Rut


Rut

Noemina se intoarce la Betleem impreuna cu Rut

In zilele acelea, cand carmuiau in Israel judecatorii, s-a intamplat foamete pe pamant. Atunci un om din Betleemul lui Iuda s-a dus cu femeia sa si cu doi feciori ai sai sa locuiasca in sesul moabitilor.

Numele omului aceluia era Elimelec; pe femeia sa o chema Noemina, iar numele celor doi feciori ai lor erau Mahlon si Chilion. Acestia erau efrateni din Betleemul lui Iuda si, venind in sesul moabitilor, au ramas acolo.

Dupa un timp Elimelec, barbatul Noeminei, a murit si ea a ramas cu cei doi feciori ai sai. Acestia si-au luat sotii dintre moabitence; numele uneia era Orfa, iar numele celeilalte era Rut. Acestia au trait acolo ca la zece ani.

Dupa aceea au murit amandoi feciorii ei: Mahlon si Chilion si a ramas femeia aceea si fara barbatul sau si fara cei doi feciori ai sai.

Atunci s-a hotarat ea cu nurorile sale sa se intoarca din sesul moabitilor, caci auzise ea in sesul moabitilor ca Dumnezeu a cercetat pe poporul Sau si i-a dat paine.

Deci a plecat ea din locul acela in care traia, impreuna cu cele doua nurori ale sale. Dar mergand ele pe cale, pentru a se intoarce in pamantul lui Iuda, Noemina a zis catre cele doua nurori ale sale: "Intoarceti-va si va duceti fiecare la casa mamei voastre; si sa faca Domnul mila cu voi, cum ati facut si voi cu cei morti si cu mine".

Orfa se supuse acestui sfat, iar Rut nu, ci zise: "Nu ma sili sa te parasesc si sa ma duc de la tine; caci unde te vei duce tu, acolo voi merge si eu si unde vei trai tu, voi trai si eu; poporul tau va fi al meu si Dumnezeul tau va fi Dumnezeul meu; unde vei muri tu, voi muri si eu si voi fi ingropata acolo. Orice-mi va face Domnul, numai moartea ma va desparti de tine!"

Rut in tarina lui Booz

Noemina si Rut au sosit, la Betleem pe vremea secerisului. Si Rut s-a dus in tarina sa adune spice pe urma seceratorilor si Dumnezeu a indreptat-o spre tarina unui om bogat, numit Booz, neam cu Elimelec, socrul ei. Iar dupa ce Booz a venit la tarina sa, a intrebat: "Cine este aceasta femeie tanara?"

Iar sluga ce era pusa peste seceratori a raspuns si a zis: "Aceasta femeie tanara este moabiteanca aceea care a venit cu Noemina din sesul moabitilor. Ea m-a rugat: "Voi culege si voi aduna spice printre snopi pe urma seceratorilor. Si se afla aici de azi dimineata si acasa sade foarte putin".

Atunci Booz a zis catre Rut: "Asculta fiica mea, sa nu te duci sa strangi in alta tarina si sa nu te departezi de aici, ci ramai aici cu slujnicele mele; sa ai inaintea ochilor tai tarina unde secera ele si mergi dupa ele. Iata am poruncit slugilor mele sa nu te atinga. Cand vei vrea sa bei, mergi si bea de unde beau slugile mele". La vremea mancarii ea se aseza langa seceratori, iar el i-a dat paine si ea a mancat si s-a saturat si i-a mai ramas. Apoi s-a sculat si s-a apucat de strans.

Si asa a adunat ea in tarina pana seara si a batut cele adunate si i-a iesit aproape o efa de orz.

Booz se casatoreste cu Rut

Rut a adunat astfel spice in tarina lui Booz cat a tinut secerisul graului si al orzului. Dupa seceris, Booz a zis catre Rut: "Toata lumea stie ca tu esti o femeie vrednica si cinstita. Dumnezeu sa te binecuvinteze, fiica mea!" Si a luat Booz pe Rut de sotie. Si Dumnezeu le-a dat lor un fiu, caruia i-a pus numele Obed. Acesta a fost tatal lui Iesei, iar Iesei a fost tatal lui David din care se trage Mantuitorul.

Dumnezeu nu este numai Dumnezeul iudeilor, ci si al neamurilor (Rom. 3, 29).

Intrarea moabitencei Rut in familia lui Booz, din urmasii careia s-a nascut mai tarziu Iisus Hristos, ne arata ca Mantuitorul lumii nu se trage, dupa trup, numai din Israel, ci si din celelalte neamuri ale pamantului (Rut 1-4).