Dreptul Iov


Dreptul Iov

Fricirea lui Iov

Era odata in tinutul Uz un om pe care il chema Iov si acest om era fara cusur si drept; se temea de Dumnezeu si se ferea de ce este rau. Si i s-au nascut sapte feciori si trei fete. El avea sapte mii de oi, trei mii de camile, cinci sute de perechi de boi si cinci sute de asini si multime mare de slugi. Si omul acesta era cel mai de seama dintre toti rasaritenii.

Iov sufera necazurile fara cartire

Si Dumnezeu a cercat pe Iov si a ingaduit lui satana sa-i faca o multime de rele. Intr-o zi, cand feciorii si fetele lui Iov mancau si beau vin in casa fratelui lor mai mare, sosi un vestitor la Iov si-i spuse: "Boii erau la aratura si asinele pasteau pe langa ei; atunci sabeenii navalira asupra lor, pusera mana pe vite, si pe robi ii trecura prin ascutisul sabiei. Si am scapat numai eu singur si am venit sa-ti dau de veste".

Nu sfarsise vorba bine si altul sosi si spuse: "Focul lui Dumnezeu a cazut din cer si a ars oile tale si pe robii tai si i-a mistuit. Si am scapat numai eu singur si am venit sa-ti dau de veste".

Nu sfarsise vorba bine si altul sosi si spuse: "Caldeii, impartiti in trei cete, au dat navala peste camilele tale si le-au ridicat, si pe robi i-a trecut prin ascutisul sabiei. Si am scapat numai eu singur si am venit sa-ti dau de veste".

Nu sfarsise vorba bine si altul sosi si spuse: "Feciorii tai si fetele tale mancau si beau in casa fratelui lor mai mare, si iata un vant napraznic se starni dinspre pustiu si izbi in cele patru colturi ale casei si casa se prabusi peste tineri si ei murira. Si am scapat numai eu singur si am venit sa-ti dau de veste".

Atunci Iov se scula, isi sfasie vesmantul, se rase pe cap si, cazand la pamant, se inchina, si rosti: "Gol am iesit din pantecele mamei mele si gol ma voi intoarce in pamant! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvintat". Si intru toate acestea, Iov nu pacatui si nu rosti nici un cuvant de hula impotriva lui Dumnezeu.

Iov ramane credincios si in boala grea ce l-a cuprins

Dupa aceea satana a lovit pe Iov cu lepra din talpile picioarelor si pana in crestetul capului! Si a luat Iov un ciob ca sa se scarpine, si sedea pe gunoi, afara din oras. Atunci nevasta lui a zis catre el: "Te tii mereu in statornicia ta? Blestema pe Dumnezeu si mori!"

Dar Iov i-a raspuns: "Vorbesti cum ar vorbi una din femeile nebune! Ce? Daca am primit de la Dumnezeu cele bune, nu vom primi oare si pe cele rele?" Si in toate acestea, Iov n-a pacatuit deloc cu buzele sale.

Iov marturiseste ca e nevinovat

Iar trei prieteni ai lui Iov aflara despre toate aceste nenorociri care dadusera peste el si venira fiecare din tara lui; si ei erau: Elifaz din Teman, Bildad din Suah si Tofar din Naamah. Si vazandu-l, nu-l mai recunoscura. Si s-a plans Iov de suferintele sale; iar prietenii lui au zis ca pentru pacatele lui il pedepseste Dumnezeu.

Si a zis Iov: "Chiar si cand El ma va omora, eu voi nadajdui intr-insul. El stie bine ce a fost viata mea, dar ma pune la incercare ca-aurul in topitoare. Insa eu stiu ca Rascumparatorul meu este viu si in ziua cea de pe urma va ridica din pulbere aceasta piele a mea ce se destrama. Si afara din trupul meu voi vedea pe Dumnezeu".

Dumnezeu daruieste lui Iov bogatii indoite

Dupa ce Iov si prietenii sai au terminat de vorbit, S-a aratat Domnul in furtuna si a grait catre Elifaz din Teman: "Mainia Mea arde impotriva ta si impotriva celor doi prieteni ai tai, caci n-ati vorbit de Mine asa de drept, precum a vorbit robul Meu Iov". Si Dumnezeu binecuvanta sfarsitul vietii lui Iov mai bogat decat inceputul ei. Si Iov a mai trait dupa aceea 140 de ani. (Iov 1-42).

Pana la o vreme va suferi cel indelung-rabdator, dupa aceea-i va rasari veselie (Int. Sir. 1, 22).