Intelepciunea lui Solomon


Intelepciunea lui Solomon

Rugaciunea lui Solomon

Numit de David ca sa-i urmeze pe scaunul domniei, Solomon, in adevar a ajuns rege. El a iubit pe Domnul si a urmat cu supunere sfaturile lui David, tatal sau.

La Ghibeon insa s-a aratat Domnul lui Solomon noaptea in vis si a zis: "Cere ce vrei sa-ti dau!"

Si a zis Solomon: "Tu ai facut cu robul Tau David, tatal meu, mare mila; si pentru ca el s-a purtat cu vrednicie si cu dreptate si inima curata inaintea Ta, nu Ti-ai luat aceasta mila mare de la el si i-ai daruit fiu pe tronul lui, precum este aceasta astazi. Si acum Tu, Doamne Dumnezeul meu, ai pus pe robul Tau rege in locul lui David, tatal meu; insa eu sunt foarte tanar si nu stiu sa conduc.

Si robul Tau este in mijlocul poporului Tau pe care l-ai ales popor nesfarsit de mare, care din pricina multimii lui nu se poate nici socoti, nici numara.

Daruieste-i dar robului Tau inima priceputa, ca sa asculte si sa judece pe poporul sau si sa deosebeasca ce este bine si ce este rau; caci cine poate sa povatuiasca pe acest popor al Tau, care-i nesfarsit de mare?"

Si I-a placut Domnului ca Solomon a cerut aceasta. Si a zis Dumnezeu: "Deoarece tu ai cerut aceasta si n-ai cerut viata lunga, n-ai cerut bogatie, n-ai cerut sufletele dusmanilor tai, ci ai cerut pricepere, ca sa stii sa judeci, iata Eu voi face dupa cuvantul Tau; iata, Eu iti dau inima inteleapta si priceputa, cum nici unul n-a fost ca tine inaintea ta si nici dupa tine nu se va ridica un asemenea ca tine.

Ba iti voi da si ceea ce tu n-ai cerut: bogatie si slava, asa incat nici unul dintre regi nu va fi asemenea tie, in toate zilele tale. Si daca vei umbla pe drumul Meu, ca sa pazesti legile Mele si poruncile Mele, cum a umblat tatal tau David, iti voi inmulti si zilele tale".

Solomon judeca drept

Atunci au venit doua femei desfranate la rege si au stat inaintea lui. Si a zis una dintre femei: "Rogu-ma, domnul meu, noi traim intr-o casa; si eu am nascut la ea, in casa aceea. A treia zi dupa ce am nascut eu, a nascut si aceasta femeie, si eram impreuna, si nu era nimeni strain cu noi in casa, afara de noi amaadoua.

Insa noaptea a murit fiul acestei femei, caci a adormit peste el. Si s-a sculat ea pe la miezul noptii si mi-a luat pe fiul meu de langa mine, cand eu, roaba ta, dormeam, si l-a pus la pieptul ei; iar pe fiul ei cel mort l-a pus la pieptul meu.

Dimineata cand m-am sculat ca sa-mi alaptez fiul, iata, el era mort; iar cand m-am uitat la el mai bine dimineata, iata acesta nu era fiul meu, pe care-l nascusem".

Iar cealalta femeie a zis: "Ba nu, fiul meu e viu, iar fiul tau e mort!" Iar aceasta ii zicea: "Ba nu, fiul tau este mort, si al meu e viu!" Si vorbeau ele asa inaintea regelui.

Atunci regele a zis: "Aceasta zice: fiul meu este cel viu, iar fiul tau este cel mort; iar aceea zice: ba nu, fiul tau este cel mort, si fiul meu este cel viu".

Apoi a zis Solomon: "Dati-mi o sabie"; si i s-a adus regelui o sabie. Si a zis regele: "Taiati copilul cel viu in doua si dati o jumatate din el uneia si o jumatate din el celeilalte!"

Si a raspuns femeia al carui fiu era viu regelui - caci i se tulburasera toate maruntaiele ei de mila pentru fiul ei: "Rogu-ma, domnul meu, dati-i ei acest prunc viu si nu-l omorati". Iar cealalta a zis: "Ca sa nu fie nici al meu, nici al ei, taiati-l!" Si regele a zis: "Dati-i acesteia copilul cel viu, ca aceasta-i mama lui!"

Si a auzit tot Israelul de judecata aceasta pe care a facut-o regele. Si au inceput sa se teama de rege, caci vedeau ca intelepciunea lui Dumnezeu este in el, ca sa faca judecata si dreptate (3 Regi 3-4).