Petru la inchisoare


Petru la inchisoare

Irod prigoneste Biserica

In vremea aceea, regele Irod Agripa a pus mana pe unii din Biserica, ca sa-i piarda. Si a ucis cu sabia pe Iacov, fratele lui Ioan. Si, vazand ca este pe placul iudeilor, a mai luat si pe Petru (si erau zilele Azimelor), pe care si prinzandu-l, l-a bagat in temnita, dandu-l la patru straji de cate patru ostasi, ca sa-l pazeasca, vrand sa-l scoata la popor de Pasti.

Deci Petru era pazit in temnita si se faceau necontenit rugaciuni catre Dumnezeu pentru el, de catre Biserica.

Un inger vine si da drumul lui Petru

Dar cand Irod era sa-l scoata afara, in noaptea aceea, Petru dormea intre doi ostasi, legat cu doua lanturi, iar inaintea usii paznicii pazeau temnita. Si iata ingerul Domnului a venit deodata, iar in camera a stralucit lumina. Si lovind pe Petru in coasta, ingerul l-a desteptat, zicand: "Scoala-te degraba!" Si lanturile i-au cazut de la maini.

Si a zis ingerul catre el: "Incinge-te si incalta-te cu sandalele". Si el a facut asa. Si i-a zis lui: "Pune haina pe tine si vino dupa mine". Si, iesind, mergea dupa inger, dar nu stia ca ceea ce s-a facut prin inger este adevarat, ci i se parea ca vede vedenie.

Si trecand de straja intai si a doua, au ajuns la poarta cea de fier care duce in cetate, si poarta s-a deschis singura. Si iesind, au trecut o ulita si indata ingerul s-a departat de la el.

Si Petru, venindu-si in sine, a zis: "Acuma stiu cu adevarat ca Domnul a trimis pe ingerul Sau si m-a scos din mana lui Irod si din toate cate astepta poporul iudeilor".

Petru povesteste cum a fost scapat

Si, chibzuind, a venit la casa Mariei, mama lui Ioan, cel numit si Marcu, unde erau adunati multi si se rugau. Si batand Petru in usa de la poarta, o slujnica, cu numele Rodi, s-a dus sa asculte; si, cunoscand glasul lui Petru, de bucurie nu a deschis usa, ci, alergand inauntru, a spus ca Petru sta inaintea portii. Iar ei au zis catre ea: "Ai innebunit". Dar ea staruia ca este asa. Iar ei ziceau: "Este ingerul lui".

Dar Petru batea mereu in poarta. Si, deschizandu-i, l-au vazut si au ramas uimiti. Si, facandu-le semn cu mana sa taca, le-a istorisit cum l-a scos Domnul pe el din temnita. Si a zis: "Vestiti acestea lui Iacov si fratilor". Si, iesind, s-a dus in alt loc.

Irod moare in chip ticalos

Si intr-o zi randuita, Irod, imbracandu-se in vesminte regesti si sezand la tribuna, vorbea catre ei; iar poporul striga: "Acesta e glas dumnezeiesc, nu omenesc!"

Si indata ingerul Domnului l-a lovit, pentru ca nu a dat slava lui Dumnezeu. Si, mancandu-l viermii, a murit (Fapte 12, 1-23).

Ca a sfaramat porti de arama si zavoare de fier a frant (Ps. 106, 16).