PLECAREA LA MANASTIRE A FRATILOR VASILE SI CONSTANTIN

 

PLECAREA LA MANASTIRE A FRATILOR VASILE SI CONSTANTIN

In iarna anului 1929, dupa sarbatoarea Sfantului Ierarh Nicolae, Vasile si Constantin s-au hotarat sa plece la Schitul Sihastria - Neamt, pentru a sluji toata viata lui Hristos. Dupa ce s-au rugat mult lui Dumnezeu cu post si metanii, au luat binecuvantare de la preotul satului si au spus parintilor gandul lor.

Cel mai greu la aceasta despartire a fost pentru mama lor, Ana, care plangea mereu. Dar tatal lor ii zicea: ''Baba hai, lasa-i sa se duca! De ce nu am avut noi mintea lor cand eram ca ei? Iata, maine plecam la Domnul si ce ne-a folosit viata aceasta?''

La urma, fratii si-au pregatit bagajul. Insa nu au luat cu ei decat doua traiste in care aveau cateva haine, Sfanta Scriptura, Vietile Sfintilor, Ceaslovul, Psaltirea si doua icoane mari pictate, pe care le iubeau foarte mult: icoana Sfantului Gheorghe, si icoana Maicii Domnului care a plans in casa .

Apoi, ingenunchind, s-au rugat lui Dumnezeu si Maicii Domnului sa le binecuvinteze calatoria si sa-i invredniceasca de nevointa cea duhovniceasca. Pana la marginea satului au fost insotiti de parintii lor, Alexandru si Ana, care lacrimau cu dragoste fireasca dupa copiii lor si nu se puteau desparti de ei. Copiii insa ii incurajau si le vorbeau de Hristos si de viata vesnica.

Dar, vazand ca parintii lor nu se pot desparti de ei, fratele mai mare Vasile a inceput a canta condacul de la Acatistul Mantuitorului Hristos: ''Aparatorul cel mai mare si Doamne, Biruitorul iadului, ca cei ce ne-am izbavit de moartea cea vesnica, cele de lauda aducem Tie, noi robii Tai si zidirea Ta. Ci, ca Cel ce ai indurari nenumarate, de toate nevoile ne izbaveste pe noi, care strigam: Iisuse, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma!'' Apoi s-au inchinat, au sarutat mainile parintilor, si au plecat spre Schitul Cozancea. In clipa aceea parintii lor au cazut jos si au inceput sa planga in hohote.

La Cozancea au stat o zi la bunul lor povatuitor, Schimonahul Paisie, care le povestea mereu despre pustnicii din Muntii Neamt, iar a doua zi au plecat spre Suceava, luandu-l cu ei si pe fratele Gheorghe, care fusese in vizita la Schitul Cozancea.

Carti Ortodoxe

Cuprins