Iosif dus in Egipt


Iosif dus in Egipt

Iosif se duce sa cerceteze pe fratii sai la turme

Dupa aceea s-au dus fratii lui sa pasca oile tatalui lor la Sichem. Si a zis Israel catre Iosif: "Du-te si vezi de sunt sanatosi fratii tai si oile si sa-mi aduci raspuns".Iosif a plecat si a gasit pe fratii sai la Dotain

Iar ei, vazandu-l de departe, au zis: "Iata visatorul! Haidem sa-l omoram si sa-l aruncam intr-un put si sa zicem ca l-a mancat o fiara salbatica si vom vedea ce se va alege de visurile lui". Ruben insa le-a zis: "Nu, sa nu varsati sange! Aruncati-l mai bine in putul acela din pustiu, dar mainile sa nu vi le puneti pe el". Iar aceasta o zicea el cu gandul de a-l scapa din mainile lor si a-l trimite acasa la tatal sau.Iosif vandut de fratii sai

Cand insa a sosit Iosif la fratii sai, acestia l-au dezbracat de haina cea lunga si aleasa si l-au aruncat in put; dar putul era gol si nu avea apa.

Dupa aceea sezand sa manance paine si cautand cu ochii lor, ei au vazut venind dinspre Galaad o caravana de ismaeliti, ale caror camile erau incarcate cu tamaie, cu balsam si cu smirna, pe care le duceau in Egipt. Atunci a zis Iuda catre fratii sai: "Ce vom folosi de vom ucide pe fratele nostru si vom ascunde sangele lui? Haidem sa-l vindem ismaelitilor acestora, neridicandu-ne mainile asupra lui, pentru ca e fratele nostru si trupul nostru". Si au ascultat fratii lui. Iar cand au trecut negustorii madianiti pe acolo, fratii au tras si au scos pe Iosif din put si l-au vandut pe el ismaelitilor cu 20 de arginti. Si acestia au dus pe Iosif in Egipt. Cand insa s-a intors Ruben la put si n-a vazut pe Iosif in put, el si-a rupt hainele si, intorcandu-se la fratii sai, a zis: "Baiatul nu-i! Incotro sa apuc eu acum?".Iacov plange pierderea fiului sau Iosif

Atunci ei au luat haina lui Iosif si, junghiind un ied, au muiat haina in sange si au trimis-o tatalui lor, spunand: "Am gasit aceasta; vezi de e haina fiului tau sau nu". Si a cunoscut-o Iacov si a zis: "E haina fiului meu. L-a mancat o fiara salbatica pe fiul meu!" Atunci si-a rupt Iacov hainele sale si a acoperit cu sac coapsele si a plans pe fiul sau zile multe. Dupa aceea, s-au adunat toti fiii lui Iacov si toate fiicele lui si au venit ca sa-l mangaie; dar el nu voia sa se mangaie, ci zicea: "Plangand, ma voi cobora in iad, la fiul meu" (Fac. 37, 12-35).

Gandurile Mele nu sunt ca gandurile voastre; si caile Mele nu sunt ca ale voastre, zice Domnul (Is. 55, 8).


Iosif la Putifar

Iosif castiga increderea stapanului sau

Dupa sosirea lor in Egipt, negustorii ismaeliti au vandut pe Iosif lui Putifar, o capetenie de la curtea lui Faraon si comandantul garzii lui. Domnul insa era cu Iosif si toate cate facea el Domnul le sporea in mana lui. De aceea a aflat Iosif trecere inaintea stapanului sau si l-a pus peste casa sa si toate cate avea le-a dat pe mana lui Iosif. Si a binecuvantat Dumnezeu casa egipteanului pentru Iosif si era binecuvantarea Domnului peste ce avea el in casa lui si in tarina lui.

Iosif este tare in ispite

Iar la catva timp dupa venirea sa in Egipt, femeia stapanului sau si-a pus ochii pe Iosif si-l indemna sa pacatuiasca cu ea. Iosif insa i-a zis: "Cum sa fac eu acest mare rau si sa pacatuiesc inaintea Dumnezeului meu?"

Si intr-o zi a intrat Iosif in casa dupa treburile sale si, nefiind in casa vreunul din casnici, ea l-a apucat de haina, vrand sa-l tina cu ea. Iosif insa s-a smucit si, lasandu-si haina in mainile ei, a fugit. Iar ea, vazand aceasta, ca sa nu se vadeasca fapta ei, a iesit afara, strigand ajutor, si a zis slugilor: ,,Priviti, ne-a adus aici sluga un evreu, ca sa-si bata joc de noi. Caci a intrat la mine si mi-a zis: "Culca-te cu mine!" Eu insa am strigat tare. Auzind el ca am ridicat glasul si am strigat, lasandu-si haina la mine, a fugit si a iesit afara". Si auzind Putifar acestea de la femeia sa, s-a aprins de manie si a aruncat pe Iosif in temnita (Fac. 39, 1-20).

Fiul meu, de voiesc pacatosii sa te ademeneasca, nu te invoi (Pilde 1, 10).