Cei trei tineri in cuptorul de foc


Cei trei tineri in cuptorul de foc

Prietenii lui Daniel raman tari in credinta

Dupa aceea Nabucodonosor a poruncit sa se faca un idol mare de aur, inalt de 60 de coti. Si indata un crainic striga cu glas tare: "Iata ce vi se porunceste voua popoarelor, neamurilor si limbilor: De indata ce veti auzi glasul trambitei, flautului, chitarei, harpei, psalterionului, cimpoiului, si al tuturor instrumentelor muzicale, veti cadea la pamant si va veti inchina chipului de aur pe care l-a ridicat regele Nabucodonosor; iar cine nu va cadea la pamant si nu se va inchina, chiar in acea clipa va fi aruncat in mijlocul unui cuptor cu foc arzator".

Toata lumea s-a aruncat la pamant si s-a inchinat; numai Anania, Azaria si Misael nu s-au inchinat. Zis-a regele catre ei: "Daca nu vreti sa va inchinati, intr-o clipa veti fi aruncati in mijlocul unui cuptor cu foc arzator. Si care Dumnezeu va va scapa din mana mea?"

Iar ei au raspuns: "O, Nabucodonosor, noi n-avem nevoie ca la aceasta sa-ti dam un raspuns! Daca, intr-adevar, Dumnezeul nostru Caruia ii slujim poate sa ne scape, El ne va scapa din cuptorul cel cu foc arzator si din mana ta, o rege! Dar daca nu, stiut sa fie de tine, o, rege, ca noi nu vom sluji dumnezeilor tai si inaintea chipului de aur pe care tu l-ai asezat nu vom cadea la pamant".

Ingerul apara pe cei trei tineri

Atunci Nabucodonosor se umplu de manie si isi schimba infatisarea fetei sale fata de ei. Si incepand iarasi a grai, porunci sa incalzeasca cuptorul de sapte ori mai mult decat era de obicei.

Si porunci celor mai puternici oameni din ostirea lui sa-i lege si sa-i arunce in cuptorul cel cu foc arzator. Atunci acesti oameni, imbracati cum erau: cu mantie, incaltaminte, palarie si cu toata imbracamintea lor au fost legati si aruncati in mijlocul cuptorului cu foc arzator.

Fiindca porunca regelui era grabnica si cuptorul foarte infierbintat, acei oameni care au aruncat pe cei trei tineri au fost mistuiti de vapaia focului. Si acesti trei barbati cazura legati in mijlocul cuptorului cu foc arzator.

Regele da cinstire Adevaratului Dumnezeu

Atunci regele Nabucodonosor fu cuprins de spaima si se scula in graba. El prinse a grai si zise catre sfetnicii sai: "Oare n-am aruncat noi trei barbati legati in mijlocul cuptorului cu foc arzator?" Raspuns-au si i-au zis: "Cu adevarat, asa este, o rege!"

Si incepand din nou a grai, zise: "Iata eu vad patru barbati dezlegati, umbland prin mijlocul cuptorului, nevatamati, iar chipul celui de-al patrulea, ca fata unuia dintre fiii zeilor".

Atunci se apropie Nabucodonosor de gura cuptorului cu foc arzator si, incepand a grai, zise: "Sadrac, Mesac si Abed-Nego, slujitorii mei, iesiti afara si veniti la mine!". Atunci cei trei tineri iesira dinauntrul cuptorului.

Si adunanduse satrapii, dregatorii cei mai mari, ocarmuitorii si sfetnicii regelui, vazura ca focul nu pricinuise nici o vatamare trupului acestor oameni, ca nici perii capului nu se parlisera si ca hainele lor erau neschimbate si ca nici macar nu miroseau a foc.

Raspuns-a Nabucodonosor si a zis: "Binecuvantat sa fie Dumnezeul lui Sadrac, Mesac si Abed-Nego, Care a trimis pe ingerul Sau si a izbavit pe servii Sai, care isi pusesera nadejdea in El si care au calcat porunca regelui si si-au dat trupurile lor ca sa nu slujeasca si sa nu se inchine altor dumnezei decat Dumnezeului lor".

Nu va temeti de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot sa-l ucida; temeti-va mai curand de acela care poate si sufletul si trupul sa le piarda in gheena (Mt. 10, 28).