Moartea lui Saul. Domnia lui David


Moartea lui Saul. Domnia lui David

Saul se omoara

Filistenii insa s-au batut cu israelitii si au fugit acestia de filisteni si au cazut ucisi pe muntele Ghelboa. Si au ajuns filistenii pe Saul si pe fiii lui si au ucis pe Ionatan, pe Aminadab si pe Melchisua, fiii lui Saul.

Lupta contra lui Saul ajunsese cumplita si arcasii il lovira pe acesta, care fu greu ranit.

Atunci a zis Saul purtatorului de arme al sau: "Trage-ti sabia si ma impunge cu ea, ca sa nu mai vina acesti netaiati imprejur sa ma ucida si sa-si bata joc de mine". Purtatorul de arme insa n-a voit, caci se temea cumplit. Atunci Saul si-a luat sabia si s-a aruncat in ea.

Vazand purtatorul de arme ca Saul a murit, s-a aruncat si el in sabia sa si a murit cu el.

A doua zi filistenii au venit sa jefuiasca pe cei ucisi si au gasit pe Saul si pe cei trei fii ai lui cazuti pe muntele Ghelboa. Intorcandu-l pe acesta, i-au taiat capul, au luat armele de pe el si au trimis in toata tara filistenilor ca sa se vesteasca despre aceasta in capistile idolilor si poporului.

Armele lui le-au pus in capistea Astartei, iar trupul lui l-au spanzurat pe zidurile cetatii Bet-San.

Atunci, de pe campul de lupta, a alergat un om la David si i-a zis: "Poporul a fugit; multi au cazut morti si cu ei a pierit si Saul cu Ionatan!"

Si a plans David pe Saul si pe Ionatan, fiul lui, prin aceasta cantare de jale, pe care a poruncit sa o invete fiii lui Iuda, dupa cum este scrisa in cartea dreptului, unde se zice:

Podoaba ta, Israele, a fost doborata pe inaltimile tale. Cum au cazut vitejii! Nu vestiti in Gat si nu dati de stire pe ulitele Ascalonului ca sa nu se bucure fiicele filistenilor, ca sa nu praznuiasca fiicele celor netaiati imprejur!

Muntilor Ghelboa, sa nu mai cada pe voi nici roua, nici ploaie; si sa nu mai fie pe voi tarini roditoare, caci acolo a fost doborat scutul celor razboinici, scutul lui Saul, ca si cum n-ar fi fost miruit cu untdelemn sfintit.

Arcul lui Ionatan nu se intorcea fara sange de raniti, fara grasimea celor puternici, nici sabia lui Saul nu se invartea zadarnic. Saul si Ionatan, cei iubiti si uniti in viata lor, nici la moarte nu s-au despartit! Fost-au mai iuti decat vulturii si mai puternici decat leii!

Fiicele lui Israel, plangeti pe Saul, cel ce v-a imbracat in purpura cu podoabe si v-a pus pe haine podoabe de aur! Cum au cazut vitejii in toiul luptei! Ucis a fost Ionatan pe inaltimile tale, Israele!

Frate Ionatane, intristat sunt dupa tine, caci tu mi-ai fost foarte scump si iubirea ta a fost pentru mine mai presus de iubirea femeiasca! Cum au cazut cei viteji! Pierit-a arma de razboi!

David se face rege

Dupa povata Domnului, David s-a suit apoi la Hebron, unde l-au ajuns oamenii din semintia lui Iuda si l-au uns rege. In acest timp Abner, generalul lui Saul, a ridicat pe scaunul regal pe Isboset, un fiu al lui Saul. Fapta asta a dat loc la o multime de lupte pentru domnie.

Dar tanarul David castiga mereu dragostea poporului, iar casa lui Saul pierdea din zi in zi increderea israelitilor. Starea asta de lucruri a tinut 7 ani si 6 luni, pana la moartea lui Abner si Isboset, cand toti batranii lui Israel au venit la David si l-au cunoscut de rege.

Atunci David, in fruntea ostenilor sai, a mers asupra Ierusalimului, care se afla in stapanirea Iebuseilor. Acolo a ridicat el cetatea Sion si si-a asezat acolo resedinta sa, numind-o cetatea lui David.

David bate pe filisteni

Dupa ce filistenii au aflat ca David s-a facut rege, au alergat asupra lui, crezand ca-l vor gasi nepregatit. Ei tabarara in apropiere de Ierusalim. David a intrat cu ei in lupta si i-a biruit. Acesta a fost semnul ca Dumnezeu l-a binecuvantat sa fie rege peste tot Israelul (2 Regi 2-10).

Mai inainte de sfarsit pe nimeni sa nu-l socotesti fericit. (Int.Sir. 11,30).