Texte alese despre educatie


Texte alese despre educatie

Problemele de educatie au preocupat in chip deosebit pe scriitorii din primele veacuri crestine, ceea ce era de la sine inteles, mai ales ca noua religie, odata cu raspandirea ei, nu putea sa ignore necesitatea cresterii tinerilor in alt duh decat al paganismului. Asa se face ca un Ioan Gura de Aur, bunaoara, va alcatui un tratat intitulat "Despre slava desarta si despre cresterea copiilor". In conditiile de odinioara, cand Biserica aflata la inceputurile ei n-avea alte mijloace de educare a copiilor decat familia, - atunci functionarea unor scoli crestine nu era inca posibila - intelegem ce rol important aveau parintii si mai ales mamele." (Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului)

"A educa copiii cum trebuie, iata toata morala noastra! Casa parinteasca este o gradina in care creste cea mai nobila floare: floarea umana. Pe aceasta o avem de ingrijit. Ea trebuie sa devie tare, pentru a putea purta roade sanatoase." (Carneri)

"A educa e mai greu decat a studia, de aceea sunt putini educatori in multimea de invatati." (Vasile Conta)

"Acolo unde se cere un galben pentru ridicarea de orase, castele, monumente, arsenale - dati o suta pentru cresterea si educatia unui copil!" (Martin Luther)

"Adevaratul educator se ingrijeste mai mult de propriul sau caracter si de propria sa activitate decat de acelea ale copilului." (G.G. Antonescu)

"A-i pedepsi pe copii pentru greseli pe care nu le-au facut sau chiar a-i pedepsi sever pentru niste greseli usoare inseamna sa pierzi cu totul increderea lor." (Jean de La Bruyere)

"Am putea spune, fara sa gresim, ca suntem atata de crestini cata copilarie pura am izbutit sa pastram in noi pana la sfarsitul vietii." (Nichifor Crainic)

"A nu iubi pe parinti este rea vointa; a-si uita sau chiar a se rusina de ei este nebunie." (Seneca)

"Asa dupa cum o mama se coboara la nivelul de intelegere al pruncului ei, fara a inceta sa fie mama, ca sa-l poata ridica treptat la varsta deplinatatii lui, tot astfel si Dumnezeu Se smereste pe Sine, ca sa inalte omul la comuniunea de viata vesnica a Sfintei Treimi. Lepadarea de sine nu inseamna pierderea de putere, ci dobandirea unei puteri spirituale noi, puterea iubirii divine, care depaseste orice egoism individualist sau colectiv si promoveaza daruirea de sine." (Pr. Prof. Dr. Dumitru Popescu)

"As vrea sa facem pe copil sa simta ca-l certam din dragoste, si cum am putea sa facem sa simta aceasta decat prin blandete?" (Turgot)

"A-ti invata copiii sa faca binele inseamna a le lasa mostenirea cea mai pretioasa." (Montegazza)

"Bun lucru este acela de a-i predispune pe copii spre cainta astfel incat, fara teama, cu incredere si lacrimi, sa vina la voi si sa va spuna: "Am facut ceva rau!"" (Sf. Teofan Zavoratul)

"Calea de capetenie pentru o buna-crestere nu este dojana si cearta, ci efortul de a usura drumul spre bine. Trebuie sa destepti in altul dorul de a face bine. Trebuie sa-l ridici, nu sa-l cobori." (Fr. W. Forster)

"Candoarea copilariei se intalneste pe acelasi plan inalt cu sfintenia. Lupta sfantului este aceea de a mentine nivelul initial de candoare. Precum valurile marii macina pe nesimtite tarmul de piatra, tot astfel valurile vietii nimicesc cu timpul blocul de candoare al copilariei." (Nichifor Crainic)

"Capul copilului nu este un vas pe care sa-l umpli, ci o faclie pe care sa o aprinzi astfel incat, mai tarziu, sa lumineze cu lumina proprie." (Plutarh)

"Cand aplicam severitatea unde nu trebuie, nu mai stim s-o aplicam unde trebuie." (Joubert)

"Cat timp tine educatia? Atat cat tine si viata." (Michelet)

"Cea mai buna educatie este ca omul sa se dezobisnuiasca sa faca rau." (Pr. Dumitru Irina)

"Cea mai buna mostenire pe care o puteti lasa copiilor vostri este educatia crestin-ortodoxa. Sa ii invatati adevarurile de baza ale credintei noastre. Sa ii invatati sa fie evlaviosi si sa se roage, din frageda pruncie, atat cu cuvantul vostru, cat mai ales prin exemplul vostru. Degeaba se vor chinui mai tarziu preotii sau profesorii de religie sa ii invete toate acestea, daca nu veti pune voi bazele acestei educatii inca de acasa! Povatuiti-i pe copiii vostri sa traiasca crestineste si cu frica de Dumnezeu. Numai asa puteti spera ca mai tarziu sa fiti mandri de ei si nu sa ajungeti sa plangeti pentru dansii. Daca copiii vostri traiesc cu frica lui Dumnezeu, vor fi si ascultatori, si recunoscatori fata de voi mai tarziu. Daca ii veti invata sa Il iubeasca pe Dumnezeu, atunci cu siguranta ca va vor iubi in mod sincer si pe voi." (Episcopul Irineu)

"Cea mai importanta parte a lucrarii noastre consta in a-i da toate posibilitatile pentru o buna acomodare in viata sociala. Apartinand unei comunitati care se largeste continuu, trecand de la cercul mic familial la scoala, apoi in comunitatea unde va lucra, copilul se va gasi succesiv fata in fata cu probleme diferite, se va confrunta cu incercari pe care trebuie sa le depaseasca, iar noi nu vom fi intotdeauna langa el pentru a-l ajuta sa-si rezolve problemele si sa depaseasca greutatile." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Cei ce lipsesc copiii de religie fac o crima fata de viitorul lor de oameni pe aceasta lume si fata de mantuire pentru lumea vesnica; a nu face educatie religioasa copilului e a proceda la o operatie caracterizata de infirmizarea sufletului, e a amputa fiinta omeneasca de ceea ce are mai de pret." (Vasile Bancila)

"Cel care este maestru in educatie poate schimba fata lumii." (Leibnitz)

"Cel dintai scop al unei scoli ar trebui sa fie educatia umana, adica inaltarea, mobilizarea firii omenesti; inaltare inseamna ca omul trece de la frica la curaj, de la lene la munca, de la furie la stapanirea de sine, de la minciuna la adevar." (Nicolae Moisescu)

"Cele mai multe din elementele educatiei se asimileaza pe cale de incredere si de afectiune intre educator si educat. Din acest punct de vedere, nimeni n-a intrecut pe marele Pedagog al crestinismului, Mantuitorul nostru Iisus Hristos, a Carui bunatate, blandete si capacitate de a inspira incredere n-au fost intrecute de nimeni: "Lasati copiii sa vina la Mine!", "Veniti la Mine, caci jugul Meu este bun, iar sarcina Mea e usoara!"; "Oile Mele asculta glasul Meu si Eu le cunosc si ele vin dupa Mine. Eu le dau viata vesnica si in veac nu vor pieri si nimeni nu le va rapi din mana Mea!"" (Ioan 10, 27-28)" (Pr. Prof. Ioan G, Coman)

"Chiar si copiii cei mai mici sunt in stare sa se bucure de momentele linistite." (Elizabeth White)

"Chiar si copiii mici trebuie sa cunoasca Scripturile, bineinteles, la un nivel care le este lor accesibil." (Elizabeth White)

"Cine inchide ochii asupra anilor de educatie din casa si-si pune nadejdea in minutele scolii, fara sa-si dea seama ca scrisul, cititul si socoteala ajuta numai jumatatea stanga a creierului, acela din capul locului osandeste copilul si-i primejduieste viitorul." (Simion Mehedinti)

"Consolidati in sufletele copiilor vostri sentimentele bunei cuviinte si ale decentei. Nu le permiteti sa se arate dezbracati in fata altora. Nu le permiteti sa se dezbrace sau sa se imbrace in fata cuiva. Nu radeti de ei atunci cand se arata a fi rusinosi si pudici. Dimpotriva, sa ii laudati, dand slava lui Dumnezeu ca aveti un astfel de copil. Fiti atenti la orice fel de manifestare a copilului: cum sta, cum merge, cum se aseaza. Fiti atenti la fiecare vorba si miscare. Tot ceea ce se dovedeste a fi necuviincios sa incercati sa rectificati imediat, fara intarziere. Folositi mai intai cuvintele: "Nu este frumos sa faci aceasta, este rusine! Ingerul tau pazitor se va supara, vazand aceasta!". Daca aceasta nu ajuta, atunci, urmatoarea data, trebuie aplicata pedeapsa potrivita acelei fapte." (Episcopul Irineu)

"Copiii au mai multa nevoie de modele decat de critici." (Joubert)

"Copiii au nevoie sa simta de la o varsta cat mai frageda ca fac parte din familia Bisericii." (Elizabeth White)

"Copiii fagaduintei dumnezeiesti trebuie feriti de influente rele." (Richard Wurmbrand)

"Copiii invata compasiunea la fel cum invata toate celelalte lucruri - practicand-o. Copiii trebuie sa invete ca toti avem raspunderea de a avea grija unul de celalalt." (Elizabeth White)

"Copiii nu sunt proprietatea parintilor, ci persoane aparte si irepetabile, care au nevoie de ingrijire deosebita. Iar aceasta ingrijire nu trebuie sa devina opresiva, nici sa serveasca satisfacerii unor scopuri egoiste. Obisnuita tendinta a parintilor de a-si implini in persoana copiilor dorintele si planurile pe care nu au izbutit sa le realizeze ei insisi in viata lor devine adesea chinuitoare pentru copii." (Prof. Dr. Georgios Mantzaridis)

"Copiii sa fie tinuti cat mai aproape de dragostea parinteasca, insa fara a fi alintati. Sa nu ii se satisfaca dorintele sau mofturile care-i molesesc in viata, ci sa li se dea numai ceea ce este de trebuinta. In fata (parintii) sa-i iubeasca cu masura, in taina, sa-i ingrijeasca ca pe sine. Copilul numai cand doarme trebuie dezmierdat, iar cand este treaz trebuie certat. Sa fie mereu supravegheati, ca sa nu capete obiceiuri rele de la altii, ca: fumatul, betia, desfraul, injuratul, invidia, vulgaritatea si tot felul de obraznicii, care pot avea urmari rele in toata viata lor. In general vorbind, cum vor fi crescuti in copilarie si tinerete, asa vor trai la batranete." (Ierom. Nicodim Sachelarie)

"Copiii se conduc prin ratiunea autoritatii, iar tinerii prin autoritatea ratiunii." (Bonald)

"Copiii sunt o oglinda a parintilor, problema copiilor este aproape intotdeauna problema parintilor. Sa se ingrijeasca parintii sa locuiasca Hristos in ei, in inima lor, si atunci din inima lor va trece Hristos si in inima copiilor, fara indoiala." (Parintele Arsenie Muscalu)

"Copiii sunt viitorul - este un cliseu auzit frecvent, insotit intotdeauna de incuviintari din cap si murmure aprobatoare. In practica insa, adultii actioneaza adeseori pe cai care impiedica sau inhiba dezvoltarea gandirii, independentei, creativitatii si principiilor morale ale copiilor. Existenta acestui conflict intre teoria si practica educarii si cresterii copiilor demonstreaza ca, de fapt, cream o lume mai putin ganditoare, mai putin creativa si mai putin morala decat s-ar cuveni, si irosim o imensa bogatie de potential uman ca urmare directa a actiunilor noastre." (John Chaffee)

"Copiii trebuie pregatiti pentru evitarea raului acestei lumi, a ispitirilor si a patimilor ei, dar nicidecum sa se izoleze de ea; trebuie sa le insuflam capacitatea de a infrunta aceasta lume si de a pastra credinta in mijlocul necredintei, curatia in mijlocul murdariei si a pacatului." (Gleb Kaleda)

"Copiii trebuie crescuti pentru ei, nu pentru parinti." (N. Iorga)

"Copilul ajunge pentru parintii sai dupa educatia pe care o capata: rasplata sau pedeapsa." (Petit Senn)

"Copilul este cartea in care citim si in care noi trebuie sa scriem." (R Rosengger)

"Copilul trebuie indrumat sa deprinda buna-cuviinta in cuvant, in imbracaminte, in tinuta, in purtare. La tinerete lucrul acesta e cu atat mai potrivit cu cat atunci e foarte puternica tendinta de a imita, mai ales exterior, iar obiceiurile imprumutate pot, statornicindu-se, sa ramana pentru toata viata." (Dimitri Avdeev)

"Cruzimea naste cruzime si blandetea, blandete. Copiii carora nu li se arata dragoste ajung sa nu mai iubeasca." (H. Spencer)

"Cultivarea respectului fata de parinti si fata de cei mai in varsta are o mare importanta, pentru ca actualele tendinte nivelatoare, uniformizatoare, duc lesne la necuviinta si nerusinare, distrugatoare pentru viata sociala. In vechea literatura greceasca, nerusinarea este prezentata drept cea mai grava boala umana, si din punct de vedere crestin nerusinarea constituie o insusire demonica, care da nastere insensibilitatii si lipsei de scrupule." (Prof. Dr. Georgios Mantzaridis)

"Cum este izvorul, asa e si paraul, cum sunt parintii, asa si copiii." (Campe) "Cuvintele dascalului trebuie sa izvorasca dintr-un suflet recules, senin, armonios, patruns de statornicele idealuri morale si intelectuale ale omenirii, dar si dintr-o minte plina, in curent cu toata miscarea culturala a tarii si a lumii." (Henric Sanielevici)

"Educatia are o dubla menire: pe de o parte sa anuleze pornirile rele, iar pe de alta sa le sadeasca pe cele bune. De aceea este necesar ca ea sa inceapa inca de la cea mai mica varsta a copilariei." (Episcopul Irineu)

"Daca as avea de crescut un copil, de ce m-as ocupa mai intai: sa-l fac om cinstit sau om mare? si mi-am raspuns singur: sa-l fac om cinstit. Mai intai sa fie bun; va fi mare dupa aceea, daca e in stare sa fie. Atat pentru el, cat si pentru mine si pentru toti cei ce-l inconjoara, tin mai mult sa aiba un suflet bun decat sa fie un geniu." (Diderot)

"Daca cineva si-ar parasi copiii si nu i-ar hrani, nici nu i-ar creste n cuviincioasa cinstire de Dumnezeu, ci ar motiva nepurtarea lui de grija, sa fie anatema!" (Canoane, Gangra 15)

"Daca dezvoltam numai fortele fizice ale unui copil, facem dintr-insul un atlet sau un salbatic; de cultivam numai fortele morale, facem un entuziast sau un maniac; daca dezvoltam numai fortele intelectuale, vom avea un om original sau poate un monstru. Daca voim un om complet, trebuie sa ne ingrijim ca o armonie perfecta sa existe in dezvoltarea ce o dam acestor forte." (S. Smiles) "Daca grija pentru educatia copiilor incepe de timpuriu, atunci osteneala parintilor, exemplul lor si bunele invataminte au mare inraurire. Daca dimpotriva, relele apucaturi au patruns in sufletul lor, atunci tirania obiceiului nu mai poate fi invinsa la ei si nu va mai fi niciun leac pentru tamaduirea raului. Pentru a impiedica raul ca sa nu ajunga deprindere, trebuie sa se ia masuri din timp." (Bossuet)

"Dascalul poate invata pe altii, numai atunci cand el insusi invata. In momentul cand invatatorul da cartea la o parte si nu se mai ocupa de autoinstruirea lui, atunci in el a murit dascalul." (Diesterweg, pedagog)

"Din prima varsta dateaza inclinarile omului spre viciu sau spre virtute. Daca chiar de la inceput, din pragul vietii, veti indeparta pe copii de viciu si-i veti conduce pe calea virtutii, veti schimba chiar natura lor prin deprinderile pe care le veti imprima." (Pr. Dumitru Irina)

"Dintre cei care-si iubesc copiii, putini stiu cum sa-i iubeasca cu adevarat. Unii, din prea mare iubire, ii rasfata cand sunt mici; iar cand sunt mari, se cearta cu ei, fiindca sunt rasfatati." (Lord Chesterfield)

"Dintre toate sfintele lucrari, educatia religioasa a copiilor este cea mai sfanta." (Sf. Teofan Zavoratul)

"Dovada educatiei adevarate este veselia si sinceri¬tatea copilului." Q. L. Schwartz)

"Daca grija pentru educatia copiilor incepe de tim¬puriu, atunci osteneala parintilor, exemplul lor si bunele invataminte au mare inraurire. Daca dimpotriva, relele apucaturi au patruns in sufletul lor, atunci tirania obiceiu¬lui nu mai poate fi invinsa la ei si nu va mai fi niciun leac pentru tamaduirea raului. Pentru a impiedica raul ca sa nu ajunga deprindere, trebuie sa se ia masuri din timp." (Bossuet)

"Dascalul poate invata pe altii, numai atunci cand el insusi invata. in momentul cand invatatorul da cartea la o parte si nu se mai ocupa de autoinstruirea lui, atunci in el a murit dascalul." (Diesterweg, pedagog)

"Din prima varsta dateaza inclinarile omului spre viciu sau spre virtute. Daca chiar de la inceput, din pragul vietii, veti indeparta pe copii de viciu si-i veti conduce pe calea virtutii, veti schimba chiar natura lor prin deprinderile pe care le veti imprima." (Pr. Dumitru Irina)

"Dintre cei care-si iubesc copiii, putini stiu cum sa-i iubeasca cu adevarat. Unii, din prea mare iubire, ii rasfata cand sunt mici; iar cand sunt mari, se cearta cu ei, fiindca sunt rasfatati." (Lord Chesterfield)

"Dintre toate sfintele lucrari, educatia religioasa a copiilor este cea mai sfanta." (Sf. Teofan Zavoratul)

"Dovada educatiei adevarate este veselia si sinceritatea copilului." Q. L. Schwartz)

"Educarea copiilor in duhul sanatatii duhovnicesti si sufletesti reale, nu aparente, in duhul adevaratei cucernicii este cu neputinta fara credinta in Domnul Iisus Hristos si fara ajutorul lui Dumnezeu. Numai prin harul lui Dumnezeu sufletul omului se curateste, se lumineaza si se intelepteste. Iar fara har el nu numai ca nu-i in stare sa se desavarseasca, ci nici nu poate sa realizeze intregul tragism al nenorocitei sale stari." (Dr. Dimitri Avdeev)

"Educatia are drept scop formarea caracterului." (Herbert Spencer)

"Educatia este aceea care da stralucire tuturor celorlalte insusiri si le face folositoare celui ce le poseda, pentru ca atrage asupra lui stima si bunavointa tuturor celor cu care vine in contact. Daca are cineva toate celelalte calitati, afara de o buna educatie, ele nu pot decat sa-l faca sa treaca drept un om plin de sine, increzut, superficial sau ridicol." (JOHN Locke)

"Educatia este cauza tuturor lucrurilor, fie ele bune sau rele." (Sf. Teofan Zavoratul)

"Educatia este ceea ce mai ramane, cand tot ce se invata la scoala se uita." (Emerson)

"Educatia este cel mai frumos dar pe care-l poate dobandi omul." (Platon)

"Educatia este descoperirea treptata a ignorantei noastre." (Will Durant)

"Educatia este un ornament in vremuri de prosperitate si un refugiu in vremuri de restriste." (Aristotel)

"Educatia este un proces complex, la care participa si trupul, si sufletul si al carei scop este desavarsirea in vederea mantuirii. Asemenea educatiei profane, educatia crestina urmareste o dezvoltare armonioasa a puterilor trupesti si sufletesti in vederea unei vieti corecte si rationale aici, pe pamant Din acest punct de vedere e aproape coincidenta intre filocalia crestina si kalokagathia elenica. Dar, spre deosebire de educatia profana, cea crestina vrea sa puna la dispozitia celui educat scara de suire pana al Dumnezeu, izvorul insusi al desavarsirii si desavarsirea insasi. Educatia crestina vizeaza imparatia cerurilor si viata vesnica. De aceea ea aduna, uneste si topeste ca intr-un singur creuzet toate elementele unei educatii complete: religioase, intelectuale, morale, sociale, tehnice." (Pr. Prof. Ioan G. Coman)

"Educatia este un vaccin pentru violenta." (Edward James Olmos)

"Educatia fiind indeosebi exercitiul eroic al vointei, consta din sfortarea continua de a pastra pe om la nivelul sublim al puritatii si al simplitatii cu care a venit odinioara pe lume ca prunc. Astfel masura virtutii omenesti e copilul." (Nichifor Crainic)

"Educatia nu este ceea ce ai memorat, nici macar cat stii. Este capacitatea de a diferentia intre ceea ce stii si ceea ce nu stii." (Anatole France)

"Educatia prin exemple se dovedeste a fi unul din cele mai importante mijloace pentru formarea caracterului moral al copiilor nostri." (N. I. Boldarev)

"Educatia unui popor se judeca dupa tinuta de pe strada. Vazand grosolania pe strada, esti sigur ca o vei gasi si in casa." (Edmondo de Amicis)

"Eu cred ca profesiunea de invatator este o arta. Este un har. Foarte multi invatatori fara har, asa cum sunt si actorii, fara talent, nu primesc aplauzele si pretuirea copiilor. Predam in fata unui spectator pe care trebuie sa-l captam si sa-l cucerim. Ce nu stiu pedagogii si stie bunul simt romanesc? Nu da povata celui ce nu ti-o cere, caci nu te asculta! Inseteaza-l mai intai! Pune-l in situatia de a o cere! si pe urma spune-i, daca ai de spus ceva!" (Constantin Noica)

"Exista, fara indoiala, tineri cu judecata si batrani fara minte; caci nu timpul ne invata sa gandim, ci o educatie timpurie si predispozitia." (Democrit)

"Facem ceva pentru copiii nostri? Ceea ce facem este lucrarea lui Dumnezeu. Domnul Dumnezeu sa fie Stapanul, sa nu fim noi stapani! Acesta sa indrume, Acesta sa conduca, sa indemne, sa ajute, sa mearga inaintea noas¬tra pe drumul pe care-l avem de parcurs si tot Acesta sa fie sfarsitul drumului nostru." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Factorii decisivi in instructie si educatie sunt: intelegerea, invatarea si exercitiul." (Pr. Prof. Ioan G. Coman)

"Fara disciplina nu se invata nimic, sau nimic cum trebuie. Disciplina trebuie sa fie permanenta, sa nu inceteze niciodata, sa fie intotdeauna serioasa si niciodata ceva cu care sa te poti juca. Disciplina sa nu fie niciodata violenta." (Jan Amos Comenius)

"Fara duiosie si nevinovatie, nimeni nu se poate apropia de sufletul copiilor." (S. Mehedinti)

"Fara modele demne, adica fara dascali de religie innascuti, cu reala vocatie, cu autentica daruire si cu un nou suflu al sinceritatii si al iubirii dezinteresate pentru elevi, nu va fi posibila educatia religioasa. Fara religiozitatea si duhovnicia sincera a profesorului, nu vom avea elevi sinceri si duhovnicesti, gata sa isi asume rolul de crestin in societate." (Casian, Episcopul Dunarii de Jos)

"Fiul meu, nu uita ca noi, crestinii, nu suntem chemati spre a sluji in viata scena, arena sau stadionul!" (Pr. Angheluta Andone)

"Ideile despre educatie ale pedagogilor crestini au fost stralucit aplicate de familiile lor, de ei insisi si de ucenicii lor. Ei au fost printre putinii educatori din lume care au experimentat si trait personal ideile si principiile pedagogice pe care le-au propovaduit. Ei si-au facut din formarea omului crestin, asa cum il cere Biserica, nu o profesiune, ci o misiune sfanta. A scoate din blocul inform al fiintei umane o statuie vie dupa chipul lui Dumnezeu era lucru greu, dar merita osteneala. Merita, pentru ca ei iubeau pe marele Pedagog, Mantuitorul Iisus Hristos, Care-si daduse viata pentru oile Sale cuvantatoare; si merita, pentru ca ei iubeau cu caldura pe om, pe omul pe care din simpla faptura Iisus Hristos il facuse fratele Sau si fiul lui Dumnezeu. Umanismul capadocienilor si al Sfantului Ioan Gura de Aur e de o rara puritate si adancime: el lupta impotriva pacatului si a tuturor pornirilor rele, pentru a elibera fiinta umana de asediul lor si a o face capabila sa se uneasca cu Dumnezeu. Piscul educatiei umaniste era a face pe om capabil de o dragoste asa de puternica si curata, incat sa poata iubi pe toata lumea, inclusiv pe vrasmasi. Autorii nostri au trait si au iradiat din ei o asemenea dragoste. Ei au facut din multe fapturi umane oameni cu adevarat, in intelesul superior crestin al acestui cuvant. Ei au apreciat pe adevaratii oameni din toate neamurile si i-au citat ca modele de virtute. Dar ei au apreciat mai ales pe oamenii crestini: martiri, sfinti, episcopi etc. Ei au iubit copiii si tineretul cu o caldura putin comuna, asa cum reiese din operele speciale pe care li le-au consacrat si cum reiese din toata viata lor. Ei au fost educatori de prim rang si numele lor nu se va sterge niciodata din cartea crescatorilor de oameni." (Pr. Prof. Ioan G: Coman)

"Instructia hraneste mintea, educatia hraneste inima." (Pestalozzi)

"In crestinism, masura omului desavarsit nu e cel varstnic, ci copilul. Nu pruncul trebuie sa fie ca noi, ci noi trebuie sa fim ca pruncii. Aceasta masura a religiozitatii, pe care ne-o da Iisus Hristos, pare bizara pentru felul nostru obisnuit de a judeca, fiindca noi confundam cultura cu religia. In cultura, care e un fenomen omenesc progresiv, o acumulare necontenita de idei si de cunostinte noi, copilul nu poate sa fie masura noastra. El e un fermecator ignorant, pe care trebuie sa-l ridicam treptat la nivelul nostru de instructie. Procesul religios insa se petrece invers fata de procesul cultural. Ce reprezinta din punct de vedere mistic copilul nou nascut in aceasta lume si renascut prin baia tainica si sacramentala a Botezului? El reprezinta insasi simplitatea si puritatea absoluta in felul ei. Fragezimea naturii lui neatinsa inca de arsita patimilor din lume, virginitatea, spiritul lui care inca nu cunoaste raul, neprihana de crin a inimii lui fac din aceasta fiinta un inger in trup, destinat parca numai zambetului si bucuriei fara sfarsit." (Nichifor Crainic)

"In cultura, savantul e masura copilului; in religie, copilul e masura savantului." (Nichifor Crainic)

"In educatia autentica, profesorul trebuie sa-l lase pe copilul dinauntrul lui sa se intalneasca cu cel pe care-l educa." (Prof. Gabriela Alexandru)

"In mod intuitiv, parintii trebuie sa isi invete copiii sa se poarte cu grija fata de vietatile mici (cum sunt furnicile, de exemplu), sa paseasca fara sa le calce, prevenind astfel dezvoltarea sentimentelor de cruzime si nepasare. Mai mult, ei stimuleaza comportamentul de ocrotire care - repetat - cultiva (in interior) sentimentele de dragoste si respect fata de tot ce este viu. (Gabriela Stanciu)

"In straduinta de a forma caracterul copiilor lor, parintii trebuie sa conlucreze armonios. Sa nu darame unul ceea ce construieste celalalt. Niciodata un copil nu devine mai alintat, ca in cazul in care vede ca unul dintre parinti ii ingaduie ceea ce celalalt ii interzice." (Episcopul Irineu)

"Intaia educatie, data de o mama iubitoare si virtuoasa, are tot atata inraurire asupra viitorului nostru ca si insusirile naturale cele mai pretioase." (Napoleon I)

"Invatamantul n-are sa se faca numai de dragul invatamantului, ci el are sa indeplineasca o misiune educativa - el trebuie sa fie mai inainte de toate un invatamant educational; asadar toate cunostintele care se predau copiilor in scoala trebuie sa aiba ca scop curatenia mintii si inimii lor si aducerea spre o intelegere ideala a lumii acesteia atat in ceea ce priveste raportul oamenilor intre ei, cat si raportul cu Dumnezeu si natura." (Onisifor Ghibu)

"La vetrele familiale se formeaza sentimentele si moravurile care hotarasc fericirea publica." (Mirabeau)

"Lectiile fundamentale ale vietii trebuie sadite in suflet de la o varsta cat mai frageda. Pentru copii, lectia esentiala este aceea de a-L cunoaste pe Dumnezeul Cel vesnic, pe Datatorul vietii vesnice." (Se Clement din Alexandria)

"Lung e drumul prin invataturi, scurt si neted prin pilde!"" (Seneca)

"Mai intai de toate pastrati in inimile lor puritatea fireasca a copilariei. Dumnezeu Insusi ne ajuta sa facem aceasta. El ni-i preda pe copii curati si puri si ne ofera in ajutor pe ingerul pazitor. Dumnezeu a sadit in sufletele copiilor puritatea. Astfel, singura datorie ce le revine parintilor este de a o pazi si de a o face sa se dezvolte. De cele mai multe ori insa, ei sunt aceia care gresesc si distrug floarea gingasa a puritatii copilariei. Catre acestia se adreseaza si cuvintele Domnului, prietenul copiilor: "Iar cine va sminti pe unul dintre acestia mici care cred in Mine, mai bine i-ar fi lui sa i se atarne de gat o piatra de moara si sa fie afundat in adancul marii..."" (Episcopul Irineu)

"Mama, dupa ce a dat propriei sale odrasle viata trupeasca, trebuie sa-i dea si viata morala, sadind in ea primele rasaduri ale educatiei morale, religioase si intelectuale." (Montegazza)

"Marea arta a unui educator consta in cizelarea manierelor si in formarea mintii; el trebuie sa sadeasca in elevul sau bunele deprinderi si principiile virtutii si ale intelepciunii, sa-i dea treptat o viziune asupra lumii si sa dezvolte in el tendinta de a iubi si imita tot ce este minunat si demn de lauda; si pentru atingerea acestui scop, sa-l faca viguros, activ si intreprinzator." (John Locke)

"Nerefuzandu-le nimic copiilor lor, unii parinti nu realizeaza ce impact va avea primul refuz din afara asupra unui copil care nu stie ce insemna un banal (sau nu) "NU". Acesti copii vor avea dificultati de integrare in societate, incepand cu prima intrare in colectivitate si continuand cu viata zilnica. A permite sau a disciplina este ceva absolut normal si poate da unui copil stabilitatea de care are atata nevoie, el stie la ce sa se astepte de la societate si de la parintii sai. A permite sau nu ceva nu insemna a-ti stresa copilul, ci doar inseamna ca el va invata ca exista si lucruri care nu se pot obtine si ca societatea are reguli dupa care se conduce, ca exista limite in toate..." (Roxana Lilea)

"Nicio purpura nu este mai nobila si nicio domnie nu este mai plina de putere decat a noastra, a educatorilor. Noi indrumam sufletul poporului dintr-un veac in altul; a noastra este datoria de-a veghea asupra invataturii si gandurilor lui." (Gustav Freytag)

"Nimeni nu se poate educa fara nuia." (Schopenhauer)

"Nimic nu e mai primejdios in educatie ca un sfat bun, urmat de o pilda rea." (M-me de Sable)

"Noi, cei mari, uitam adesea c-am fost copii. Uitam cum eram, ce simteam si cum judecam cand eram copii. Si lucrul acesta ar trebui sa ni-l aducem aminte mai ales cand ne gasim in fata copiilor." (Al. Vlahuta)

"Nu cunosc alta scoala de virtuti decat vatra familiala." (Castellar)

"Nu este ingaduit sa pedepsim un copil fara rost, pentru ca ne maniem sau pentru ca ne strica linistea, sau pentru ca i se intampla ceva rau tatalui, mamei sau invatatorului. Pedeapsa care va fi aplicata copilului trebuie sa fie ca o urmare fireasca a lucrului rau pe care l-a facut si pe care nu trebuia sa-l faca." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Nu exista arta mai frumoasa decat arta educatiei. Pictorul si sculptorul fac doar figuri fara viata, dar educatorul creeaza un chip viu; uitandu-se la el, se bucura si oamenii, Se bucura si Dumnezeu." (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Nu le permiteti indaratniciri si alintari copiilor vostri, fie ei cat de mici. Aceasta nu inseamna, desigur, ca trebuie sa limitasi la maxim libertatea lor de vointa. Copilul poate sa ceara ceva bun si folositor, ceva de care are intr-adevar nevoie, ceva pe care il merita. Atunci voi trebuie cu toata bunavointa sa le indepliniti cererea." (Episcopul Irineu)

"Nu neglijati sa va rugati neincetat pentru puritatea sufletelor copiilor vostri. Cereti protejarea lor din partea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si a ingerului lor pazitor, inaltand catre acestia in fiecare zi rugaciuni fierbinti. Parintilor, va spun din nou: "Nu uitati ca, asa cum ne-a spus Domnul, marele prieten al copiilor, fericiti sunt cei curati cu inima"". (Matei 5,8)

"Daca pruncii vostri nu vor fi pastrati cu inima curata, nu Il vor vedea pe Dumnezeu! Iar daca aceasta se va intampla din cauza voastra, nici voi nu il veti vedea pe Dumnezeu, Care va cere din mainile voastre sufletele copiilor vostri!" (Episcopul Irineu)

"Nu pregetati sa-i ascultati pe copiii vostri, si ca tati, si ca mame! Mai ales in timpurile noastre lucrul acesta este foarte necesar." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Nu ramaneti indiferenti fata de bucuriile si tristetile copiilor vostri. Nu spuneti niciodata ca pentru voi copiii sunt o greutate si un chin. Nu aratati niciodata ca orice jertfa pentru binele lor este prea mare sau prea grea pentru voi. Daruiti-le tot ceea ce le este necesar cu bucurie si caldura sufleteasca. Cum poate un copil sa iubeasca pe acel parinte care ii da bombanind o bucata de paine? Oferiti-le din cand in cand copiilor si acele mici bucurii si satisfactii. Un dar de sarbatori sau de ziua numelui intareste iubirea lor." (Episcopul Irineu)

"O buna educatie este izvorul si baza cinstei sau onoarei." (Plutarh)

"O carte buna, o cuvantare frumoasa pot face mult bine; dar o pilda buna vorbeste inimii mai convingator decat orice." (Confucius)

"O educatie justa ne asigura o batranete fericita; una gresita ne va aduce suferinte, lacrimi, si de aceasta vom fi vinovati fata de ceilalti oameni, fata de tara intreaga." (A. S. Makarenko)

"Omul nu poate deveni om decat prin educatie, el nu este decat ceea ce educatia face din el." (Kant)

"Omul moral e aproape format la varsta de zece ani; daca formarea aceasta n-a avut loc in bratele si pe genunchii mamei, va fi cea mai mare nenorocire." (J. de Maistre)

"Oricare educatie, oricum ar fi ea, depinde in mare masura de valoarea personala a celora care o realizeaza." (ROBERT DOTTRENS)

"Orice om primeste doua feluri de educatie: una data de altii si alta, mult mai importanta, pe care si-o face singur." (Gibbon)

"Parintii au datoria sa ajute copilul, acest om mic, sa se miste liber, sa simta liber, sa plece si sa vina liber. Nu necontrolat, nu in afara oricaror randuieli si a oricaror principii, dar liber. Aceasta faptura minuscula trebuie sa se dezvolte liber." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Parintii au obligatia sa-si implineasca datoria lor fata de copii respectand personalitatea lor, respectand libertatea pe care Dumnezeu o daruieste fiecarui om care vine pe lume. Sa-i invete pe copii, chiar de la varsta prunciei sa creada in Dumnezeu, sa se roage, sa aiba comuniune cu Dumnezeu, sa-i invete sa traiasca atat cat este posibil crestineste." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Parintii care nasc copii si le daruiesc trupul trebuie sa contribuie si la renasterea lor duhovniceasca. Apoi, lucrul pe care nu-l pot face ei insisi pentru copiii lor sa-l incredinteze dascalilor. De aceea si Biserica noastra se roaga pentru "parintii si invatatorii nostri". Exista insa si parinti duhovnicesti, care ostenesc pentru innoirea duhovniceasca a oamenilor si ajuta mai eficient la educatia copiilor." (Cuviosul Paisie Aghioritul)

"Parintii care nasc copii si se ingrijesc sa nu lipseasca nimic trupului lor trebuie sa contribuie si la cresterea lor duhovniceasca, lucru pe care, daca nu-l pot implini ei insisi, sunt datori sa-l incredinteze dascalilor lor duhovnicesti, si asta in masura in care se vrea cu adevarat sa devenim casnici sau prieteni ai lui Dumnezeu. Viata in Biserica lui Hristos te angajeaza, te responsabilizeaza personal atat fata de sine, cat si fata de semeni, in a fi un madular viu si lucrator al trupului tainic al Mantuitorului." (Varsanufie Prahoveanul)

"Parintii care nu-si vor iubi si certa copiii deopotriva, ci pe unul il vor iubi, iar pe altul il vor uri, sau stransoarea lor nu si-o vor imparti in mod egal, anatema sa fie! (P.B.G. 65, R 106)

Unii ca acestia sa nu se pricestuiasca Dumnezeiestilor Taine pana nu se vor indrepta." (P.M.G., glava 283)

"Parintilor! Niciodata sa nu va permiteti jocuri sau glume necuviincioase fata de copiii vostri. Tatal care se maimutareste in mod exagerat in fata copiilor sai, nu se poate astepta la respectul cuvenit din partea acestora si nici nu poate indrepta comportamentul lor necuviincios." (Episcopul Irineu)

"Parinti si educatori! Paziti copiii vostri cu toata grija de mofturile in fata voastra, altfel copiii vor uita degraba pretul iubirii voastre, isi vor umple inima de ura, vor pierde de timpuriu sfanta, sincera, aprinsa dragoste a inimii, iar odata cu atingerea maturitatii va vor reprosa ca in copilarie i-ati dadacit prea mult, satisfacandu-le mofturile inimii. Moftul este germenele stricaciunii sufletului, rugina a inimii, molie a dragostei, samanta rautatii, uraciune inaintea Domnului." (Sf. Ioan de Kronstadt)

"Pedagogii patristici fac din religia crestina baza educatiei pe care o propun. E o educatie de structura religioasa, pentru ca se intemeiaza in primul rand pe credinta. Educatia preconizata de autorii crestini e religioasa, si anume crestina, pentru ca crestinismul creeaza un om nou, dupa modelul lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu intrupat. Acest om nou, care inseamna restabilirea chipului lui Dumnezeu in om prin procesul asemanarii cu Dumnezeu, adica prin virtute, se realizeaza prin revarsarea in el la maximum a tuturor fortelor bune, dar mai ales a credintei. Credinta e o putere care schimba pe om si fata pamantului. Credinta nu anuleaza si nu slabeste ratiunea, ci o tonifica. Aceasta credinta are caracter universalist; de aceea si educatia care se bazeaza pe ea are structura universalista. Ea nu suprima tot ce e in legatura cu pamantul, ci face din acesta o "tinda a imparatiei cerurilor", o palestra in care ne exercitam pentru castigarea vietii vesnice. De aici aprecierea pe care educatia crestina o acorda meseriilor si ocupatiilor omenesti bune si folositoare. Monahilor, pe langa viata contemplativa, li se recomanda staruitor si munca manuala, atat pentru a trai din ea, cat si pentru a putea ajuta pe altii. Sfantul Grigorie de Nyssa zice ca civilizatia umana e necesara pentru a recupera cele pierdute prin pacat. Pe de alta parte, insusirea elementelor bune din cultura profana este necesara, pentru ca aceasta e trebuitoare la intelegerea si asimilarea invataturii crestine. Universalismul crestin in educatie lasa loc larg pentru toate posibilitatile si mijloacele de formare in duhul crestin. Respectand limba si cultura popoarelor, Biserica intelege sa castige sufletul oamenilor pentru a face din ei urmatori ai lui Hristos." (Pr. Prof. Ioan G. Coman)

"Pentru a fi educatori perfecti, ar trebui sa fim intr-una constienti nu numai de ceea ce se petrece inlauntrul nostru, dar si de ceea ce simt acei carora ne adresam." (Andre Berge)

"Poate nimic din cate face omul pe pamant nu se compara cu faptul educatiei. A transforma pe om din animal si fiara in persoana, a preface triburile salbatice in membri ai societatii civilizate, a face din fiinta umana om in acceptia cea mai inalta si mai deplina a acestui cuvant inseamna a savarsi educatie." (Pr. Prof. Ioan G. Coman)

"Povestirile sunt o parte esentiala a educatiei copiilor, intrucat ele le stimuleaza imaginatia si consolideaza legatura dintre parinti si copii. De preferat sunt povestiri luate din Biblie, iar copiilor sa li se ceara sa le repete adeseori, pentru a chezasui o intelegere deplina a lor." (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Prietenia dintre copii si parinti trebuie sa fie o prietenie buna, sincera, si atunci se vor putea intelege intotdeauna unii pe altii." (Anatoli Alexin)

"Prin faptul ca ati dat copiilor vostri hrana trupeasca sa nu credeti ca v-ati facut datoria fata de ei! Sa invete de la voi a deosebi binele de rau, a le placea binele si a-l face cu placere, a uri raul si a fugi de el cu groaza!" (Lamennais)

"Prosperitatea unui popor depinde mult mai mult de sistemul sau de educatie decat de institutiile sale sau de guvernarea sa." (Gustave le Bon)

"Raspunderea noastra fata de copil este mare. Educatia copiilor presupune mai intai de toate desavarsirea propriei noastre educatii, a sentimentelor noastre. Educatia parintilor merge impreuna cu educatia copiilor." (Arhim. Simeon Kraiopoulos)

"Rolul parintilor si al caminului familial este determinant pentru varsta copilariei si a adolescentei. El trebuie sa fie prin excelenta un rol educational. Lucrarea pedagogica corecta si inteleapta a parintilor asupra sufletelor copiilor, inca de la cea mai frageda varsta, trebuie sa puna bazele unei vieti intru Hristos, a singurei cai viabile si adevarate, pe care nicio furtuna a varstei tinere sau adulte nu o va mai putea clatina." (Episcopul Irineu)

"Sa conducem pe copil la stapanirea de sine, conditia principala a progresului si a desavarsirii omului!" (Dumitru Theodosiu)

"Sa nu credeti ca omul este prin firea sa bun si cinstit Chiar daca este inteligent, daca nu primeste o educatie corespunzatoare, la varsta potrivita, nu va evolua in chip pozitiv. Pentru ca, asa cum ne confirma si cuvantul lui Dumnezeu, din firea sa omul este inclinat spre a savarsi raul." (Episcopul Irineu)

"Sentimentele care traiesc totdeauna, a zis un intelept, sunt acelea care se nasc in jurul leaganului nostru." (H. de Balzac)

"Sinceritatea, ca insusire a caracterului, trebuie educata de la cea mai frageda varsta, si tot de la cea mai frageda varsta trebuie combatute manifestarile de minciuna." (A. I. Sorokina)

"Socot ca educatia este pentru om o trebuinta organica." (HORACE MANN)

"Spuneti: "Te rog!", astfel respectati libertatea celorlalti. Spuneti: "Multumesc!", recunoscand astfel ca sunteti dependent de altii." (Donald McCullough)

"Strabunii nostri spuneau ca fiecare dintre noi este dator sa aiba intai de toate frica de Dumnezeu si rusine de oameni. Iar despre copii vorbeau de importanta fundamentala, decisiva si definitorie a celor sapte ani de-acasa." (Arhim. Vasile Prescure)

"Scoala nu poate avea decat doua scopuri. Primul e sa dam copilului cunostintele generale, de care, bineinteles, va avea nevoie sa se serveasca: aceasta este instructia. Celalalt e sa pregatim in copilul de azi pe omul de maine, si aceasta este educatia." (Gaston Berger)

"Si in formarea sufletelor omenesti potopul rupe si ineaca, pe cand ploaia marunta, rabdatoare (timpurie si tarzie), aduce fara indoiala roade." (N. Iorga)

"Tanarului sa nu-i dai caracterul batranului si copilului, caracterul omului in floare; caracterele trebuie potrivite cu varsta!" (Q. Horatius Flaccus)

"Toata educatia depinde de mama." (Aristotel)

"Toti oamenii au fost la inceput copii, dar putini isi mai amintesc." (Antoine de Saint-Exupery)

"Un dascal nu preda ce stie, ce vrea sau ceea ce este obligat sa predea; el preda ceea ce este!" (Claparede)

"Un parinte bun nu uita niciodata ca relatiile din familie sunt pentru copil exercitiul scolarizarii primare si modelul viitorului." (Eduard Dancila)

"Un parinte bun va tine seama de intelepciunea inaintasilor, ale caror povete pentru copiii de ieri au ramas valabile si pentru copiii de astazi si de maine." (Ioan DANCILA)

"Un trup sanatos, un suflet drept, o vointa virtuoasa - iata ce-si propune sa formeze o buna educatie!" (Guizot)

"Un taran care adusese la Rabelais copilul pentru a-l ucenici in ale scris-cititului si socotitului, ii spune: "Maestre, mie sa-mi iei o plata mai mica decat altora, deoarece copilul meu a mai fost la un dascal, deci stie ceva si-ti va fi mai usor sa-l inveti!". "Dimpotriva! - a replicat Rabelais. Acela a fost un profesor slab daca l-ai parasit si ai venit la mine. Va trebui sa-mi platesti dublu, pentru ca voi munci indoit decat cu alti ucenici. Mai intai ca sa-l dezvat de proastele deprinderi si abia apoi sa-l invat eu ce trebuie si cum trebuie!""

"Uneori e necesar a aplica si pedeapsa, pentru ca exemplele si povatuirile sa fie primite cu mai multa atentie." (Jan Amos Comenius)

"Urmariti tot timpul inclinatiile copilului vostru, si orice tendinta rea isi face aparitia, smulgeti-o din radacina cu ajutorul educatiei. Asemanati-va gradinarului, care in epoca potrivita a anului, tunde ramurile rebele si nefolositoare ale copacilor. Acelasi lucru trebuie sa il faceti cu copiii vostri. Inima copilului poate fi comparata cu o gradina, iar parintii cu niste gradinari ai lui Dumnezeu, care sunt datori sa curete la vreme gradina - adica inima copilului - de buruienile pacatelor si de neghina obisnuintelor rele." (Episcopul Irineu)

"Zilnic noi trebuie sa fim gata sa infruntam influenta lumii printr-o educatie crestina sanatoasa. Tot ce cunoaste copilul la scoala trebuie sa fie controlat si corectat acasa. Nu trebuie sa gandim ca ceea ce ii dau copilului invatatorii este pur si simplu folositor sau neutru, caci chiar daca el isi insuseste cunostinte si indemanari folositoare (iar cea mai mare parte a scolilor contemporane esueaza rusinos chiar si in aceasta), lui i se vor preda si multe pareri si idei gresite. Aprecierea de catre copil a muzicii, istoriei, artei, filozofiei, stiintei si, desigur, a vietii si religiei trebuie sa vina in primul rand din familie si Biserica, altminteri copilul va capata o educatie gresita. Parintii trebuie sa supravegheze ce invata copiii lor si sa repare aceasta acasa, mentinandu-se pe o pozitie sincera si relevand numaidecat aspectul moral, care lipseste cu desavarsire in instruirea laica." (Seraphim Rose)

"Societatea de consum nu este societate de educatie. Nici epoca tehnologica nu este epoca de invatamant. Sigur irigam inca de la izvoarele marelui invatamant al trecutului, insa curgerea lor se reduce." (H. Maleviti)

Ignatie Monahul