A treia calatorie misionara a Sfantului Pavel


A treia calatorie misionara a Sfantului Pavel

Pavel propovaduieste in Efes

Apoi, dupa catva timp, Pavel pleca iarasi in calatorie si cerceta pentru a doua oara Bisericile din Asia, intarind pretutindenea pe ucenici. La Efes el intalni doisprezece ucenici care credeau in Iisus Hristos, dar botezul nu-l primisera inca. Pavel ii boteza si-si puse mainile peste ei, si S-a pogorat Duhul Sfant asupra lor si au inceput ucenicii aceia a grai in limbi si a prooroci.

Si a stat Pavel la Efes mai bine de doi ani, propovaduind pe fata Evanghelia si iudeilor si paganilor. Si Dumnezeu l-a invrednicit sa faca multe minuni: era destul sa se puna pe bolnavi stergarul sau cingatoarea lui, pentru ca sa se vindece numaidecat si pentru a izgoni duhurile necurate. Si multimea credinciosilor venea sa marturiseasca inaintea lui cele faptuite.

La Troia Pavel inviaza un mort

Tulburarea ce se starni in vremea sederii lui Pavel la Efes, il sili sa plece in Macedonia si in Grecia. Dupa o sedere de trei luni la Corint, Pavel se intoarse prin Macedonia, la Troia.

Aici, in ziua intaia a saptamanii (Duminica), adunandu-se credinciosii sa franga painea, Pavel, care avea de gand sa plece a doua zi, a inceput sa le vorbeasca si a prelungit cuvantul lui pana la miezul noptii.

Iar in camera de sus unde se gaseau adunati credinciosii, erau multe lumini aprinse. Dar un tanar cu numele Eutihie, sezand pe fereastra, pe cand Pavel tinea lungul sau cuvant, a adormit adanc si, doborat de somn, a cazut jos de la catul al treilea, si l-au ridicat mort.

Iar Pavel, coborandu-se, s-a plecat peste el si, luindu-l in brate, a zis: "Nu va tulburati, caci sufletul lui este in el".

La Milet Pavel isi ia ramas bun de la batranii din Efes

De la Troia, Pavel a plecat la Milet si, ajungand aici, a trimis sa cheme pe preotii bisericii din Efes, carora le-a zis: "Iar acum, iata ca, fiind legat cu duhul, merg la Ierusalim, nestiind cele ce mi se vor intampla acolo, decat numai ca Duhul Sfant marturiseste prin cetati, spunandu-mi ca ma asteapta lanturi si necazuri. Dar nimic nu iau in seama si nu pun nici un pret pe viata mea, numai sa implinesc calea mea si slujba mea pe care am luat-o de la Domnul Iisus, de a marturisi Evanghelia harului lui Dumnezeu.

Si acum, iata, eu stiu ca voi toti, printre care am petrecut propovaduind Imparatia lui Dumnezeu, nu veti mai vedea fata mea. Pentru aceea, va marturisesc in ziua de astazi ca sunt curat de sangele tuturor, ca nu m-am ferit sa va vestesc toata voia lui Dumnezeu.

Drept aceea, luati aminte de voi insiva si de toata turma, intru care Duhul Sfant v-a pus pe voi episcopi, ca sa pastoriti Biserica lui Dumnezeu, pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau. Caci eu stiu aceasta ca, dupa plecarea mea, vor intra intre voi lupi ingrozitori, care nu vor cruta turma. Si dintre voi insiva se vor ridica barbati, graind invataturi rastalmacite, ca sa traga pe ucenici dupa ei.

Drept aceea, privegheati, aducandu-va aminte ca, timp de trei ani, n-am incetat noaptea si ziua, sa va indemn, cu lacrimi, pe fiecare dintre voi. Si acum va incredintez lui Dumnezeu si cuvantului harului Sau, cel ce poate sa va zideasca si sa va dea mostenire intre toti cei sfintiti.

Argint, sau aur, sau haina, n-am poftit de la nimeni; voi insiva stiti ca mainile acestea au lucrat pentru trebuintele mele si ale celor ce erau cu mine. Toate vi le-am aratat, caci, ostenindu-va astfel, trebuie sa ajutati pe cei slabi si sa va aduceti aminte de cuvintele Domnului Iisus, caci El a zis: "Mai fericit este a da decat a lua".

Si dupa ce a spus acestea, plecandu-si genunchii, s-a rugat impreuna cu toti acestia. Si mare jale i-a cuprins pe toti si, cazand pe grumazul lui Pavel, il sarutau, cuprinsi de jale mai ales pentru cuvantul pe care il spusese: ca n-au sa mai vada fata lui. Si il petrecura la corabie.

Asa a plecat Pavel si s-a dus la Ierusalim prin Cezareea.

Dar prin harul lui Dumnezeu sunt ceea ce sunt; si harul Lui care este in mine n-a fost in zadar; ci m-am ostenit mai mult decat ei toti. Dar nu eu, ci harul lui Dumnezeu care este cu mine (1 Cor. 15, 10).