Despre Dumnezeu si despre Mantuitorul Iisus Hristos


Despre Dumnezeu si despre Mantuitorul Iisus Hristos

Acela care a cautat odata pe Dumnezeu sfarseste prin a-L gasi pretutindeni." (Novalis)

"Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt Se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si Imparatia Lui nu va avea sfarsit." (Luca 1, 32-33)

"A trece prin lume, a vedea cerul deasupra capului, creatiunea imprejur si a nu cauta adevarul ziua si noaptea, a nu cauta pe Dumnezeu in tainele in care El Se ascunde si care ne inconjoara din toate partile, e o mare greseala, e rusinos si degradant." (Octave Feuillet)

"Adevarul nu este sub soare. El este dincolo, este in Dumnezeu, fara de Care omul nu cunoaste nimic: nici pamantul, nici cerul, nici prezentul, nici viitorul, nici chiar inima sa. si cu cat el invata fara Dumnezeu si in afara de El, cu atat isi mareste o data cu cercul cercetarilor si pe acela al indoielilor si al nemultumirilor." (Lacordaire)

"Caci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Sau in lume ca sa judece lumea, ci ca sa se mantuiasca, prin El, lumea." (Ioan 3,17)

"Catre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu, Dumnezeul meu!" (Ps. 24,1)

"Cea mai buna inchinare catre Dumnezeu e sa pastram in sufletele noastre ceva din Dumnezeirea Lui." (N. Iorga)

"Cea mai inalta satisfactie a spiritului nostru consta intru a recunoaste pe Dumnezeu." (Spinoza)

"Ceea ce gasesc eu cu deosebire fermecator in caracterul lui Iisus este nu numai blandetea si simplitatea moravurilor Sale, ci mai ales umanitatea Sa, prietenia Sa, chiar gustul Sau. El n-a ocolit petrecerile si solemnitatile familiare, a mers la nunta, a stat de vorba cu femeile, S-a jucat cu copiii, a mancat cu vamesii. El era ingaduitor si drept in acelasi timp, bland cu cei slabi si temut cu cei rai. Daca n-ar fi cel mai intelept dintre muritori, ar fi totusi cel mai vrednic de iubit." (J. J. Rousseau)

"Ceea ce se poate da ca absolut sigur este, ca Dumnezeu este infinit, iar mintea omeneasca e foarte marginita." (Voltaire)

"Cel care poseda intr-adevar cuvantul lui Iisus isi poate intelege chiar si tacerea." (Se Ignatie Teoforul)

"Cele dintai datorii le avem fata de Dumnezeu." (Cicero)

Celebrul naturalist I. H. Fabre, fiind intrebat de-un poet daca crede ca este Dumnezeu, raspunse: "Dumnezeu? il vad chiar!"

"Cetateanul care nu cunoaste pe Dumnezeu este ciuma cetatii." (Platon)

"Cine cunoaste pe Iisus Hristos, cunoaste rostul tuturor lucrurilor." (B. Pascal)

"Cred in Dumnezeu si-L ador fara sa incerc ca sa-L inteleg.. il vad pretutindeni de fata si activ, nu numai in carmuirea vesnica a vietii si in viata launtrica a sufletului omenesc, ci si in istoria popoarelor si a omenirii."

(Guizot)

"Daca Dumnezeu a luat candva faptura omeneasca sau daca vreun om a devenit Dumnezeu - atunci e limpede ca Hristos este Dumnezeu si Om in acelasi timp." (Byron)

"Daca Dumnezeu nu exista si tu ai crezut in El, nu ai pierdut nimic. Dar daca Dumnezeu exista si tu nu ai crezut in El, ai pierdut totul!" (Pascal)

"Daca e o greutate sa crezi in Dumnezeu, e o absurditate sa nu crezi." (Voltaire)

"Daca n-ar exista Dumnezeu, ar trebui inventat. Glasul intregii naturi ne striga ca este un Dumnezeu." (Voltaire)

"Descopera Domnului calea ta si nadajduieste in El si El va implini, si va scoate ca lumina dreptatea ta si judecata ca lumina de amiaza. Supune-te Domnului si roaga-L pe El; nu ravni dupa cel ce sporeste in calea sa, dupa omul care face nelegiuirea. Paraseste mania si lasa iutimea; nu cauta sa viclenesti. Ca cei ce viclenesc de tot vor pieri; iar cei ce asteapta pe Domnul vor mosteni pamantul." (Ps. 36, 5-9)

"Duh este Dumnezeu, si cei ce I se inchina trebuie sa I se inchine in duh si in adevar." (Ioan 4, 24)

"Dumnezeu, Care nu poate fi vazut de muritori, Se vadeste din lucrurile Sale." (Aristotel)

"Dumnezeu este aici, pe pamant, cea mai populara dintre toate fiintele. In mijlocul campului, rezemat pe unealta de munca, muncitorul isi ridica ochii spre cer si, printr-o miscare simpla ca si inima sa, arata copiilor pe Dumnezeu. Saracul Il cheama, muribundul Il striga, cel rau se teme de El, binefacatorul il slaveste, regii Ii ofera coroanele lor, armatele Il pun in fruntea lor. Victoria Lui ii aduce lauda; infrangerea in El cauta ajutor. Nu este timp, nu este loc sau imprejurare unde Dumnezeu sa nu Se arate si sa nu fie chemat." (Lacordaire)

"Dumnezeu este oaspetele firesc al sufletului omenesc." (E. Naville)

"Dumnezeu? Toata lumina de soare si toata lumina de suflet care a fost, care este si care poate sa fie!" (N. Iorga)

"Este un Domn, o credinta, un botez, Un Dumnezeu si Tatal tuturor, Care este peste toate si prin toate si intru toti." (Efeseni 4,6)

"El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau!" (Matei 22,37)

"Eu simt ca exista un Dumnezeu si nu pot intelege deloc ca s-ar putea sa nu existe. Sunt insa spirite care se departeaza de credinta. Aceasta dovedeste ca in lume sunt si monstri." (La Bruyere)

"Eu sunt Pastorul Cel bun! Pastorul cel bun isi pune sufletul pentru oile sale." (Ioan 10,11)

"Existenta lui Dumnezeu este mai sigura decat cea mai sigura dintre toate teoremele geometriei." (Descartes)

"Existenta lui Iisus Hristos este - o recunosc - de la un capat pana la altul o tesatura misterioasa; dar acest mister corespunde greutatilor care sunt in orice viata omeneasca. Daca acest mister nu e admis, lumea e o enigma; daca il admitem, avem o minunata lamurire a istoriei omenesti." (Napoleon X)

"Fericit cel ce nu cauta sa priceapa tainele dumnezeirii, ci canta inaintea ta, Doamne, ca o harfa! Fericit cel ce a inteles cat este de greu sa stii ceva si cat e de dulce sa Te iubeasca pe Tine!" (D. Merejkowsky)

"Hristos! Ah! Da! Orice-ar face si orice-ar zice omenirii, El ramane pururi Unicul si Neintelesul! De indata ce crucea Sa se arata, de indata ce numele Sau se rosteste, totul se linisteste si se schimba: dorul de razbunare piere si se intrezareste iertarea, care curata inimile. El este Evocatorul aspiratiilor negrait de frumoase si Datatorul revederilor vesnice. El e Stapanul mangaierilor neasteptate si Printul iertarilor nesfarsite, si, in aceasta clipa, oricat de nimicitor ar parea venind de la mine, as vrea sa cutez a spune fratilor necunoscuti, care m-au urmat la Sfantul Mormant: "Cautati-L si voi, incercati... fiindca in afara de El nu e nimic!" (Pierre Loti)

"Iar Eu si Tatal Meu una suntem!" (Ioan 10, 30)

"Iisus Hristos daca n-ar fi trait niciodata, n-am fi fost in stare sa-L inventam!" (Wink)

"Iisus i-a zis: Eu sunt Calea, Adevarul si Viata! Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine!" (Ioan 14, 6)

"Iisus este unic in felul Sau, in orice privinta. Nimic nu poate fi comparat cu El. Desfasoara-se viitorul oricum. Iisus nu va fi intrecut. Nobil intemeietor al unei noi perioade in viata omenirii, odihneste-Te in slava Ta! Lucrul Tau este implinit, dumnezeirea ta intemeiata...!" (Renan)

"Impreuna cu Hristos, chiar in inchisoare suntem liberi; fara El, chiar liberi suntem prizonieri!" (un detinut politic)

"In desfasurarea vietii pamantesti in mijlocul naturii stralucitoare, in lumina soarelui, pe tarmul marilor vijelioase sau in marginea apelor limpezi, in frumoasele privelisti de toamna sau gradini de primavara - pretutindeni am cautat pe Dumnezeu. Firea toata, la lumina stiintei, mi L-a aratat in mod deosebit. L-am recunoscut in chip evident ca pe insasi puterea launtrica a oricarui lucru, a tot ce exista." (C. Flammarion)

"Insesi sferele se misca dupa masura unui ritm dumnezeiesc si astrele canta ca Dumnezeu nu e numai marele arhitect, marele matematician, marele poet al lumilor, ci e si marele muzician. Creatiunea este un cantec a carui cadenta e masurata si-a carui melodie o asculta si El." (Lamartine)

"Neamul omenesc n-are un fiu care numai pe departe sa se poata compara cu Hristos!" (Ranke)

"Nu sunt decat trei soiuri de oameni: unii care slujesc lui Dumnezeu pentru ca L-au gasit; altii care vesnic se straduiesc a-L cauta, pentru ca nu L-au gasit; si altii care traiesc fara a-L cauta si fara a-L fi gasit. Cei dintai sunt si intelepti, si fericiti; cei de-ai doilea sunt intelepti, dar nefericiti; iar cei din urma sunt si nebuni, si nefericiti." (Goethe)

"O, adancul bogatiei si al intelepciunii si al stiintei lui Dumnezeu! Cat sunt de necercetate judecatile Lui si cat sunt de nepatrunse caile Lui! Caci cine a cunoscut gandul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?... Pentru ca de la El si prin El si intru El sunt toate. A Lui sa fie marirea in veci. Amin!" (Romani 11, 33-34,36)

"O constiinta fara Dumnezeu este un tribunal fara judecator. Lumina constiintei nu e altceva decat scanteierea ideii de Dumnezeu in sufletul neamului omenesc. Stingeti pe Dumnezeu, si se va face noapte in om!" (Lamartine)

"Omenirea, in desavarsirea vietii sale launtrice, este legata de Iisus Hristos mai mult decat de oricine altul." (David Strauss)

"Omul Acesta e mai mult decat un om, caci a izbutit sa faca din fiecare suflet omenesc o anexa a Sa." (Napoleon I)

"Pe cat este de sigur ca exista Dumnezeu, cu aceeasi siguranta trebuie sa afirmam ca Hristos este Dumnezeu. Pe cat de incredintat sunt eu despre mine ca nu sunt decat un om, tot asa de sigur sunt ca Hristos a fost mai mult decat un simplu om. Cred ca ma pricep sa cantaresc oamenii; ei bine, va marturisesc ca Iisus Hristos n-a fost numai un om!" (Napoleon I)

"Pentru ca M-am coborat din cer nu ca sa fac voia Mea, ci voia Celui Ce M-a trimis pe Mine. Si aceasta este voia Celui Ce M-a trimis, ca din toti pe care Mi i-a dat Mie sa nu pierd niciunul, ci sa-i inviez pe ei in ziua cea de apoi. Ca aceasta este voia Tatalui Meu, ca oricine vede pe Fiul si crede in El sa aiba viata vesnica si Eu il voi invia in ziua cea de apoi." (Ioan 38-40)

"Poate fi om Persoana a Carei viata o expun Evangheliile? Ce dulceata, ce curatie in moravurile Sale! Ce adanca intelepciune in convorbirile Sale! Cata prezenta de spirit, cata abilitate si curaj in raspunsurile Sale! Daca viata si moartea lui Socrate sunt ale unui filosof, viata si moartea lui Iisus Hristos sunt ale unui Dumnezeu!" (J.J. ROUSSEAU)

"Poti vedea orase fara ziduri, fara legi, fara monede, fara scriere, dar un popor fara Dumnezeu, fara rugaciune, fara practici religioase si sacrificii n-a vazut inca nimeni." (Plutarh)

"Prin intelepciune, Domnul a intemeiat pamantul, iar prin intelegere a intarit cerurile. Prin stiinta Sa a deschis adancurile si norii picura roua." (Proverbe 3,19-20)

"Si Iisus i-a zis: Eu sunt invierea si viata; cel ce crede in Mine, chiar daca va muri, va trai!" (Ioan 11,25)

"Si toate le-a supus sub picioarele Lui si, mai presus de toate, L-a dat pe El cap Bisericii..." (Efeseni 1, 22)

"Toata darea cea buna si tot darul desavarsit de sus este, pogorandu-se de la Parintele luminilor, la Care nu este schimbare sau umbra de mutare." (Iacov 1,17)

"Toate popoarele bateti din palme, strigati lui Dumnezeu cu glas de bucurie. Ca Domnul este Preainalt, infricosator, imparat mare peste tot pamantul." (Ps. 46,1-2)

"Tot ce scriu, tot ce gandesc, tot ce nadajduiesc isi are temeiul in credinta despre dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos, singura nadejde a bietei omeniri pacatoase." (Gladstone)

"Un astfel de Arhiereu se cuvenea sa avem: sfant, fara de rautate, fara de pata, osebit de cei pacatosi si fiind mai presus decat cerurile. El nu are nevoie sa aduca zilnic jertfe, ca arhiereii: intai pentru pacatele lor, apoi pentru ale poporului, caci El a facut aceasta o data pentru totdeauna, aducandu-Se jertfa pe Sine Insusi." (Evrei 7,26-27)

"Un credincios e o forta sociala si spirituala mai mare decat nouazeci si noua care n-au decat interese." (S. Mehedinti)

"Viata lui Iisus Hristos a fost asa de sfanta, incat chiar daca ar fi fost numai un om, ar fi meritat sa fie Dumnezeu." (Spurgeon)

Ignatie Monahul