Legamantul cu poporul ales - Decalogul


Legamantul cu poporul ales

Darea Legii pe Muntele Sinai

Poporul trebuia pregatit

Iar in luna a treia de la iesirea fiilor lui Israel din pamantul Egiptului, chiar in ziua de luna plina, au ajuns in pustiul Sinai.

Plecase deci Israel de la Rafidim si ajungand in pustiul Sinai, au tabarat acolo in pustiu, in fata muntelui. Apoi s-a suit Moise in munte, la Dumnezeu; si I-a strigat Domnul din varful muntelui si i-a zis:

"Graieste casei lui Iacov si vesteste fiilor lui Israel asa: "Ati vazut ce am facut egiptenilor si cum v-am luat pe aripi de vultur si v-am adus la Mine. Deci, de veti asculta glasul Meu si de veti pazi legamantul Meu, dintre toate neamurile imi veti fi popor ales, ca al Meu este tot pamantul; imi veti fi imparatie preoteasca si neam sfant!" Acestea sunt cuvintele pe care le vei spune fiilor lui Israel".

Si venind, Moise a chemat pe batranii poporului si le-a spus toate cuvintele acestea, pe care le poruncise Domnul.

Atunci tot poporul, raspunzand intr-un glas, a zis: "Toate cate a zis Domnul vom face si vom fi ascultatori!" Si a adus Moise cuvintele poporului la Domnul.

Iar Domnul a zis catre Moise: "Iata, voi veni la tine in stalp de nor des, ca sa auda poporul ca Eu graiesc cu tine, si sa te creada pururea". Iar Moise a spus Domnului cuvintele poporului.

Zis-a Domnul catre Moise: "Pogoara-te de graieste poporului sa se tina curat astazi si maine, si sa-si spele hainele, ca sa fie gata pentru poimaine, caci poimaine se va pogora Domnul inaintea ochilor a tot poporul, pe muntele Sinai. Sa-i tragi poporului hotar imprejurul muntelui si sa-i spui:

"Paziti-va de a va sui in munte si de a va atinge de ceva din el, ca tot cel ce se va atinge de munte va muri. Nici cu mana sa nu se atinga de el, ca va fi ucis cu pietre sau se va sageta cu sageata; nu va ramane in viata, fie om, fie dobitoc. Iar daca se vor indeparta tunetele si trambitele si norul de pe munte, se vor putea sui in munte".

Dumnezeu da Decalogul, adica cele zece porunci

Iar a treia zi, cand s-a facut ziua, erau tunete si fulgere si nor des pe muntele Sinai si sunete de trambite foarte puternice. Si s-a cutremurat tot poporul in tabara.

Atunci a scos Moise poporul din tabara in intampinarea lui Dumnezeu si au stat la poalele muntelui.

Iar muntele Sinai fumega tot, ca se pogorise Dumnezeu pe el in foc; si se ridica de pe el fum, ca fumul dintr-un cuptor, si tot muntele se cutremura puternic.

Atunci a rostit Domnul inaintea lui Moise toate cuvintele acestea si a zis:

1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!

2. Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant!

Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti, ca Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu zelos, Care pedepsesc pe copii pentru vina parintilor ce Ma urasc pe Mine, pana la al treilea si al patrulea neam si Ma milostivesc pana la al miilea neam, catre cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.

3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui.

4. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau: sa nu faci in acea zi nici un lucru, nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine, ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sint in ele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o.

5. Cinsteste pe tatal si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi, pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie.

6. Sa nu ucizi.

7. Sa nu fii desfranat.

8. Sa nu furi.

9. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.

10. Sa nu doresti casa aproapelui tau; sa nu doresti femeia aproapelui tau; nici ogorul lui, nici sluga lui, nici slujnica lui, nici boul lui, nici asinul lui si nici unul din dobitoacele lui si nimic din cate are aproapele tau.

Poporul se invoieste sa pazeasca Legea

Iar Moise a scris toate cuvintele Domnului. Si el, sculandu-se dis-de-dimineata, a zidit altar sub munte si a pus doisprezece stalpi, dupa cele douasprezece semintii ale lui Israel.

A trimis apoi tineri dintre fiii lui Israel, de au adus acestia arderi de tot si au jertfit vitei, ca jertfa de izbavire Domnului Dumnezeu.

Atunci Moise, luand jumatate din sange, l-a turnat intr-un vas, iar cu cealalta jumatate de sange a stropit jertfelnicul.

Dupa aceea, luand cartea legamantului, a citit in auzul poporului, iar ei au zis: "Toate cate a grait Domnul le vom face si le vom asculta!" Dupa aceea, luand Moise sangele, a stropit poporul, zicand: "Acesta-i sangele legamantului, pe care l-a incheiat Domnul cu voi, dupa toate cuvintele acestea".

Dumnezeu da lui Moise table de piatra

Dupa porunca Domnului, Moise s-a suit din nou in muntele Sinai, si a stat acolo 40 de zile si 40 de nopti, fara sa manance sau sa bea ceva. Atunci Domnul a grait cu dansul si i-a dat cele zece porunci, scrise cu mana Sa, pe doua table de piatra (Ies. 19-24).

Scrie Legea Mea pe tabla inimii tale (Pilde 7, 3).

Vitelul de aur toporul se abate la idolatrie

Vazand insa poporul ca Moise intarzie a se cobora din munte, s-a adunat la Aaron si i-a zis: "Scoala si ne fa dumnezei, care sa mearga inaintea noastra, caci cu omul acesta, cu Moise, care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a intamplat".

Iar Aaron le-a zis: "Scoateti cerceii de aur din urechile femeilor voastre, ale feciorilor vostri si ale fetelor voastre si-i aduceti la mine".

Atunci tot poporul a scos cerceii de aur din urechile alor sai si i-a adus la Aaron.

Luandu-i din mainile lor, i-a turnat in tipar si a facut din ei un vitel turnat si l-a cioplit cu dalta. Iar ei au zis: "Iata, Israele, Dumnezeul tau, care te-a scos din tara Egiptului!"

Vazand aceasta, Aaron a zidit inaintea lui un jertfelnic, si a strigat Aaron si a zis: "Maine-i sarbatoarea Domnului".

A doua zi s-au sculat ei de dimineata si au adus arderi de tot si jertfe de pace; apoi a sezut poporul de a mancat si a baut si pe urma s-a sculat si a jucat.

Cei ce s-au inchinat la idoli sunt pedepsiti

Atunci a zis Domnul catre Moise: "Grabeste de te coboara de aici, caci poporul tau, pe care l-ai scos din tara Egiptului, s-a razvratit".

Si s-a coborat Moise din inunte cu cele doua table ale Legii. Iar dupa ce s-a apropiat de tabara, el a vazut vitelul si jocurile si, aprinzandu-se de manie, a aruncat din mainile sale cele doua table si le-a sfaramat sub munte.

Apoi luand vitelul, pe care-l facusera ei, l-a ars in foc, l-a facut pulbere si presarandu-l in apa, a dat-o sa o bea fiii lui Israel.

Dupa aceea a zis catre Aaron: "Ce ti-a facut poporul acesta, de l-ai varat intr-un pacat asa de mare?".

Iar Aaron a raspuns lui Moise: "Sa nu se aprinda mania Domnului meu! Tu stii pe poporul acesta ca-i razvratitor.

Caci ei mi-au zis: "Fa-ne dumnezei, care sa mearga inaintea noastra, caci cu omul acesta, cu Moise, care ne-a scos din tara Egiptului, nu stim ce s-a intamplat".

Si a stat Moise la intrarea taberei, si a zis: "Cine este pentru Domnul, sa vina la mine!'' Si s-au adunat la el toti fiii lui Levi. Iar Moise le-a zis: "Asa zice Domnul Dumnezeul lui Israel: "Sa-si incinga fiecare din voi sabia sa la sold si strabatand tabara de la o intrare pana la cealalta, inainte si inapoi, sa ucida fiecare pe fratele sau, pe prietenul sau si pe aproapele sau".

Si au facut fiii lui Levi dupa cuvantul lui Moise. In ziua aceea au cazut din popor ca la trei mii de oameni.

Moise mijloceste la Dumnezeu pentru poporul sau

Iar a doua zi a zis Moise catre popor: "Ati facut pacat mare; ma voi sui acum la Domnul sa vad nu cumva voi sterge pacatul vostru".

Si s-a intors Moise la Domnul si a zis: "O, Doamne, poporul acesta a savirsit pacat mare, facindu-si dumnezeu de aur. Rogu-ma acum de vrei sa le ierti pacatul acesta, iarta-i; iar de nu, sterge-ma si pe mine din cartea Ta, in care m-ai scris!"

Zis-a Domnul catre Moise: "Pe acela care a gresit inaintea Mea, il voi sterge din cartea Mea. Iar acum mergi si du poporul acesta la locul unde ti-am spus. Iar ingerul Meu va merge inaintea ta, si in ziua cercetarii Mele voi pedepsi pacatul lor".

Astfel a lovit Domnul poporul, pentru vitelul ce isi facuse, pe care-l turnase Aaron.

Moise aduce alte table ale Legii

Zis-a Domnul catre Moise: "Ciopleste doua table de piatra, ca cele dintai, si suie-te la Mine in munte, si voi scrie pe aceste table cuvintele care au fost scrise pe tablele cele dintai, pe care le-ai sfaramat".

Si s-a suit Moise cu cele doua table, in munte.

Moise a stat acolo la Domnul patruzeci de zile si patruzeci de nopti; si nici paine n-a mancat, nici apa n-a baut. Si a scris Moise pe table cuvintele legamantului: cele zece porunci.

Iar cand se pogora Moise din muntele Sinai, avand in maini cele doua table ale Legii, el nu stia ca fata sa stralucea, pentru ca graise Dumnezeu cu el.

Deci Aaron si toti fiii lui Israel, vazand pe Moise ca are fata stralucitoare, s-au temut sa se apropie de el. Atunci i-a chemat Moise si au venit la el Aaron si toate capeteniile obstei si Moise a grait cu ei.

Dupa aceasta s-au apropiat de el toti fiii lui Israel si el le-a poruncit tot ce-i graise Domnul in muntele Sinai (24-25).

Sa te temi de Domnul Dumnezeul tau, si numai Lui sa-I slujesti, de El sa te lipesti si pe Numele Lui sa te juri (Deut. 6,13).