Intoarcerea lui Saul la Hristos


Intoarcerea lui Saul la Hristos

Saul prigoneste Biserica

Iar Saul, sufland inca amenintare si ucidere impotriva ucenicilor Domnului, a mers la arhiereu si a cerut de la el scrisori catre sinagogile din Damasc ca, daca va afla acolo pe vreunii, atat barbati, cat si femei, ca merg pe Calea aceasta, sa-i aduca legati la Ierusalim.

Saul aude glasul mantuirii

Dar pe cand calatorea el si se apropia de Damasc, o lumina din cer ca de fulger l-a invaluit deodata. Si, cazand la pamant, a auzit un glas, zicandu-i: "Saule, Saule, de ce Ma prigonesti?" Iar el a zis: "Cine esti, Doamne?" Si Domnul a zis: "Eu sunt Iisus, pe Care tu il prigonesti. Greu iti este sa izbesti cu piciorul in tepusa".

Si el, tremurand si inspaimantat fiind, a zis: "Doamne, ce voiesti sa fac?" Iar Domnul i-a zis: "Ridica-te, intra in cetate si ti se va spune ce trebuie sa faci".

Iar barbatii, care erau cu el pe cale, stateau inmarmuriti, auzind glasul, dar nevazand pe nimeni. Si s-a ridicat Saul de la pamant, dar, desi avea ochii deschisi, nu vedea nimic. Si, luandu-l de mana, l-au dus la Damasc.

Si trei zile a fost fara vedere; si n-a mancat si nici n-a baut.

Anania este trimis la Saul

Si era in Damasc un ucenic, anume Anania, si Domnul i-a zis in vedenie: "Anania!" Iar el a zis: "Iata-ma, Doamne!" Si Domnul a zis catre el: "Sculandu-te, mergi pe ulita care se cheama Ulita Dreapta si cauta in casa lui Iuda pe un om din Tars cu numele Saul; ca, iata, se roaga".

Si a vazut in vedenie pe un barbat, anume Anania, intrand la el si punandu-si mainile peste el, ca sa vada iarasi. Si a raspuns Anania:

"Doamne, despre barbatul acesta am auzit de la multi cate rele a facut sfintilor Tai la Ierusalim. Si aici are putere de la arhierei sa lege pe toti care cheama numele Tau" Si a zis Domnul catre el: "Mergi, fiindca acesta imi este vas ales, ca sa poarte numele Meu inaintea neamurilor si a regilor si a fiilor lui Israel: Caci Eu ii voi arata cate trebuie sa patimeasca el pentru numele Meu".

Saul primeste Botezul

Si a mers Anania si a intrat in casa si, punandu-si mainile pe el, a zis: "Frate Saul, Domnul Iisus, Cel ce ti s-a aratat pe calea pe care tu veneai, m-a trimis ca sa vezi iarasi si sa te umpli de Duh Sfant".

Si indata au cazut de pe ochii lui ca niste solzi; si a vazut iarasi si, sculandu-se, a fost botezat. Si, luand mancare, s-a intarit. Si a stat cu ucenicii din Damasc cateva zile. Apoi propovaduia in sinagogi pe Iisus, ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu.

Si se mirau toti care il auzeau si ziceau: "Nu este, oare acesta cel care prigonea in Ierusalim pe cei ce cheama acest nume si a venit aici pentru aceea ca sa-i duca pe ei legati la arhierei?"

Si Saul se intarea mai mult si tulbura pe iudeii care locuiau in Damasc, dovedind ca Acesta este Hristos.

Saul scapa de prigonirea iudeilor

Dupa ce a petrecut trei ani de singuratate in Arabia, Saul s-a intors din nou in Damasc. Iar iudeii s-au sfatuit sa-l omoare. Si s-a facut cunoscut lui Saul viclesugul lor. Si ei pazeau portile si ziua si noaptea, ca sa-l ucida.

Si luandu-l ucenicii lui noaptea, l-au coborat peste zid, lasandu-l jos intr-un cos.

Saul se duce la Apostoli

Si, venind la Ierusalim, Saul incerca sa se alipeasca de ucenici si toti se temeau de el, necrezand ca este ucenic. Iar Barnaba, luandu-l pe el, l-a dus la apostoli si le-a istorisit cum a vazut pe cale pe Domnul si ca El i-a vorbit lui si cum a propovaduit la Damasc, cu indrazneala, in numele lui Iisus.

Si era cu ei intrand si iesind in Ierusalim, si propovaduia cu indrazneala in numele Domnului. Si vorbea si discuta cu elenistii, iar ei cautau sa-l ucida; dar fratii, afland aceasta, l-au dus pe Saul la Cezareea si de acolo l-au trimis la Tars (Fapte 9, 1-30; Galat. 1, 17).

Darul lui Dumnezeu m-a facut sa fiu ceea ce sunt (1 Cor. 15, 10).