10. Reactia papei

Afland de cele intamplate, papa Inocentiu a scris o scrisoare familiei imperiale din Constantinopol, anuntand urmatoarele pedepse: oprirea de la Sfintele Taine a lui Arsacius, cel care fusese hirotonit in locul episcopului Ioan, caterisirea si anatematizarea lui Teofil .

Primind scrisoarea, imparatul, pe care Eudoxia il tinuse departe de evenimente, a intrebat unde se afla delegatii Romei. Afland ca acestia se afla sechestrati, a dispus ca Marian, prefectul, impreuna cu fiii sai, autorii acestui fapt, sa fie ucisi. Apoi a pedepsit, personal, pe Eudoxia .

Au scris, apoi, atat el, cat si Eudoxia, papei Inocentiu, cerandu-i iertare. Papa i-a iertat, dar a staruit sa se convoace un sinod la Tesalonic, in care sa fie judecat Teofil . La staruintele episcopului Atticus, acesta a fost primit in comuniune, dupa ce a trecut in diptice numele episcopului loan . La putin timp dupa aceea, moastele episcopului Ioan au fost aduse in Constantinopol de catre imparatul Teodosie cel Tanar.

"Acesta, punandu-si fruntea si ochii pe racla, s-a rugat pentru parintii sai sa fie iertati pentru cele ce din nestiinta au gresit. Caci parintii lui murisera de mult, lasandu-l orfan destul de tanar" .