Intaia inmultire a painilor


Intaia inmultire a painilor

Lipsa de paine pentru multime

Dupa acestea, Iisus s-a dus dincolo de Marea Galileii, in partile Tiberiadei. Si a mers dupa El multime multa, pentru ca vedeau minunile pe care le facea cu cei bolnavi. Si S-a suit Iisus in munte si a sezut acolo cu ucenicii Sai. Si era aproape Pastile, praznicul iudeilor.

Deci, ridicandu-si Iisus ochii si vazand ca multime multa vine catre El, a zis catre Filip: "De unde vom cumpara paine ca sa manance acestia?" Iar aceasta o zicea ca sa-l incerce, caci El stia ce avea sa faca. Si Filip I-a raspuns: "Paini de doua sute de dinari nu le vor ajunge, ca sa ia fiecare cate putin".

Si a zis Lui unul dintre ucenici, Andrei, fratele lui Simon Petru: "Este aici un baiat care are cinci paini de orz si doi pesti. Dar ce sunt acestea la atatia?"

Iisus inmulteste painea

Si a zis Iisus: "Faceti pe oameni sa se aseze". Si era iarba multa in acel loc. Deci au sezut barbatii in numar ca la cinci mii. Si Iisus a luat painile si, multumind, a dat ucenicilor, iar ucenicii celor ce sedeau; asemenea si din pesti, cat au voit.

Iar dupa ce s-au saturat, a zis ucenicilor Sai: "Adunati faramiturile ce au ramas, ca sa nu se piarda ceva". Deci, au adunat si au umplut douasprezece cosuri de faramituri de la cei ce au mancat din cele cinci paini de orz.

Iisus se fereste de multimea inflacarata

Iar oamenii, vazand minunea pe care a facut-o, ziceau: "Acesta este intr-adevar Proorocul, Care va sa vina in lume". Cunoscand, deci, Iisus ca au sa vina si sa-L ia cu sila, ca sa-L faca rege, S-a dus iarasi in munte, El singur. (In. 6, 1-15).

Umblarea pe mare

Si a silit pe ucenici sa intre in corabie si sa treaca inaintea Lui, pe tarmul celalalt. Si facandu-se noapte, corabia era in mijlocul marii, fiind invaluita de valuri, caci vantul era impotriva.

Iar la a patra straja din noapte a venit la ei Iisus umbland pe mare, si ucenicii s-au inspaimantat, zicand ca e naluca si, de frica, au strigat. Dar El i-a linistit, zicand: "Indrazniti, Eu sunt; nu va temeti!"

Iar Petru, raspunzand, a zis: "Doamne, daca esti Tu, porunceste sa vin la Tine, pe apa". El i-a zis: "Vino!" Iar Petru, coborandu-se din corabie, a mers pe apa si a venit catre Iisus. Dar vazand vantul, s-a temut si incepand sa se scufunde, a strigat, zicand: "Doamne, scapa-ma! Iar Iisus, intinzand indata mana, l-a apucat si a zis: "Putin credinciosule, pentru ce te-ai indoit?" Si suindu-se in corabie, s-a potolit vantul (Mt. 14, 13-32; Mc. 6, 30-45; Lc. 9,10-17).

Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate celelalte se vor adauga voua (Mt. 6, 33).