Botezarea unui om imparatesc


Botezarea unui om imparatesc

Filip e trimis la omul imparatesc

Intr-o zi ingerul Domnului a grait catre Filip, zicand: "Ridica-te si mergi spre miazazi, pe calea care coboara de la Ierusalim la Gaza; aceasta este pustie". Si, ridicandu-se, a mers. Si iata un barbat din Etiopia, famen, mare dregator al Candachiei, regina Etiopiei, care era peste toata vistieria ei si care venise la Ierusalim ca sa se inchine, se intorcea acasa; si, sezand in carul sau, citea pe proorocul Isaia.

Filip vesteste Evanghelia omului imparatesc

Iar Duhul i-a zis lui Filip: "Apropie-te si te alipeste de carul acesta". Si, alergand, Filip l-a auzit citind pe proorocul Isaia, si i-a zis: "Intelegi, oare, ce citesti?" Iar el a zis: "Cum as putea sa inteleg, daca nu ma va calauzi cineva?". Si a rugat pe Filip sa se urce si sa sada cu el.

Iar locul din Scriptura pe care-l citea era acesta: Ca un miel care se aduce spre junghiere si ca o oaie fara de glas inaintea celui ce-o tunde, asa nu si-a deschis gura Sa. Intru smerenia Lui, judecata Lui s-a ridicat si neamul Lui cine-l va spune? Ca se ridica de pe pamant viata Lui.

Iar famenul, raspunzand, a zis lui Filip: "Rogu-te, despre cine zice proorocul acesta, despre sine ori despre altcineva?" Iar Filip, deschizand gura sa si incepand de la scriptura aceasta, i-a binevestit pe Iisus.

Filip boteaza pe omul imparatesc

Si, pe cand mergeau pe cale, au ajuns la o apa; iar famenul i-a zis: "Iata apa! Ce ma impiedica pentru ca sa fiu botezat?" Filip a zis: "Daca crezi din toata inima, este cu putinta". Si el, raspunzand, a zis: "Cred ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu".

Si a poruncit sa stea carul; si s-au coborat amandoi in apa, si Filip si famenul, si l-a botezat. Iar cand au iesit din apa, Duhul Domnului a rapit pe Filip, si famenul nu l-a mai vazut. Si el s-a dus in calea sa, bucurandu-se (Fapte 8, 26-39).

Fericiti sunt cei ce asculta cuvantul lui Dumnezeu si-l pazesc (Lc. 11, 28).