Ghedeon judecator


Ghedeon judecator

Ghedeon va izbavi pe poporul sau

Fiii lui Israel au inceput iarasi sa faca rele inaintea Domnului si Domnul i-a dat in mainile madianitilor pentru sapte ani. Si Israel a saracit cumplit din pricina madianitilor si a strigat catre Domnul.

Atunci a venit ingerul Domnului si a sezut in Ofra sub un stejar care era al lui Ioas, tatal lui Abiezer; si fiul sau Ghedeon treiera atunci graul in arie, ca sa-l ascunda de madianiti.

Si i s-a aratat ingerul Domnului si i-a zis: "Domnul e cu tine, voinicule".

Iar Ghedeon i-a zis: "Domnul meu, daca Domnul e cu noi, pentru ce ne-au ajuns pe noi toate necazurile acestea? Si unde-s oare toate minunile Lui de care ne-au istorisit noua parintii nostri cand ne spuneau: Din Egipt ne-a scos pe noi Domnul. Acum insa ne-a parasit Domnul si ne-a dat in mainile madianitilor".

Si cautand Domnul spre el, a zis: "Mergi cu aceasta putere a ta si izbaveste pe Israel din mainile madianitilor. Iata, Eu te trimit".

Atunci Ghedeon a zis: "Doamne, cum sa izbavesc eu pe Israel? Iata, neamul meu e cel mai sarac din semintia lui Manase, iar eu sunt cel mai mic in casa tatalui meu". Domnul insa i-a zis: "Eu voi fi cu tine si tu vei bate pe madianiti, ca pe un singur om".

Si ca semn ca va fi asa a poruncit ingerul lui Ghedeon sa aduca jertfa punand carnurile si azimele pe o piatra si sa toarne zeama carnurilor peste ele.

Si a intins ingerul Domnului toiagul, atingand carnurile si s-a atatat foc din piatra si a mistuit carnurile si azimele. Si ingerul Domnului s-a dus de la fata lui Ghedeon.

Si apoi a zidit acolo Ghedeon altar Domnului si l-a numit "Pacea Domnului".

Ghedeon cere semn

Atunci a cuprins duhul Domnului pe Ghedeon si a trambitat acesta din trambita si a fost chemata familia lui Abiezer sa mearga cu dansul.

Apoi s-a trimis soli prin toata semintia lui Manase si aceasta a raspuns ca merge cu dansul. Si asa s-au trimis soli la Aser, la Zabulon si la Neftali si au venit si acestia in intampinarea lor.

Atunci a zis Ghedeon catre Dumnezeu: "De vrei sa izbavesti pe Israel prin mana mea, cum zici, apoi iata eu intind aici in arie lana ce am tuns; si de va fi roua numai pe lana, iar incolo, peste tot locul, uscaciune, atunci voi sti ca vei izbavi pe Israel prin mana mea, cum ai zis".

Si s-a facut asa; si a doua zi s-a sculat Ghedeon dis-de-dimineata si s-a apucat sa stoarca lana si a stors roua din lana un vas plin de apa.

Apoi iarasi a zis Ghedeon catre Domnul: "Sa nu te manii pe mine, daca am sa mai zic odata si daca am sa mai fac numai o incercare cu lana; sa fie uscata numai lana, iar incolo peste tot locul sa fie roua".

Si a facut asa Dumnezeu in noaptea aceea; a fost uscaciune numai pe lana, iar incolo, peste tot locul, a fost roua.

Ghedeon are prea multi oameni

Atunci s-a sculat Ierubaal, adica Ghedeon, si tot poporul care era cu dansul dis-de-dimineata si au tabarat la En Harod, iar tabara madianitilor era spre miazanoapte de dansul, pe colina More cea din ses.

Iar Domnul a zis catre Ghedeon: "E prea mult popor cu tine; nu voi putea Eu sa dau pe Madian in mainile lor ca sa nu se mandreasca Israel inaintea Mea si sa nu zica: Mana mea m-a izbavit!

De aceea graieste in auzul poporului si zi: Cine-i fricos si se teme, acela sa se intoarca si sa se duca inapoi din muntele Galaad". Si s-au intors din popor douazeci si doua de mii si au ramas zece mii.

Apoi a zis Domnul catre Ghedeon: "Tot e prea mult popor; du-l la apa; acolo am sa-ti aleg. Si de care voi zice: sa mearga cu tine, acela sa mearga cu tine, iar de care-ti voi zice nu trebuie sa mearga cu tine, acela sa nu mearga".

Si a dus el poporul la apa, iar Domnul a zis catre Ghedeon: "Cine va limpai apa cu limba din pumni, cum limpaie cainele, pe acela sa-l pui deoparte; de asemenea sa pui deoparte si pe toti aceia care-si vor pleca genunchii si vor bea apa".

Si a fost numarul celor ce au limpait cu limba lor din pumni 300 de oameni, iar tot celalalt popor s-a plecat pe genunchii sai sa bea apa.

Atunci a zis Domnul catre Ghedeon: "Cu cei trei sute care au limpait am sa va izbavesc Eu si am sa dau pe madianiti in mainile voastre, iar tot poporul celalalt sa se duca fiecare la locul sau".

Ghedeon bate pe madianiti

Apoi a impartit pe cei trei sute de oameni in trei cete si le dadu la toti in maini trimbite si oale goale si in oale faclii.

Si le-a zis: "Sa va uitati la mine si sa faceti ce voi face eu; iata eu ma duc la tabara si ce voi face eu sa faceti si voi. Cand eu si cei cu mine vom trambita, sa trambitati si voi din trambitele voastre imprejurul intregii tabere si sa strigati: "Sabia Domnului si a lui Ghedeon!"

Si s-a apropiat de tabara Ghedeon si cu el o suta de oameni, pe la inceputul strajii de mijloc a noptii, si au desteptat strajile si au trambitat din trambite si au sfaramat oalele pe care le aveau in maini.

Si au trambitat tustreile cete din trambite si au spart oalele si tineau in mana stanga faclia, iar in mana dreapta trambitele si trambitau din trambite si strigau: "Sabia Domnului si a lui Ghedeon!".

Si stateau fiecare la locul sau imprejurul taberei si au inceput cei din tabara a alerga in toata tabara si a striga si au luat-o la fuga.

Pe cand cei trei sute de oameni sunau din trambite, in toata tabara a intors Domnul sabia unora asupra altora, si a fugit tabara catre Terera pana la Betsita si pana la hotarele lui Abelmehola, aproape de Tabat.

Atunci au fost chemati israelitii din semintiile lui Neftali si Aser si din toata semintia lui Manase si au alergat dupa madianiti.

Si tara s-a bucurat apoi de pace 40 de ani, pana la moartea lui Ghedeon.

A Ta este, Doamne, Imparatia, si Tu esti mai presus de (1 Par. 29, 11).