Calatoria tanarului Tobie in Media


Calatoria tanarului Tobie in Media

Ingerul Rafael

Tobit imprumutase pe Gabael din orasul Raghes din Media, cu zece talanti de argint, si trimisese acum pe fiul sau sa scoata aceasta datorie. Calatoria aceasta era foarte lunga. Pentru ca sa implineasca dorinta tatalui sau, tanarul Tobie se apuca sa-si caute un insotitor de drum. Dar n-apuca bine sa iasa din casa, si se intalni cu un tanar frumos, gata de drum. El insa nu stia ca acesta era un inger, si-l intreba:

"Poti sa mergi cu mine la Raghesul Mediei, si cunosti tu locurile acelea?" Si ingerul i-a raspuns: "Pot sa merg cu tine si stiu drumul; ba chiar am gazduit la Gabael, fratele nostru!"

Atunci Tobie il duse la tatal sau, si dupa ce acesta se incredinta ca strainul acesta era gata sa insotesca pe fiul sau la drum, zise: "Du-te cu omul acesta si Dumnezeu, Cel ce locuieste in ceruri, va indrepta calea voastra si ingerul Lui va merge impreuna cu voi".

Si asa au plecat amandoi. Iar calatorii au ajuns seara la fluviul Tigru si s-au oprit peste noapte acolo. Si tanarul s-a dus sa se spele, dar din fluviu a sarit un peste si a vrut sa inghita pe tanar.

Atunci ingerul a zis catre el: "Prinde acest peste!" Si tanarul a apucat pestele si l-a tarat pe uscat. Si i-a zis ingerul: "Spinteca pestele si i-ai inima, ficatul si fierea, si pastreaza-le!".

Si a zis tanarul catre inger: "Frate, pentru ce sunt bune ficatul, inima si fierea acestui peste?" Si acela i-a raspuns: "De-l chinuieste pe cineva un demon sau un duh rau, se afuma barbatul sau femeia aceea cu inima si ficatul si nu-l va mai chinui. Iar cu fierea se unge la ochi omul care are albeata si se vindeca".

Si a facut tanarul cum i-a zis ingerul, iar pestele l-au fript si l-au mancat.

Tobie se casatoreste cu Sara

Iar daca s-au apropiat de Ecbatana, a zis ingerul catre tanar: "Frate, acum avem sa poposim la Raguel, ruda ta, care are o fata cu numele Sara. Am sa vorbesc de ea ca sa ti-o dea de femeie, ca tie ti-e dat s-o mostenesti, fiindca esti din neamul ei, iar fata este frumoasa si desteapta".

Si sosind ei la Ecbatana, s-au dus la casa lui Raguel, iar Sara i-a intampinat si i-a salutat si au salutat-o si ei, si ea i-a dus in casa. Si a zis Raguel catre Edna, femeia sa: "Cat de bine seamana acest tanar cu Tobit, fratele meu".

Atunci Tobie s-a descoperit cine este, si Sara se marita dupa el, dupa ce ingerul Rafael l-a invatat pe Tobie cum sa alunge de la Sara duhul rau de care era stapanita, prin fumul ce iesea din catuia in care ardea inima si ficatul pestelui prins in fluviul Tigru. In timpul cat s-au facut pregatirile pentru nunta, ingerul s-a dus la Raghes si a adus argintul de la Gabael.

Batranul Tobit isi capata vederea

Si a zis Rafael catre Tobie: "Tu,frate, nu stii cum ai lasat pe tatal tau? Sa mergem acasa inaintea femeii tale si sa pregatim locuinta. Sa ungi ochii lui cu fierea de la peste, si el va simti usturime, ii va freca si va cadea albeata si te va vedea".

Acasa, parintii lui erau foarte nelinistiti. Mama sa in toate zilele iesea din oras pe drumul pe care plecase tanarul Tobie si, urcandu-se pe un deal, se uita in departare. In sfarsit, intr-una din zile, ea zari pe fiul sau si alerga numaidecat de vesti pe barbatul sau.

Si alergand, Ana s-a aruncat de gatul fiului sau si i-a zis: "Bine ca te-am vazut, copilul meu! De acum pot sa mor!" Si au plans amandoi.

Atunci Tobit a iesit in usa si s-a impiedicat. Fiul lui alerga inaintea lui, si sprijini pe tatal sau, si-i unse ochii cu fiere, zicand: "Ai incredere, tata!", si-l lasa catva timp.

Si au inceput sa-l usture ochii si el i-a sters si s-a desprins albeata de pe marginea ochilor lui.

Si vazand pe fiul sau a cazut pe grumazul lui si a plans si a strigat: "Te vad fiul meu, lumina ochilor mei!". Si a zis: Binecuvantat esti Tu, Dumnezeule, si binecuvantat este numele Tau in veci, si binecuvantati sunt toti sfintii Tai ingeri, pentru ca m-ai pedepsit si m-ai miluit. Iata, acum eu vad pe Tobie, fiul meu!" Si a intrat fiul sau cu bucurie si a povestit tatalui lucrurile minunate ce s-au petrecut cu el in Media.

Si a iesit Tobit intru intampinarea nurorii sale, catre poarta Ninivei, bucurandu-se si binecuvantand pe Dumnezeu. Iar cei ce-l vedeau umbland se mirau cum de vede. Si Tobit marturisea inaintea lor ca Dumnezeu l-a miluit.

Si daca s-a apropiat Tobit de Sara, nora sa, a binecuvantat-o si a zis: "Bine ai venit, fiica! Binecuvantat este Dumnezeu, Cel ce te-a adus la noi! Binecuvantati sa fie tatal tau si mama ta! Binecuvantat sa fie fiul meu Tobie si binecuvantata sa fii tu, fiica mea! Binevenita sa fii in casa ta, in bucurie si binecuvantare! Intra, fiica mea".

Si s-au bucurat in ziua aceea, toti fratii lui din Ninive.

Ingerul se descopera

Si chemand Tobit pe fiul sau, Tobie, i-a zis: "Fiule, pregateste plata omului care a fost cu tine! Trebuie sa-i mai adaugam ceva". Si el a raspuns: "Tata, socot ca n-am sa fiu in paguba de-i voi da jumatate din cele ce-am adus; pentru ca el m-a adus la tine sanatos si pe femeia mea a lecuit-o; mi-a adus argintul si te-a vindecat si pe tine".

Si a zis batranul: "I se si cuvine!". Si a chemat pe inger si i-a zis: "Ia jumatate din toate cele ce ati adus, si mergi in pace!"

Atunci ingerul i-a chemat pe amandoi deosebi si le-a zis: Binecuvantati pe Dumnezeu, slaviti-L si cunoasteti marirea Lui si marturisiti inaintea tuturor celor vii ce a facut El pentru voi! Bun lucru este a binecuvanta pe Dumnezeu, a preainalta numele Lui si a vesti, slavind faptele lui Dumnezeu. Si voi sa nu va leneviti a-L preaslavi.

Taina regelui se cade s-o pastrezi, iar lucrurile lui Dumnezeu e de lauda sa le vestesti. Faceti bine si raul nu va va ajunge!

Mai mult pretuieste rugaciunea cu post si cu milostenie si cu dreptate, decat bogatia cu nedreptate; mai bine sa faci milostenie, decat sa aduni aur. Caci milostenia izbaveste de la moarte si curata orice pacat. Cei ce fac milostenie si dreptate vor trai mult; iar pacatosii sunt dusmanii vietii lor.

Nimic n-am sa ascund de voi si v-am si spus: "Taina regelui se cuvine s-o pastrezi, iar lucrurile lui Dumnezeu e de lauda sa le vestesti".

Cand te rugai tu si nora ta Sara, eu duceam pomenirea rugaciunii voastre inaintea Celui sfant si cand ingropai tu pe cei morti, inca eram cu tine.

Si cand tu nu te-ai lenevit sa te scoli si sa-ti lasi pranzul tau ca sa te duci sa ridici pe cel mort, binefacerea ta nu s-a ascuns de mine, ci eu eram cu tine. Si acum Dumnezeu m-a trimis, sa te vindec pe tine si pe nora ta Sara.

Eu sunt Rafael, unul din cei sapte sfinti ingeri, care ridica rugaciunile sfintilor si le inalta inaintea slavei Celui sfant".

Atunci s-au inspaimantat amandoi si au cazut cu fata la pamant, caci erau cuprinsi de frica. Dar el le-a zis: "Nu va temeti! Pace veti avea! Binecuvantati pe Dumnezeu in veac! Caci eu n-am venit de voia mea, ci dupa voia Dumnezeului nostru; de aceea sa-Lsi binecuvantati in veac.

In toate zilele am fost vazut de voi, dar eu n-am mancat si nici n-am baut, ci numai ochilor vostri s-a parut aceasta.

Asadar, preamariti acum pe Dumnezeu, caci eu ma inalt la Cel ce m-a trimis, si scrieti intr-o carte toate cele ce s-au savarsit". Si el sculandu-se, ei nu l-au mai vazut.

Si au inceput sa istoriseasca lucrurile cele mari si minunate ale lui Dumnezeu si cum li s-a aratat ingerul Domnului.

Batranul Tobit a mai trait dupa aceea inca 42 de ani si cand a murit era de 158 de ani. Dupa ce a murit si mama sa, tanarul Tobie a ingropat-o si apoi s-a dus la socrii sai, si la moartea acestora i-a ingropat cu cinste. Iar el a dus viata sfanta pana la adanci batranete si a murit incarcat de zile, in varsta de 127 de ani (Cartea Tobit).

Ingerilor Sai va porunci pentru tine ca sa te pazeasca in toate caile tale (Ps. 90, 11).