PERSECUTIA IMPOTRIVA BISERICII DIN ANII 1959-1964


PERSECUTIA IMPOTRIVA BISERICII DIN ANII 1959-1964

 

Persecutia din anii 1959-1964 a insemnat cea mai grea perioada a monahismului romanesc din secolul XX.

 

Persecutia a inceput in luna aprilie, anul 1959. Mai intai au fost exclusi din monahism pentru toata viata staretii si duhovnicii care aveau o activitate duhovni-ceasca mai intensa si la care veneau multi credinciosi. In aceeasi luna a fost exclus din toate manastirile din tara intregul tineret, adica fratii si rasoforii.

 

Spre sfarsitul anului 1959 s-a votat de catre guvernul ateu din Bucuresti un decret special prin care erau exclusi din manastiri toti calugarii pana la 55 de ani si maicile pana la varsta de 50 de ani. Decretul a fost aplicat cu severitate, sub controlul securitatii si cu supravegherea organelor politice din fiecare zona. Pana in primavara anului 1960 au fost exclusi din manastiri peste 4000 de monahi si monahii.

 

Cele mai greu lovite au fost insa manastirile din Moldova, fiind mai multe si cu vocatie duhovniceasca mai mare. Unele manastiri, ca Sihastria si Slatina, au fost transformate in manastiri-azil; Sihastria pentru monahi batrani si Slatina pentru maici batrane. La Sihastria au fost adusi peste 40 de batrani din manastirile Moldovei, care, dupa mai multi ani, s-au mutat la Domnul. Mormintele lor se gasesc in cimitirul manastirii.

 

Schiturile mici, manastirile ramase fara calugari, ca si manastirile profund misionare au fost inchise sau transformate in parohii, pe care le deserveau preotii de mir, iar primirea de noi tineri in manastiri era interzisa si supravegheata de securitate.

 

Staretul Manastirii Sihastria, Protosinghelul Ioil Gheorghiu, impreuna cu Ieromonahul Varsanufie Lipan, ucenicul Arhimandritului Cleopa, au fost si ei exclusi din monahism, la 22 aprilie 1959, fiind trimisi fiecare cu domiciliul fortat in satul natal - Protosinghelul Ioil, in comuna Dumbrava Rosie si Ieromonahul Varsanufie, in comuna Pipirig - Neamt. Astfel, Manastirea Sihastria isi pierduse staretul si peste 40 de vietuitori sub varsta impusa de decret, iar Arhimandritul Cleopa isi pierduse ucenicul de chilie si majoritatea fiilor sai sufletesti.

Carti Ortodoxe

Cuprins