PELERINAJ PE LA SFINTELE MANASTIRI

 

PELERINAJ PE LA SFINTELE MANASTIRI

 

La inceputul anului 1956, Arhimandritul Cleopa se retrage din ascultarea de staret al Manastirii Slatina, lasand in locul sau pe Protosinghelul Emilian Olaru, un ucenic al lui. Iar el, insotit de doi ucenici, a fost chemat intr-o misiune duhovniceasca la Timisoara si Arad. Aici a intalnit pe Mitropolitul Banatului, Vasile Lazarescu, care tocmai atunci pregatea racla pentru moastele Sfantului Iosif cel Nou de la Partos.

 

De aici, Parintele Cleopa viziteaza Manastirea Vasiova, unde a slujit mai multi ani vestitul duhovnic Vichentie Malau, unul dintre cei mai mari duhovnici ai tarii noastre, despre care sfintia sa afirma ca ''ar putea fi canonizat oricand''.

 

Apoi Parintele Cleopa cu ucenicii sai a fost trimis la Manastirea Gai din apropiere de Arad, unde a stat un timp. Aici a pus randuiala duhovniceasca intocmai ca la Sihastria. Dar cand a tras clopotul de Utrenie, credincio-sii, nefiind deprinsi cu slujba de miezul noptii, au chemat pompierii sa stinga focul, crezand ca s-a aprins manasti-rea. Parintele i-a chemat in biserica si le-a tinut o predica miscatoare de suflet. Printre cuvintele spuse de el au fost si acestea: ''Focul care s-a aprins aici la Manastirea Gai, sa nu se mai stinga pana la sfarsitul lumii!''

 

De la Gai, Parintele Cleopa era invitat din cand in cand la Episcopul Aradului, Andrei Magieru, cu care se sfatuia duhovniceste si pe care l-a si spovedit.

 

Dupa ce viziteaza si alte manastiri din partea locului, se intoarce din nou in Moldova si se stabileste pentru cateva luni la Manastirea Putna. Aici a fost solicitat sa ajute la innoirea duhovniceasca a acestei manastiri, unde fusese numit un nou staret, in persoana Arhimandritului Dosoftei Morariu, unul din ucenicii sai din tinerete.

 

La Manastirea Putna vorbea zilnic cu mult patos tuturor pelerinilor din tara si de peste hotare despre vitejia binecredinciosului voievod Stefan Voda al Moldovei, despre jertfa cu care si-a aparat tara si dreapta credinta si despre numeroasele sale ctitorii, care dainuiesc si astazi pe pamantul nostru sfant.

 

Aici a avut prilejul sa vorbeasca atat la tineri, cat si la varstnici, la romani, ca si la straini, despre frumusetile Ortodoxiei, despre eroismul inaintasilor nostri, despre fru-moasele manastiri pictate in exterior atat de minunat, spre slava lui Dumnezeu si binecuvantarea neamului romanesc.

 

In acest scurt popas la Manastirea Putna, Parintele Cleopa a imbinat in predicile sale, in chip armonios, evla-via ortodoxa strabuna cu patriotismul inaintasilor nostri si, nu mai putin, cu jertfa atator generatii de monahi, care au tinut vie candela dreptei credinte si sufletul neamului nostru.

 

In toamna anului 1956, Parintele Cleopa isi ia cojocul si cartile sale duhovnicesti, pe care le iubea atat de mult, si se intoarce la metanie, in Sfanta Manastire Sihastria, povatuita in acea vreme de Protosinghelul Ioil Gheorghiu, ucenicul de chilie al marelui staret Ioanichie Moroi.

Carti Ortodoxe

Cuprins