Statornicia nestramutata a apostolilor


Statornicia nestramutata a Apostolilor

Apostolii aruncati in inchisoare

Iar prin mainile apostolilor se faceau semne si minuni multe in popor, si erau toti intr-un cuget, in pridvorul lui Solomon. Si nimeni dintre ceilalti nu cutezau sa se alipeasca de ei, dar poporul ii lauda.

Si din ce in ce mai mult se adaugau cei ce credeau in Domnul, multime de barbati si de femei, incat scoteau pe cei bolnavi in ulite si-i puneau pe paturi si pe targi, ca, venind Petru, macar umbra lui sa umbreasca pe vreunul dintre ei.

Si se aduna si multimea din cetatile dimprejurul Ierusalimului, aducand bolnavi si bantuiti de duhuri necurate, si toti se vindecau. Si sculandu-se arhiereul si toti cei impreuna cu el - cei din eresul saducheilor - s-au umplut de pizma.

Si au pus mainile pe apostoli si i-au bagat in temnita obsteasca.

Un inger da drumul apostolilor

Iar un inger al Domnului, in timpul noptii, a deschis usile temnitei si, scotandu-i, le-a zis: "Mergeti si, stand, graiti poporului in templu toate cuvintele vietii acesteia". Si s-au supus apostolii si dimineata au inceput a propovadui.

Apostolii din nou inaintea sfatului

Si, auzind, au intrat de dimineata in templu si invatau. Dar, venind arhiereul si cei impreuna cu el, au adunat sinedriul si tot sfatul batranilor fiilor lui Israel si au trimis la temnita sa-i aduca pe apostoli. Dar, ducandu-se, slujitorii nu i-au gasit in temnita si, intorcandu-se, au vestit, zicand: "Temnita am gasit-o incuiata in toata siguranta si pe paznici stand la usi, dar cand am descuiat, inauntru nu am gasit pe nimeni".

Cand au auzit aceste cuvinte, capetenia pazei templului si arhiereii erau nedumeriti cu privire la ei, ce ar putea sa fie aceasta. Dar venind cineva, le-a dat de veste: "Iata, barbatii pe care i-ati pus in temnita sunt in templu, stand si invatand poporul".

Atunci, ducandu-se, capetenia pazei templului impreuna cu slujitorii i-au adus, dar nu cu sila, ca se temeau de popor sa nu-i omoare cu pietre.

Gamaliel ia apararea apostolilor

Si, aducandu-i, i-au pus in fata sinedriului. Iar arhiereul i-a intrebat zicand: Oare nu v-am poruncit voua cu porunca sa nu mai invatati in numele acesta? Si iata ati umplut Ierusalimul cu invatatura voastra si voiti sa aduceti asupra noastra sangele Acestui Om".

Iar Petru si apostolii, raspunzand, au zis: "Trebuie sa ascultam pe Dumnezeu mai mult de cit pe oameni".

Si ridicandu-se in sinedriu un fariseu, anume Gamaliel, invatator de Lege, cinstit la tot poporul, a poruncit sa-i scoata pe oameni afara putin. Si a zis catre ei: "Barbati israeliti, luati aminte la voi, ce aveti sa faceti cu acesti oameni. Si acum zic voua: Nu va legati de oamenii acestia si lasati-i in pace, caci daca aceasta hotarare sau lucrul acesta este de la oameni, se va nimici, iar daca este de la Dumnezeu, nu veti putea sa-i nimiciti, ca nu cumva sa va aflati si luptatori impotriva lui Dumnezeu".

Apostolii sunt fericiti a suferi pentru Iisus

Si l-au ascultat pe el; si, chemand pe apostoli si batandu-i, le-a poruncit sa nu mai vorbeasca in numele lui Iisus, si le-a dat drumul. Iar ei au plecat din fata sinedriului, bucurandu-se ca s-au invrednicit, pentru numele Lui, sa sufere ocara.

Si toata ziua, in templu si prin case, nu incetau sa invete si sa binevesteasca pe Hristos Iisus (Fapte 5, 12-42).