Cugetari despre mama


Cugetari despre mama

Am reusit sa inteleg cu adevarat, de-a lungul vietii, mesajul mamei: "Voi fi mereu cu tine!". Adica pentru totdeauna, in eternitate, orice-ar fi." (Rebeca Walker)

A spus cineva: "Fiecare cuvant al mamei mele este ca o lira de aur!"

"Asa era mama in vremea copilariei mele, plina de minunatii, pe cat imi aduc aminte; si-mi aduc bine aminte, caci bratele ei m-au leganat cand ii sugeam tata cea dulce si ma alintam la sanu-i gangurind si uitandu-ma in ochii ei cu drag! si sange din sangele ei si carne din carnea ei am imprumutat, si a vorbi tot de la dansa am invatat." (Ion Creanga)

"Bunastarea unui camin nu depinde de bogatie sau de confort, de frumusete sau de lux. Totul depinde de Mama." (G. W. E. Russell)

"Cea mai veche carte din lume este o mama, cea mai frumoasa carte din lume este o mama." (Grigore Vieru)

"Cand mama imi face cadouri, ca de exemplu o cordeluta, acuarele sau un caiet de scris, asta inseamna ca ma iubeste." (Nina Roberts, 7 ani)

"Cand radea mama, cu rasul ei la fel de incantator precum ii era chipul, totul in jur se umplea de frumusete si de stralucire." (Lev Tolstoi)

"Ce bine e sa ai o Mama! Mamele sunt incantatoare, iar eu voi fi la fel cand voi creste mare. O sa-mi iubesc copiii la fel cum m-au iubit parintii mei." (Estelle Moreton)

"Ce minunat este ca pot vorbi cu ea despre orice, ca pot sa ma destainui si sa radem impreuna, ca o inteleg si ma intelege ca nimeni altcineva din intreaga lume!" (Anne MORROW)

"Cine ma iubeste si ma va iubi intotdeauna, cu o dragoste pe care nicio situatie, suparare sau greseala a mea nu o poate clinti? Aceea esti tu, maicuta mea!" (Thomas Carlyle)

"Cinstea femeii este cununa de glorie pe capul barbatului; cinstea mamei alcatuieste cea mai mare parte din zestrea fetelor." (Guerazzi)

"Cu toate ca sunt matura de acum, ori de cate ori vad ceva nou sau deosebit imi vine sa strig: "Mama, vino sa vezi!"" (Helen Exley)

"Daca totdeauna am unit adorarea lui Dumnezeu si slavirea stiintei cu cinstirea patriei, o datorez sentimentelor sadite de tine, scumpa mama!" (Pasteur)

"Decaderea mamei este inceputul decaderii unui popor." (Pr. Mircea Irina)

"De la moartea bietei mele mame, nu mai poate fi nenorocire pentru mine." (H. de Balzac)

"Dragostea de mama e cel mai puternic si cel mai statornic sentiment al femeii." (Bantain)

"Dragostea de mama este cea mai buna; dragostea de Dumnezeu este cea mai inalta." (proverb german)

"Dulceata de la mama este iubire la borcan." (H. M. E.)

"E o minune ca, dintre toate mamele din lume, tu esti mama mea!" (Charlotte Gray)

"Fara mame sanatoase nu vom avea un popor robust." (Nichifor Crainic)

"Femeia cea mai folositoare este aceea care naste cei mai multi copii." (Napoleon I)

"Femeia credincioasa este ingerul casei." (V. C. 1939, nr. 17, pg. 1)

"Fericit copilul care da mamei sale multumirile si mangaierile pe care le-a primit! Fie ca intr-o buna zi sa poata ajuta batranetea aceleia care a sprijinit cei dintai pasi ai sai!" (Bersot)

"Fie ca suntem copii sau batrani, fie ca o vedem zilnic sau mult mai rar, de Ziua Mamei, ii datoram cinstire si marturisim ca acasa, de fapt, inseamna mama." (Carol Caperelli)

"Grija unei mame fata de copiii ei nu are sfarsit." (Sheryl Hartley, 12 ani)

"Inima unei mame este un adanc, in strafundul caruia se gaseste totdeauna iertare." (H. de Balzac)

"Iubirea mamei este lampa de veghe a casei." (Pam Brown)

"Imparatul Napoleon I intreba intr-o zi pe o doamna de la curtea sa: "Ce lipseste pentru a da oamenilor o buna crestere?". "Mame!", raspunse doamna. Raspunsul ii placu mult imparatului. "Da, da!, zise el, in aceasta vorba mica se cuprinde o inalta scoala a educatiei. Aveti grija asadar sa formati mame care sa stie a da o buna crestere copiilor lor!" (Napoleon I)

"In bratele dragastoase ale mamei, copilasul adoarme linistit." (Victor Hugo)

"Mama este cel mai bun prieten al meu." (Dean, 8 ani)

"Mama mea a fost dintotdeauna dragastoasa, rabdatoare si intelegatoare. Acea senzatie ca sunt iubita si protejata ma va insoti intreaga viata." (Helen Thomson)

"Mama poate sa-mi stearga lacrimile prin telefon." (Pam Brown)

"Mama! Niciuna din nazuintele tale nu este atat de curata, de sfanta, de binecuvantata ca aceea de a-ti creste copiii spre slava lui Dumnezeu!" (EC. 1942, nr. 10-12, pg. 11)

"Mama, rugaciunea ta si rugaciunea copilului, iata doua din cele mai placute flori inaintea Domnului!" (F.C. 1942, nr. 3, pg. 4)

"Mamele sunt adevarat mame nu numai dand nastere copiilor lor, ci mai ales dandu-le o buna crestere." (Sf. Ioan HrISOSTOM)

"Mami a mea este frumoasa ca nimeni alta, adica nu stiu exact, dar pentru mine ea asa e. Nu neaparat ca infatisare, cum sunt reclamele de la televizor sau din reviste. Eu ma refer la frumusetea ei din interior." (Donna Hote, 12 ani)

"Maternitatea este patriotismul femeilor." (Alex. DUMAS - FIUL)

"Mi-ar fi rusine sa intreb pe maica-mea daca-i romanca sau nu." (Grigore Vieru)

"Multe minuni sunt in Univers, dar capodopera creatiunii e tot inima unei mame." (E. Bersot)

"Nascandu-si copilul, mama da mai intai un om, iar pe urma tot in el trebuie sa dea cerului un inger." (Richard Wurmbrand)

"Nicio mama nu este razboinica, dar vitejia feciorului ei ii umple sufletul de o vie si inaltatoare tandrete." (Grigore Vieru)

"Nicio mama nu poate sti viata cui leagana: a unui viitor rege sau a unui viitor criminal." (Grigore Vieru)

"Nimeni nu e mai singur decat o mama, pana isi vede copilul ajuns acasa." (Pam Brown)

"Nu exista nici floare, nici mama urata." (Grigore Vieru)

"Nu mai exista in lumea intreaga un alt izvor atat de adanc de dragoste statornica, puternica si nepieritoare decat acela din inima mamei." (Felicia Hemans)

"Numai o mama stie ce inseamna a iubi si-a fi fericit." (Chamisso)

"Numai popoarele care au mame vrednice progreseaza; cand la un popor a decazut maternitatea, la nimic nu foloseste cealalta educatie." (Pr. Dumitru Irina)

"Nu numai purtarea in pantece te face mama, ci o temeinica educatie crestineasca a copiilor tai! Cel dintai cuvant despre Dumnezeu trebuie sa-i spuna copilului fiinta caruia copilul i-a daruit cel dintai zambet." (Pr. ROJDESTVESCHl)

"Nu poti astepta un copil decat in iubire, daca il astepti intr-adevar ca pe un dar de la Dumnezeu: chiar este un dar al lui Dumnezeu - "Am dobandit om de la Dumnezeu!" (Facerea 4,1) - este o binecuvantare de la Dumnezeu. Daca exista daruire reciproca, primesti copilul ca pe o binecuvantare a lui Dumnezeu si ca pe un dar reciproc al iubirii unuia fata de celalalt, rodul acelei iubiri. In acea clipa, copilul este primit cu bucurie. Este cuvantul Evangheliei: "Femeia, cand e sa nasca, se intristeaza, fiindca i-a venit ceasul; dar dupa ce a nascut copilul, nu-si mai aduce aminte de durere, pentru bucuria ca s-a nascut un om in lume." (Ioan 16, 21) Asadar, chiar la originea asteptarii unui copil si a nasterii sale se afla iubirea.

Receptivitatea mamei fata de copil nu poate aparea decat in iubire, adica intr-o depasire de sine, primindu-l pe celalalt, si cand este vorba de cineva care vine de la noi, care provine din noi, nu-l putem primi decat in iubire, cu iubire. Daca nu, copilul va fi considerat in plus, cel de-al treilea, care strica relatia celor doi. E o atitudine usor de inteles: daca se cauta placerea intre sot si sotie, copilul este numarul trei, vesnic in calea celor doi, carora le place sa stea numai unul cu celalalt; copilul va fi tocmai acel ceva pe care vor cauta cu tot dinadinsul sa-l indeparteze; in masura posibilului, chiar inainte sa apara: intalnim atunci fenomenul avortului, sau se va cauta indepartarea lui cat mai curand posibil, prin incredintarea lui altora si pastrand cu el cat mai putine legaturi cu putinta.

Asadar lipsa de iubire explica indepartarea fata de copil, pentru ca intre mama si copil, intre tata si copil, exista o legatura naturala care este extrem de profunda, o legatura substantiala. Copilul este prelungirea vietii parintilor, in asa fel incat va fi pentru ei cel care-i va privi din perspectiva de dependenta a iubirii filiale. Cand spui cuiva "mama" sau "tata" exista o legatura afectiva extrem de profunda. Aceasta legatura explica de ce femeia care nu este inca mama si care presimte maretia maternitatii este fericita sa-si poata purta copilul si sa-l poata aduce pe lume pe fiul sau pe fiica ei, al ei si in acelasi timp altul decat ea. Aici e intregul mare mister - cred ca putem spune ca este marele mister - al continuitatii tatalui si a mamei in copilul lor: o continuitate care permite intr-un fel o depasire. Intreaga uzura a timpului este depasita prin copil, prin aceasta fiinta noua: el ii va intineri pe parinti si le va da un nou elan de viata. Un camin fara copii risca intotdeauna sa imbatraneasca repede. De indata ce exista un copil, se petrece o intinerire, apare un nou elan in plan pur natural. Mi se pare extrem de important sa intelegem noul elan de viata si reimprospatarea ei.

La nivel supranatural, divin, copilul este in acelasi timp cel care va deveni fiul lui Dumnezeu prin Botez: parintii ii daruiesc asadar lui Dumnezeu un nou fiu, ii daruiesc lui Iisus un nou prieten; e un fapt nespus de maret sa poti conlucra astfel la cresterea numarului celor alesi; parintii au permis ca numarul alesilor sa sporeasca, au permis ca Imparatia lui Dumnezeu sa numere cu un membru mai mult! Aceasta este bucuria mamei crestine si a tatalui crestin. Dar si din punct de vedere uman copilul cere sa fie asteptat si primit ca un bine gratuit, ca cel mai mare dintre bunurile pe care le-am putea primi; bani, zestre, titluri, diplome, glorie omeneasca nu sunt nimic fata de acest bine sacru (promis) care este copilul. Toate acestea nu sunt decat pur materiale, sunt de ordin utilitar, in timp ce copilul reprezinta o realitate personala, spirituala, capabila sa iubeasca, sa cunoasca si sa caute adevarul. Este un bine sacru, in acelasi timp uman si divin. Copilul este de la bun inceput cineva pe care il poti iubi si pe care trebuie sa-l iubesti, sa-l invalui in iubire si a carui iubire trebuie sa o primesti. Putem spune ca este ca o marire, in ordinea relatiilor umane. Unei femei care n-a avut niciodata copii ii lipseste ceva in dezvoltarea feminitatii sale. Maternitatea ii aduce femeii - mai mult inca decat ii aduce barbatului paternitatea - o uimitoare dezvoltare. Se vede deindata. Atunci cand ai cunoscut o tanara mai inainte, o vezi implinita prin logodna si casatorie, dar apare ceva nou cand aduce pe lume un copil, primul ei copil. Mi se pare ca o inflorire, ca o stralucire. Copilul este gloria parintilor sai, gloria mamei sale: glorie in sensul implinirii, in sensul manifestarii. Copilul manifesta iubirea tatalui sau fata de mama, a sotului fata de sotie. Le manifesta iubirea si le manifesta unitatea. Manifesta fecunditatea vietii lor." (Marie-Dominique Philippe)

"Oamenii fac legile, femeile fac moravurile." (Guibert)

"O mama buna este o cinste pentru familie, o icoana pentru copii si-o comoara pentru barbat." (Fer. Ieronim)

"O mama buna pretuieste cat o suta de invatatori." (H. Spencer)

"O mama este persoana pe care o cauti, cand toti te-au parasit." (Pam Brown)

"O mama nu realizeaza ca ii daruieste copilului ei amintiri pentru toata viata." (Charlotte Gray)

"O mama rade rasul nostru, varsa lacrimile noastre, iubeste iubirea noastra, sufera teama noastra. Traieste bucuriile si necazurile noastre si impartaseste sperantele si visurile noastre." (Julia Summers)

"Orice dragoste contine un element de interes personal. Numai dragostea materna este complet dezinteresata, neegoista." (Richard Wurmbrand)

"Orice mama este bogata cand isi iubeste pruncii. Nu exista mame sarace, si nici urate sau batrane. Iubirea lor ramane pe vecie cea mai frumoasa dintre bucurii."(Contele Maurice Maeterlinck)

"Oriunde este mama mea, acolo este casa mea."(Felicity Martin)

"Pentru mame nu exista spatiu: o adevarata mama presimte si-si vede copilul de la un pol al pamantului la altul." (H. de Balzac)

"Prietenii tin la tine, dar numai mama te intelege, trudeste pentru tine, te ingrijeste, te iubeste, te iarta." (Baroneasa Von Hulton)

"Profesorii buni fac scolari buni, numai mamele bune fac oameni buni." (Aime Martin)

"Rade cand rad, plange cand plang, respira cand respir. Tot ce pot sa spun este ca traieste pentru mine si ca traiesc pentru ea." (Josephides Panayota, 16 ani)

"Ruga mamei apara de orice primejdie, pe apa, in aer si pe uscat." (Gogol)

"Sa ingenunchem inaintea mamei! De e ceva pe lume care sa ne intruchipeze mai limpede pe Dumnezeu, apoi aceasta e mama. Candva... citii despre o mama... ucisa de fiul ei, care, vazand in clipele din urma mana lui plina de sange, il intreaba, in spasmele mortii, daca si-a facut rau la mana." (Benedetto de Luca)

"Te iubesc, mama, zise copilul, nu stiu sa-ti spun cat te iubesc! Se cuibari in bratele mamei, iar dragostea lor le tinea de cald." (Stevie SMTH)

"Un camin bun si o femeie cumsecade pretuiesc cat aur si margaritare." (Goethe)

"Viciile noastre cele mai mari incep din cea mai frageda copilarie, iar indrumarea de capetenie a noastra e in mainile mamei." (Montaigne)

"Viitorul tarii il tese femeia." (Carmen Sylva)

"Viitorul unui copil este totdeauna fapta mamei sale." (Napoleon I)

Ignatie Monahul