Trimiterea celor 70 de ucenici


Trimiterea celor 70 de ucenici

(sau 72 de ucenici)

Iisus nu este primit in orasele Samariei

Cand s-a apropiat sarbatoarea corturilor, Iisus s-a dus la Ierusalim prin Samaria. Si, intrand intr-o cetate samarineana, nu L-au primit, pentru ca mergea la Ierusalim. Vazand aceasta ucenicii Sai, Iacov si Ioan, au zis: "Doamne, voiesti sa zicem sa se pogoare foc din cer si sa-i mistuiasca?"

Iar Iisus, intorcandu-se, i-a certat, zicandu-le: "Nu stiti, oare, fiii carui duh sunteti? Ca Fiul Omului n-a venit sa piarda sufletele oamenilor, ci sa le mantuiasca". Si s-au dus intr-alt sat (Lc. 9, 51-56).

Iisus trimite inainte pe ucenicii Sai

Iar dupa aceasta, Domnul a ales alti saptezeci (si doi), si i-a trimis cate doi, inaintea fetei Sale, in fiecare cetate si loc, unde insusi avea sa vina, si le-a zis: "Iata Eu va trimit pe voi ca pe niste oi in mijlocul lupilor; fiti dar intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii. Cine va primeste pe voi pe Mine Ma primeste, si cine Ma primeste pe Mine primeste pe Cel ce M-a trimis pe Mine.

Cine primeste prooroc, in nume de prooroc, plata de prooroc va lua, si cine primeste pe un drept, in nume de drept, rasplata dreptului va lua. Si cel ce va da de baut unuia din acestia mici numai un pahar cu apa rece, in nume de ucenic, adevarat graiesc voua: nu va pierde plata sa.

Cel ce va asculta pe voi pe Mine Ma asculta, si cel ce se leapada de voi se leapada de Mine; iar cel ce se leapada de Mine se leapada de Cel ce M-a trimis pe Mine".

Atunci a inceput Iisus sa mustre cetatile in care se facusera cele mai multe minuni ale Sale, caci nu s-au pocait, zicand:

"Vai tie, Horazine, vai tie, Betsaida, ca daca in Tir si in Sidon s-ar fi facut minunile ce s-au facut in voi, de mult, in sac si in cenusa, s-ar fi pocait. Dar zic voua: Tirului si Sidonului le va fi mai usor in ziua judecatii, decat voua".

Intoarcerea ucenicilor

Si s-au intors cei saptezeci (si doi) cu bucurie, zicand: "Doamne, si demonii ni se supun in numele Tau". Si le-a zis: "Am vazut pe satana ca un fulger cazand din cer. Iata, v-am dat putere sa calcati peste serpi si peste scorpii si peste toata puterea vrajmasului, si nimic nu va va vatama. Dar nu va bucurati de aceasta, ca duhurile vi se pleaca, ci va bucurati ca numele voastre sunt scrise in ceruri".

In acest ceas, El s-a bucurat in Duhul Sfant si a zis: "Te slavesc pe Tine, Parinte, Doamne al cerului si al pamantului, ca ai ascuns acestea de cei intelepti si de cei priceputi si le-ai descoperit pruncilor. Da, Parinte, caci asa a fost inaintea Ta, bunavointa Ta".

Iisus cheama pe toata lumea sa-L urmeze

Dupa aceea a strigat: "Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi. Luati jugul Meu asupra voastra si invatati-va de la Mine, ca sunt bland si smerit cu inima si veti gasi odihna sufletelor voastre. Caci jugul Meu este bun si povara Mea este usoara" (Lc. 10, 1-24; Mt. 11, 20-30).

Supuneti-va cerbicea voastra sub jug, si sa primeasca sufletul vostru invatatura (Int. Sir. 51, 33).