Alegerea lui David


Alegerea lui David

Un fiu al lui Iesei va fi rege

Zis-a Domnul catre Samuel: "Pana cand vei tanji tu pentru Saul pe care l-am lepadat, ca sa nu mai fie rege peste Israel? Umple cornul tau cu mir si du-te, ca te trimit la Iesei Betleemitul, caci dintre fiii lui Mi-am ales rege".

Zis-a Samuel: "Cum sa ma duc? Va auzi Saul si ma va ucide?" Iar Domnul a zis: "Ia cu tine o junca din cireada si zi: Am venit sa aduc jertfa Domnului. Si cheama pe Iesei si pe fiii lui la jertfa, si Eu iti voi arata ce sa faci si-Mi vei mirui pe acela pe care iti voi spune Eu".

Dumnezeu alege pe David

Si a facut Samuel precum i-a poruncit Domnul.

Iar dupa ce au venit ei, vazand el pe Eliab, a zis: "De buna seama, acesta este inaintea Domnului unsul Lui".

Dar Domnul a zis catre Samuel: "Nu te uita la infatisarea lui si inaltimea staturii lui; Eu nu ma uit ca omul; caci omul se uita la fata, iar Domnul se uita la inima".

Si Iesei a infatisat lui Samuel pe rand pe toti cei sapte feciori ai sai mai mari, si n-a fost ales nici unul din ei.

Dupa aceea a zis Samuel catre Iesei: "Oare toti fiii tai sunt aici?". Iar Iesei a raspuns: "Mai am unul mai mic. Acela paste oile". Zis-a Samuel: "Trimite sa-l aduca, pentru ca nu vom sedea sa pranzim pana nu vine acela".

Si a trimis Iesei si au adus pe acela. Acela era balan, cu ochi frumosi si placut la fata. Atunci Domnul a zis: "Scoala de-l miruieste, caci acesta e!"

Si a luat Samuel cornul cu mir si l-a miruit in mijlocul fratilor lui; a odihnit duhul Domnului asupra lui David din ziua aceea si dupa aceea. Iar Samuel s-a sculat si a plecat la Rama.

David la curtea lui Saul

Atunci s-a departat de la Saul duhul Domnului si-l tulbura un duh rau, trimis de Domnul.

Si au zis slugile lui Saul: "Iata un duh rau trimis de Domnul, te tulbura. Sa porunceasca dar domnul nostru slugilor sale care sunt inaintea ta si sa caute un om iscusit la cantarea din harpa, si cand va veni asupra ta duhul cel rau trimis de la Dumnezeu, atunci acela, cantand cu mana sa, te va linisti".

Si a raspuns Saul slugilor sale: "Cautati un om care canta bine si mi-l aduceti".

Atunci unul din slujitorii lui a zis: "Iata eu am vazut la Iesei Betleemitul un fiu care stie sa cante, om voinic si razboinic, priceput la vorba si barbat chipes si Domnul este cu el".

A trimis deci Saul vestitori la Iesei si i-a spus: "Trimite la mine pe David, fiul tau cel de la turma".

Si a luat Iesei un asin incarcat cu paine si un burduf cu vin si un ied si le-a trimis cu David, fiul sau, la Saul.

Si a venit David la Saul, s-a infatisat inaintea lui si a placut acestuia foarte mult si l-a facut armasul sau.

Dupa aceea a trimis Saul sa i se spuna lui Iesei: "Lasa pe David sa slujeasca la mine, ca a aflat el bunavointa in ochii mei".

Iar cand duhul cel trimis de Dumnezeu era peste Saul, David, luand harpa, canta, si lui Saul ii era mai usor si mai bine, iar duhul cel rau se departa de el (1 Reg. 16).

Coborat-a pe cei puternici de pe tronuri si a inaltat pe cei smeriti (Lc. 1,52).