Moartea lui Moise


Moartea lui Moise

Iosua urmeaza lui Moise

Ajungand Moise la sfarsitul chemarii sale, a zis Domnul catre dansul: "Ia-ti pe Iosua, fiul lui Navi, om cu duh intr-insul, pune-ti peste el mana ta; apoi du-l inaintea preotului Eleazar, inaintea a toata obstea si da-i povete inaintea ochilor lor; da-i din slava ta, ca sa-l asculte toata obstea fiilor lui Israel". Si Moise a facut asa.

Moise imparte tara de pe malul rasaritean al Iordanului

Tara dinspre rasarit de Iordan, pe care o cuprinsese, a dat-o semintiei lui Ruben, semintiei lui Gad si la jumatate din semintia lui Manase, dar cu acea invoiala, ca femeile, copiii si turmele lor sa ramana in aceste locuri, iar ei sa se duca cu fratii lor peste Iordan si sa le ajute a cuprinde tara canaaneilor; si numai dupa aceea sa aiba stapanire asupra pamantului ce li s-a dat.

Moise sfatuieste poporul pentru cea din urma oara

Dupa aceea Moise a zis catre poporul sau: "Eu voi muri aici, in tara asta. Eu nu voi trece Iordanul. Iar voi, da, veti trece Iordanul si veti lua in stapanire acea frumoasa tara, pe care o vedeti.

Asculta, Israele! Domnul Dumnezeul nostru numai El singur este Domn! Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta, din tot sufletul tau si din toate puterile tale! Aceste cuvinte sa ramana sapate in inima ta si le vei sadi si-n copiii tai!

Adu-ti aminte cum Domnul Dumnezeu te-a povatuit prin pustiu timp de 40 de ani, pentru ca sa te smereasca si sa te cerce. El te-a lasat sa suferi foame si ti-a dat spre hrana mana, pe care n-o cunosteai nici tu, nici parintii tai; voit-a El sa-ti arate ca nu numai cu paine va trai omul, ci si cu tot cuvantul ce iese din gura lui Dumnezeu. Sa pazesti dar poruncile Dumnezeului tau!

Domnul Dumnezeul tau din mijlocul poporului tau si din fratii tai va ridica Prooroc, Care va fi ca si mine; pe Acela sa-L ascultati! Ca martori inaintea voastra iau astazi cerul si pamantul: viata si moartea ti-am pus eu astazi inainte, si binecuvantare si blestem. Alege viata ca sa traiesti tu si urmasii tai".

Moise moare pe muntele Nebo

Apoi a zis Domnul catre Moise: "Suie-te in muntele acesta al Abarimului, in muntele Nebo, care este in pamantul Moabului, in fata Ierihonului, si priveste asupra Canaanului, pe care-l dau in stapinirea fiilor lui Israel, si mori pe munte si te adauga la poporul tau, cum a murit si Aaron, fratele tau, pe muntele Hor si s-a adaugat la poporul sau".

Dupa ce a binecuvantat pe fiecare semintie a lui Israel, Moise s-a suit pe Nebo. De acolo de sus, Dumnezeu i-a aratat inca o data tara si i-a zis: "Iata pamantul pentru care m-am jurat lui Avraam, lui Isaac si lui Iacov, zicand: Semintiei tale il voi da. Te-am invrednicit sa-l vezi cu ochii tai; dar in el nu vei intra".

Si a murit Moise, robul lui Dumnezeu, acolo, in pamantul Moabului, dupa cuvantul Domnului. Si a fost ingropat in vale, in pamantul Moabului, in fata Bet-Peorului, dar nimeni nu stie mormantul lui nici pana in ziua de azi.

Si era Moise de 120 de ani, cand a murit; dar vederea lui nu slabise si taria lui nu se imputinase.

Si au plans fiii lui Israel pe Moise in sesurile Moabului, Ia Iordan, aproape de Ierihon, 30 de zile, pana s-au implinit zilele de jelit si de plans dupa Moise.

Iar Iosua, fiul lui Navi, s-a umplut de duhul intelepciunii, pentru ca isi pusese Moise mainile asupra lui, si i s-au supus fiii lui Israel si au facut asa cum le poruncise Domnul prin Moise (Num. 27; Deut. 31-33).

Moise a fost iubit de Dumnezeu si de oameni; pomenirea lui va ramane totdeauna binecuvantata (Int. Sir. 45, 1).