Crestin Ortodox
Cauta:
Toti membrii inregistrati  Cautare Avansata

Postat 11:21 pe 25.11.2014
editata in 2000.
Postat 11:23 pe 25.11.2014
Maica Domnului este asociata in Vechiul Testament cu Scara la ceruri visata de Patriarhul Iacob si cu usa incuiata vazuta de Iezechiel.

Au fost in istorie 12 sibile care au proorocit despre Maica Domnului. Ele sunt zugravite pe zidurile unor biserici: Manastirea Iviru din Athos, la “Biserica cu sfinti” din Bucuresti, la “Biserica Mirautilor” din Suceava, la “Biserica Sfantul Nicolae” din Iasi, etc.

Talcuirea numelui “Maria” inseamna: “Imparateasa” si “Comoara Darurilor”.

La trei ani Maria este data la Templu de Ioachim si Ana. Dupa 12 ani parintii ei nu mai erau in viata, iar Arhiereul Zaharia o marita cu batranul Iosif.

Arhanghelul Gavriil aduce Mariei buna-vestire.

Dreptul Simeon avea 360 de ani cand Maria cu Iosif au venit sa-L inchine pe Iisus ca intai-nascut la Templu, la 40 de zile. Atunci Simeon si proorocita Ana L-au vazut pe Domnul si s-au bucurat la vederea Lui.

Dupa Inaltarea Mantuitorului, Pavel ii propune o data Mariei sa vina in Cipru, acolo unde era si Lazar, dar din cauza unei furtuni, Maica Domnului ajunge cu corabia la Athos. Acolo se intampla o minune: idolul cetatii cade de pe stanca si localnicii dau slava Maicii Domnului, care le promite ca le va fi mijlocitoare.

Un inger ii aduce vestea Adormirii: “de astazi in trei zile…”. A fost inmormantata in Ghetsimani. S-a sculat si ea din morti a treia zi, ca si Fiul ei si este luata la Cer si cu trupul si cu sufletul.
Postat 10:16 pe 30.11.2014
Minunea 201

Toma, Arhiepiscopul Cantuarului, in fiecare zi rugandu-se Maicii Domnului, pomenea de cele 7 mangaieri pe care le-a avut ea pe pamant:
Bucuria intaia a avut-o cand a zamislit pe Fiul lui Dumnezeu.
A doua mangaiere a avut-o, cand L-a purtat in pantecele sau.
A treia bucurie a avut-o, cand L-a nascut pe Hristos.
A patra bucurie a avut-o, cand s-au inchinat ei craii de la rasarit.
A cincea, cand a aflat pe Hristos peste trei zile in Biserica.
A sasea cand s-a sculat Hristos din morti si s-a inaltat la Cer.
A saptea cand s-a pogorat Duhul Sfant peste Apostoli.

Fericind el pe Preacurata in acest chip pururea i s-a aratat lui odinioara si i-a zis:
"Primesc cu multumire rugaciunea ta, cu care faci pomenire de mangaierile mele, pe care le-am avut pe pamant. Mie imi este voia sa ma fericesti si sa pomenesti bucuriile mele, pe care le am acum in cer. Orice om credincios care va face acest lucru; la vremea mortii lui, ii voi acoperi sufletul si-l voi mantui, caci voi sta inaintea Fiului meu si ma voi ruga pentru dansul."
Atunci Toma a spus: "O! Preaslavita Imparateasa, spune-mi, care sunt bucuriile tale din Cer, cu care sa fericim pe tine?"
Iar Preasfanta i-a spus lui, acele sapte bucurii, zicand:
Intaia bucurie in Cer o am, ca intrec pe ingeri cu fecioria si pe Sfinti cu vrednicia.
A doua bucurie in Cer o am pentru aceea ca eu fac pace in lume.
A treia bucurie o am in Cer, pentru ca pe mine ma asculta toti cetatenii cerului.
A patra bucurie in Cer o am, pentru ca eu pot la Fiul meu orice voi vrea.
A cincea bucurie in Cer o am, ca m-am invrednicit sa stau mai aproape de Sfanta Treime.
A sasea bucurie in Cer o am, ca: Eu sunt mama oamenilor suparati si oropsiti, care alearga catre mine.
A saptea veselie ce o am in Cer este ca bucuria mea in veci nu se sfarseste.(118 din Minunile Maicii Domnului 400, de prof. D. Stanescu, edit. 1925)
Postat 11:38 pe 30.11.2014
Minunile facute de Maica Domnului s-au povestit si raspandit prin multe tinuturi. Scriitori de seama au adunat acele istorisiri in carti si le-au semanat in lumea mare. Astfel de colectii s-au aflat prin secolul X, chiar si in al VII-lea d.H. sub numirea de "Legenda aurea" si "Carmen aura cum".
Minunile Maicii Domnului in numar de 69, s-au adunat si tiparit in Venetia in anul 1641-1642... dimpreuna cu "Carte foarte folositoare de suflet", "Mantuirea pacatosilor", in prima jumatate a secolului 18, de marele dascal Agapie Criteanul, vietuitor in Sfantul Munte Athos, care a lasat si alte scrieri de mare insemnatate. Minunile Maicii Domnului forma partea a treia in cartea: "Mantuirea pacatosilor", in care era scrisa si tiparita adeseori.
La noi romanii, s-a tiparit o editie a Minunilor Maicii Domnului, in a doua jumatate a secolului al 18-lea (dupa mentionarea istoricului Subter) din care nu s-au aflat exemplare nici pe la particulari, nici la Academia Romana. Astfel n-avem siguranta ca publicatia de care scrie Subter, nu erau cele peste 400 minuni adunate de Ieromonahul Ioanichie Glavatovschi dupa un manuscris din 1696, si tiparite dupa 225 ani (a. 1921).
Tiparirea Minunilor Maicii Domnului s-a facut in mai multe editii, incepand cu secolul 19. Ieromonahul Protosinghel Rafail din Ramnicu-Valcea, traduce din greceste in romaneste si tipareste la Craiova, cele "69 Minuni ale Maicii Domnului", in anul 1820, in tipografia Dumitru Mihaila.
Dupa 27 de ani (1847) Arhimandritul Neonil, staretul manastirii Neamtul si Secu, vazand epuizarea cartilor cu "Minunile Maicii Domnului", folosul si luminarea multor crestini, prin citirea si povestirea lor in adunari, a retiparit aceasta carte, dupa ce a indreptat multe greseli, in 1847.
Paharnicul Geanolu (cunoscut sub numele de "Lesviodax") tipari in 1852 o colectie de povestiri, cu titlul: "Minunile Maicii Domnului" facute la izvorul Ei. Aceasta n-a avut nici un rasunet din cauza traducerii foarte incalcite.
Mai tarziu cu vreo 30 de ani, (1877) libraria Steinberg din Bucuresti, va retipari "Minunile Maicii Domnului" dupa retiparitura Protosinghelului Rafail. La fel se va retipari iarasi iarasi in anii: 1892, 1921, dar cu foarte multe greseli. Piosul crestin Iorgu Dumitrescu, din comuna Racari jud. Dambovita, dupa sfatul P.S. Arhiereu Nifon, Vicarul Sfintei Mitropolii a Bucurestiului, retipari "Minunile Maicii Domnului" in 1890, dupa tiparitura staretului Neonil.
O alta lucrare cu: "Minunile Maicii Domnului" prin Sfanta icoana de la Prodrom, savarsite in vremuri apropiate de noi, a iesit de sub tipar in anul 1902. Aceste minuni sunt cu totul altele, nu din cele 69 tiparite de Agapie, nici din cele 400 de I. Glavatovschi.
Mai tarziu, in anul 1924, Manastirea Neamtului tipareste iarasi "Minunile Maicii Domnului".
Cartea lui Nicodim Mandita editata in 2000 cuprinde: Minunile Maicii Domnului de Neamt din 1924 si 1990, Minunile Maicii Domnului 400, de prof. D. Stanescu, edit. 1925 si Vietile Sfintilor de Iorgu Dumitrescu edit. 1905.
Postat 15:18 pe 10.12.2014
Minunea 401 Icoane ale Maicii Domnului ce au lacrimat:
Astfel de icoane se afla in Rusia in cetatea Trezvovlei si cetatea Pescov. De asemenea, in Romania avem icoana de la Manastirea Nicula, din Transilvania, tinutul Dejului si de la Manastirea Socola din Iasi.
Postat 14:59 pe 11.12.2014
Conform cartii Minunile Maicii Domnului, icoane facatoare de minuni sunt:
icoana de la Athos a Maicii Domnului portarita,
icoana Odigitria, pictata pe lemn de Evanghelistul Luca, ce este la Biserica din Vlaherne, icoana Maicii Domnului zugravita in Lida(Israel) ce se afla la Halcopatria(Constantinopol), icoana Maicii Domnului ce a zburat la Tihfini(Rusia),
icoana Maicii Domnului din Tolgsca, de la raul Tolga (Rusia),
icoana Maicii Domnului Gruzinsca (Rusia), de la Gruzina,
icoana Maicii Domnului Prodromita (Inainte-Mergatoarea), facuta la Iasi, pictata partial de Iordache Nicolau in iunie 1863(chipul ei s-a zugravit cu dumnezeiasca minune), ce se afla acum la Muntele Athos,
icoana Maicii Domnului cea nefacuta de mana, din Manastirea Cosfinita (Macedonia), langa apostolescul oras Filipi, sau Filipisiu.
Postat 16:26 pe 12.12.2014
De asemenea, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului este si icoana Evanghelismos(a bunei vestiri) din insula Tinos, gasita in secolul XVIII-lea, ingropata in pamant.
Postat 16:33 pe 12.12.2014
In cartea lui Nicodim Mandita, Maica Domnului apare la romani in vedeniile din secolul XX, imbracata in haine albe; la alte popoare apare de multe ori in vremuri mai vechi, si apare in vesminte alese, sau cu stralucire ca de fulger sau ca de soare, uneori insotita si de ingeri sau de ingeri si Sfinti.

Popoarele care au cunoscut minuni ale Maicii Domnului sunt in rasarit: Grecia (si Sfantul Munte Athos), Tarigrad (Constantinopol), Macedonia, Romania (in secolul XX), Ucraina, Rusia; si in apus: Italia, Franta, Spania, Anglia.
Postat 09:45 pe 22.12.2014
De asemenea, minuni au fost facute si in Ungaria.
 
Carti Ortodoxe Carti Ortodoxe Religie Carti Ortodoxe Pshihologie Carti Ortodoxe Literatura Carti Ortodoxe Arta Agenda Crestinului Paste Acatiste Retete de post Colinde audio Calendar Ortodox Craciun Rugaciuni