David biruieste pe Goliat


David biruieste pe Goliat

Goliat zadaraste pe israeliti

In vremea aceea, filistenii si-au strans ostile pentru razboi si au tabarat la Soco cel din Iuda si si-au asezat tabara intre Soco si Azeca, la Efes-Damim; iar Saul cu israelitii s-au adunat si si-au asezat tabara in Valea Stejarului si s-au pregatit de lupta cu filistenii.

Filistenii stateau pe munte, de o parte, si israelitii stateau pe munte de alta parte, iar la mijloc era valea.

Atunci a iesit din tabara filistenilor un luptator cu numele Goliat, din Gat. Acesta era la statura de sase coti si o palma. Pe cap avea coif de arama si era imbracat cu platosa in solzi; greutatea platosei lui cantarea cinci mii de sicii de arama; in picioare avea cizme cu tureci de arama si la umar purta un scut de arama.

Coada sulitii lui era ca sulul de la razboaiele de tesut, iar fierul sulitii era de sase sute de sicii de fier, si inaintea lui mergea un armas.

Si a inceput acesta sa strige catre cetele lui Israel si sa le zica: "De ce ati iesit voi sa va razboiti? Nu sunt eu oare filistean, iar voi robii lui Saul? Alegeti dintre voi un om, sa se coboare la mine! De se va putea acela lupta cu mine si ma va ucide, atunci noi sa fim robii vostri; iar de-l voi birui eu si-l voi ucide atunci voi sa fiti robii nostri si sa slujiti noua".

Si a mai zis filisteanul: "Astazi voi rusina tabara lui Israel. Dati-ne un om si ne vom lupta in doi".

Si a auzit Saul si toti israelitii cuvintele acestea ale filisteanului si s-au speriat si s-au temut foarte tare.

David vrea sa se lupte cu Goliat

Intr-o zi David, trimis fiind de tatal sau, a venit in tabara la fratii sai si, auzind strigatul filisteanului, a intrebat: "Cine-i acest filistean netaiat imprejur, care batjocoreste asa ostirea Dumnezeului celui viu?"

Si dupa ce i s-au spus toate si cum nu se gaseste printre israeliti nimeni ca sa se bata cu Goliat, David zise: "Vreau eu sa ma bat cu dansul". "Tu nu vei putea sa mergi impotriva acestui filistean, ca sa te bati cu el, zis-a Saul catre David, caci esti inca un baiat, iar acesta e ostas din tineretile lui".

David insa a zis catre Saul: "Robul tau a pascut oile tatalui sau si cand se intampla sa vina leul sau ursul sa ia vreo oaie din turma, atunci eu alergam dupa el si o luam din gura lui, iar daca el se arunca asupra mea, eu il apucam de coama si-l loveam pana-l ucideam".

Apoi a mai zis David: "Domnul, Cel ce m-a scapat de la lei si ursi, ma va scapa si din mana acestui filistean". Atunci Saul a zis lui David: "Du-te si Domnul sa fie cu tine".

David doboara pe Goliat

Si a imbracat Saul pe David cu hainele sale, a pus pe capul lui coif de arama si l-a imbracat in zale.

Si s-a incins David cu sabia lui peste haine si a inceput sa umble caci nu era deprins cu astfel de armura; apoi a zis David catre Saul: "Nu pot sa umblu cu acestea, ca nu sunt deprins". Si s-a dezbracat David de toate acestea si si-a luat toiagul in mana, a ales cinci pietricele lucii din parau si le-a pus in gluga sa de pastor pe care o avea; si cu gluga si cu prastia in mana a iesit inaintea filisteanului.

Atunci a iesit si filisteanul, inaintand si apropiindu-se de David; iar armasul lui mergea inainte.

Deci cautand filisteanul si vazand pe David, privi cu dispret la el, caci acesta era tanar, balan si frumos la fata.

Zis-a filisteanul catre David: "Ce vii asupra mea cu toiag si cu pietre? Au doara eu sunt caine?" Iar David a raspuns: "Nu, ci mai rau decat un caine". Si a blestemat filisteanul pe David in numele dumnezeilor sai.

Apoi a zis filisteanul catre David: "Apropie-te de mine si voi da trupul tau pasarilor cerului si fiarelor campului!".

Iar David a raspuns filisteanului: "Tu vii asupra mea cu sabie si cu lance si cu scut; eu insa vin asupra ta in numele Domnului Savaot, Dumnezeul ostirilor lui Israel pe Care tu L-ai hulit.

Acum insa te va da Domnul in mana mea si eu te voi ucide si voi lua de pe tine capul tau, iar trupul tau si trupurile ostirii filistene le voi da pasarilor cerului si fiarelor campului, si va afla tot pamantul ca in Israel este Dumnezeu; si toata adunarea aceasta va cunoaste ca nu cu sabia si cu sulita izbaveste Domnul, caci acest razboi este al Domnului si El va va da in miinile noastre".

Iar dupa ce s-a ridicat filisteanul si a inceput a veni si a se apropia in intampinarea lui David, David alerga cu grabire spre randurile ostirii in intampinarea filisteanului.

Si isi vara David mana in gluga, lua de acolo o pietricica, o repezi cu prastia si lovi pe filistean in frunte, asa incat piatra se infipse in fruntea lui si el cazu cu fata la pamant.

Atunci David a alergat si, calcand pe filistean, lua sabia lui si, scotand-o din teaca, il lovi cu ea si-i taie capul; filistenii, vazand ca uriasul lor a murit, au fugit.

Deci s-au sculat barbatii lui Israel si ai lui Iuda si cu strigate au gonit pe filisteni pana la gura vaii si pana la portile Ecronului. Si au cazut ucisi filistenii pe calea Saaraim, pana la Gat si Ecron.

Iar David a luat capul filisteanului si l-a dus la Ierusalim, si armele lui le-a pus in cortul sau (1 Reg. 17).

Omul mandru, urat este Domnului si nu va ramane niciodata nepedepsit (Int. Sir. 16, 5).