastirea Neamt, ca le voi linisti eu. Dar sa nu fii in indoiala''. Caci un gand ii spunea sa se duca la Neamt si altul, sa se duca la pustie.

 

Apoi s-a dus la duhovnicul sau, Ieroschimonahul Paisie, s-a spovedit si i-a spus tot ce a auzit si a vazut la icoana Maicii Domnului din chilie. Batranul i-a zis: ''Este un semn dumnezeiesc. Dar nu mai spune deocamdata nimanui vedenia aceasta. Acum pregateste-te si maine sa te impartasesti. Si de va fi de la Dumnezeu sa te duca la Manastirea Neamt, Maica Domnului o sa te ajute. Iar de nu va fi voia Lui, vei ramane pe loc''.

 

A doua zi, dupa Sfanta Liturghie, Parintele Cleopa a primit vestea ca patriarhul s-a sfatuit cu mai multi si a hotarat sa ramana lucrurile pe loc, ca mai inainte. Asa s-au linistit toate, cu rugaciunile Maicii Domnului si cu binecuvantarea duhovnicului sau, Ieroschimonahul Paisie.

Carti Ortodoxe

Cuprins