Uciderea pruncilor din Betleem


Uciderea pruncilor din Betleem

Fuga in Egipt

Dupa plecarea magilor, iata ingerul Domnului se arata in vis lui Iosif, zicand: Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui si fugi in Egipt si stai acolo pana ce-ti voi spune, fiindca Irod are sa caute Pruncul ca sa-L ucida".

Si, sculandu-se, a luat, noaptea, Pruncul si pe mama Lui si a plecat in Egipt. Si au stat acolo pana la moartea lui Irod, ca sa se implineasca cuvantul spus de Domnul, prin proorocul: "Din Egipt am chemat pe Fiul Meu".

Irod pune sa ucida pruncii

Iar cand Irod a vazut ca a fost amagit de magi, s-a maniat foarte si, trimitand, a ucis pe toti pruncii care erau in Betleem si in toate hotarele lui, de doi ani si mai in jos, dupa timpul pe care il aflase de la magi.

Atunci s-a implinit ceea ce se spusese prin Ieremia proorocul: "Glas in Rama s-a auzit, plangere si tanguire multa: Rahela isi plange copiii si nu voieste sa fie mangaiata, pentru ca nu sunt".

Intoarcerea in Nazaret

Dupa moartea lui Irod, iata ca ingerul Domnului s-a aratat in vis lui Iosif, in Egipt, si i-a zis: "Scoala-te, ia Pruncul si pe mama Lui si mergi in pamantul lui Israel, caci au murit cei ce cautau sa ia sufletul Pruncului". Iosif, sculandu-se, a luat Pruncul si pe mama Lui si a venit in pamantul lui Israel.

Si, auzind ca domneste Arhelau in Iudeea, in locul lui Irod, tatal sau, s-a temut sa mearga acolo si, luand porunca, in vis, s-a dus in partile Galileii. Si venind a locuit in orasul numit Nazaret, ca sa se implineasca ceea ce s-a spus prin prooroci, ca Nazarinean se va chema.

Iar Copilul crestea si se intarea cu duhul, umplandu-se de intelepciune, si harul lui Dumnezeu era asupra Lui (Mt. 2, 13-23; Lc. 2,40).

Iata, Dumnezeule, vin sa fac voia Ta (Ps. 39, 11).