Plecarea lui Iacov in Egipt


Plecarea lui Iacov in Egipt

Iacov primeste pe fiii sai

Si plecand din Egipt, ei au venit in tara Canaan, la Iacov, tatal lor, si l-au vestit, zicand: "Iosif, fiul tau, traieste si el domneste astazi peste toata tara Egiptului". Inima lui Iacov insa ramase rece si nu-i credea pe ei. Iar daca i-au spus ei toate cuvintele lui Iosif, pe care acesta le zisese lor, si daca a vazut carutele, pe care le trimisese Iosif, ca sa-l aduca, atunci s-a inviorat duhul lui Iacov, tatal lor. Si a zis Israel: "Destul! Iosif, fiul meu, traieste inca! Voi merge sa-l vad inainte de a muri".

Iacov se duce in Egipt

Si sculandu-se deci Israel cu toate cate avea, a mers la Beer-Seba si a adus jertfa Dumnezeului tatalui sau Isaac. Atunci a zis Dumnezeu catre Israel noaptea in vis: "Iacove, Iacove!". Iar el a raspuns: "Iata-ma!". Si Dumnezeu a zis: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tatalui tau, nu te teme a te duce in Egipt, caci acolo am sa te fac neam mare. Am sa merg cu tine in Egipt Eu insumi si tot Eu am sa te scot de acolo, iar Iosif iti va inchide Ochii cu mana sa".

Dupa aceea s-a ridicat Iacov de la Beer-Seba si a pornit la drum, si a intrat in Egipt cu tot neamul lui si cu toate averile lui. Iar sufletele, care au intrat cu Iacov in Egipt, si care au iesit din coapsele lui, au fost de toate saizeci si sase, afara de femeile fiilor lui Iacov.

Fiii lui Iosif, nascuti in Egipt, erau de toti noua suflete. Deci de toate, sufletele casei lui Iacov, care au venit in Egipt cu el, au fost saptezeci si cinci.

Si fiind instiintat Iosif de sosirea tatalui sau, a inhamat carele sale si a iesit intru intimpinarea lui Israel, tatal sau, si, vazandu-l, a cazut pe grumazul lui si a plans. Iar Israel a zis catre Iosif: "De acum pot sa mor; am vazut fata ta si ca traiesti inca".

Iacov se infatiseaza inaintea lui Faraon

Apoi a adus Iosif inauntru pe Iacov, tatal sau, si l-a infatisat inaintea lui Faraon si a binecuvantat Iacov pe Faraon; iar Faraon a zis catre Iacov: "Cati sunt anii vietii tale?".

Raspuns-a Iacov lui Faraon: "Zilele pribegiei mele sunt o suta treizeci de ani. Putine si grele au fost zilele vietii mele si n-am ajuns zilele anilor vietii parintilor mei, cat au pribegit ei in zilele lor". Si iarasi a binecuvantat Iacov pe Faraon si a iesit de la Faraon.

Si a zis Faraon catre Iosif: "Aseaza pe tatal tau si pe fratii tai in cel mai bun loc din tara, in pamantul Gosen; si de cunosti printre ei oameni priceputi, pune-i supraveghetori peste vitele mele". Si a asezat Iosif pe tatal sau si pe fratii sai si le-a dat mosie in pamantul Gosen, in cea mai buna parte a tarii (Fac. 45, 25- 47,27).

Nu avem aici cetate statatoare, ci o cautam pe aceea ce va sa fie (Evr. 13, 14).