Visul regelui Nabucodonosor


Visul regelui Nabucodonosor

Dumnezeu trimite regelui un vis ciudat

Si in anul al doilea al domniei lui Nabucodonosor, a visat Nabucodonosor vise, iar duhul lui s-a tulburat si somnul nu-l mai prindea. Si a poruncit regele sa cheme pe vrajitori, pe prezicatori si pe magi si pe caldei, ca sa-i spuna regelui visele lui; si ei au intrat si s-au infatisat inaintea regelui.

Si le-a zis lor regele: "Visat-am un vis; duhul imi este tulburat si vreau sa stiu visul". Raspuns-au caldeii in fata regelui si au zis: "Nu se afla om pe pamant care sa poata face cunoscut ceea ce cere regele, fiindca nici un rege oricat de mare si de puternic ar fi, nu ar cere asa ceva de la nici un talcuitor de semne, vrajitor sau caldeu. Si lucru pe care il cere regele este greu si nimeni altul nu poate sa-l descopere inaintea lui, decat zeii al caror locas nu este printre cei muritori".

Din aceasta pricina regele s-a maniat si, in marea lui furie, a poruncit sa fie ucisi toti inteleptii din Babilon. Cand porunca a iesit ca inteleptii sa fie omorati, trebuia sa fie omorat si Daniel, si cei dimpreuna cu el.

Atunci Daniel isi indrepta cuvantul cu intelepciune si iscusinta catre Arioh, mai-marele garzii regelui, care iesise sa omoare pe inteleptii din Babilon, si incepu a grai catre Arioh, imputernicitul regelui: "De ce a dat regele o porunca asa de aspra?" Dupa ce Arioh i-a lamurit lui Daniel rostul poruncii, Daniel pleca si ruga pe rege sa-i lase vreme ca sa-i descopere talcul.

Dumnezeu descopera lui Daniel visul

Dupa aceea Daniel se duse in casa lui si dadu de stire lui Anania, Misael, Azaria, prietenii lui, care este pricina, cerandu-le sa roage fierbinte milostivirea lui Dumnezeu din ceruri pentru aceasta taina, ca sa nu se lase sa piara Daniel si prietenii lui impreuna cu ceilalti intelepti ai Babilonului.

Atunci i s-a descoperit lui Daniel taina aceasta intr-o vedenie de noapte. Si a preaslavit Daniel pe Dumnezeul cerului. Dus fiind apoi la rege, Daniil ii zise: "Taina pe care vrea sa o afle regele nu pot s-o faca cunoscuta lui nici inteleptii, nici prezicatorii, nici vrajitorii, nici cititorii in stele. Dar este un Dumnezeu in ceruri, Care descopera tainele si Care a facut cunoscut regelui Nabucodonosor ce se va intampla in vremurile ce vor veni. Iata care este visul si vedenia din capul tau, cand erai culcat in patul tau:

Tie, rege, iti treceau ganduri prin minte, cand erai in patul tau, pentru ceea ce se va intampla mai pe urma, si Cel ce ti-a descoperit taina ti-a dat sa stii ce va fi. Si mie, nu prin intelepciunea care ar fi in mine mai mult decat la toti cei vii mi s-a descoperit taina aceasta, ci ca sa se faca stiut regelui intelesul ei ca sa cunosti gandurile inimii tale.

O, rege! Tu priveai si iata un chip - acest chip este peste masura de mare si stralucirea lui neobisnuita - statea inaintea ta si infatisarea lui era grozava. Acest chip avea capul de aur curat, pieptul si bratele de argint, pantecele si coapsele de arama, pulpele de fier, iar picioarele o parte de fier si o parte de lut.

Tu priveai si iata o piatra desprinsa, nu de mana, lovi chipul peste picioarele de fier si de lut si le sfarama. Atunci fura sfaramate in acelasi timp, fierul, lutul, arama, argintul si aurul si ajunsesera ca pleava de pe arie vara si vantul le lua cu sine fara ca sa se gaseasca locul lor; iar piatra care a lovit chipul a crescut munte mare si a umplut tot pamantul".

Daniel talcuieste visul

"Iata visul, iar talcuirea lui o vom spune inaintea regelui. Tu, rege al regilor, caruia Dumnezeul cerului i-a dat regatul, puterea, taria si marirea, si in mainile caruia a dat pe fiii oamenilor in orice tinut ar locui, precum si fiarele campului, pasarile cerului, si i-a dat stapanire peste toate; tu esti capul de aur.

Si dupa tine se va ridica un alt regat mai mic decat al tau, apoi un al treilea regat de arama, care va stapani peste tot pamantul. Si un al patrulea regat va fi tare ca fierul si, dupa cum fierul sfarama si zdrobeste totul, si el va sfarama si va preface totul in pulbere, ca fierul care face totul bucati.

Iar picioarele pe care le-ai vazut si degetele: unele de lut de olar, si altele de fier, inseamna ca va fi un regat impartit si va fi tare ca fierul, dupa cum tu ai vazut fier amestecat cu lut.

Si degetele picioarelor, unele de fier si altele de lut, inseamna ca regatul va fi parte tare, parte subred. Si dupa cum ai vazut fierul amestecat cu lutul, asa se vor amesteca prin inrudiri, dar nu vor avea legatura temeinica intre ele, dupa cum fierul nu se poate amesteca la un loc cu lutul.

In vremea acestor regi, Dumnezeul cerului va ridica un regat vesnic care nu va fi nimicit niciodata si care nu va fi trecut la alt popor; El va sfarama si va nimici toate aceste regate si singur El va ramane in veci.

Dupa cum tu ai vazut ca o piatra a fost desprinsa din munte, nu de mana, si a zdrobit fierul, arama, lutul, argintul si aurul, Marele Dumnezeu a dat de stire regelui ceea ce va fi in viitor; visul este adevarat si talcuirea lui neindoielnica".

Atunci imparatul Nabucodonosor a cazut cu fata la pamant, si s-a inchinat inaintea lui Daniel si dadu porunca sa-i aduca jertfe si tamaieri. Raspuns-a regele catre Daniel si a zis: "Cu adevarat ca Dumnezeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si regilor, descoperitorul tainelor, caci tu ai putut sa descoperi aceasta taina".

Atunci regele ridica la mare vrednicie pe Daniel si ii dadu daruri si numeroase lucruri de mare pret, si-l puse guvernator peste tot tinutul Babilonului si capetenie peste toti inteleptii Babilonului.

Pentru aceea m-am rugat si mi s-a dat intelepciune (Int. Sol. 7, 7).