Cinci pasi spre intuneric

Cinci pasi spre intuneric Mareste imaginea.

De-a lungul vietii sale, omul trece prin mai multe stari de emotivitate, unele dintre aceste sunt pozitive, ceea ce aduce organismului o stare de bine, optimista si de implinire personala, altele, din pacate sunt negative ceea ce duce la un disconfort al organismului pana la boala. In principiu calea de urmat a omului este spre lumina, dar uneori, cu voia sau fara voia noastra, facem pasi in directia opusa, spre intuneric.

Pe de o parte, emotiile negative fac parte din trairile vietii noastre si parca, odata cu inmultirea grijilor zilnice, in loc sa scada, acestea se inmultesc. Aceste trairi emotionale negative au efecte nocive asupra sanatatii intregului organism uman. Pe de alta parte, prin supararea, rautatea si dusmania impotriva celui de langa noi, nu facem altceva decat sa ne intristam duhul si sa pierdem legatura cu divinitatea.



Deoarece, mania pornita spre oameni este impotriva firii, in inteles duhovnicesc, iar aceasta stare provoaca boli, una dupa alta. Un lucru este cert si anume atunci cand nu ne simtim bine sau suntem bolnavi, sigur am facut cel putin un pas inspre intuneric. Care ar fi, totusi, acesti pasi spre intuneric care aduc multa suferinta fiintei umane? Cu siguranta acestia sunt mai multi decat credem noi, in special, in zilele noastre, cand gandurile si energiile rele domina pe cele cu caracter pozitiv. Noi ne-am oprit la numarul sapte.

In primul rand, sa avem permanent in fata noastra chipul bland al Domnului Iisus Hristos, pentru a nu face unul dintre cei mai eficienti pasi ai celui rau spre intuneric, frica. Cu toate ca teama este una dintre emotiile pe care organismul omului o experimenteaza in mod natural, totusi, atunci cand scapa de sub control, aceasta poate avea consecinte devastatoare atat pentru persoana in cauza, cat si pentru celelalte persoane din jurul ei. 

Cea mai frecventa, de departe, este frica de intuneric. Imaginatia bogata a celor mici infloreste atunci cand luminile se sting. Ei incep sa se gandeasca la tot felul de lucruri, de animalute, de obiecte care se misca, la fantomele de sub pat etc. Aceasta teama apare in randul copiilor atunci cand parintii insista ca micutul sa doarma cu lumina stinsa. Unor copii le este atat de frica de intuneric incat inima le bate foarte repede. Multi se trezesc peste noapte si sunt invaluiti in intuneric si atunci le este foarte frica. Trebuie sa intelegem faptul ca un copil vede o camera intunecata diferit fata de cum o vede un adult. Chiar daca aceasta teama ni se poate parea, uneori, deplasata, nu trebuie sa o neglijam. 

Frica reprezinta o reactie aproape instinctiva asupra anumitor oameni, locuri sau imprejurari pentru majoritatea dintre noi. Ea este o otrava pentru organism. Multe dintre temerile noastre vin din necunoastere, neiubire si necredinta noastra, dar si din trecutul nostru, din faptele si vorbele noastre facute si spuse la suparare sau chiar din gena noastra. O vorba din popor spune "cui pe cui se scoate!”, aceasta fiind intarita de catre Biblie, prin exemplu lui Moise cu sarpele de arama, cand cei muscati de sarpe era suficient sa priveasca la acesta ca sa-si recapete imediat sanatatea. Astfel, daca iti este frica de caine, mai mult ca sigur ca acesta trebuie sa fie animalul tau de companie. Iar pentru a ne putea izbavi de muscaturile veninoase ale pacatelor trebuie sa ne indreptam privirile noastre la Iisus Hristos, mai mult sa-l primim in inimile noastre larg deschise. Atunci vom scapa si de toate temerile noastre.

In al doilea rand, grijile lumesti, cele de toate zilele apasa asupra organismului nostru aducand multe si felurite boli. Ele sunt, fara doar si poate, cel mai comun si mai otravitor pacat pe care il poate savarsi gandirea umana. "Toata grija cea lumeasca de la noi sa o lepadam” ne invata Sfanta Liturghie. Hranirea zilnica a grijilor vietii de tot felul si dezvoltarea acestora in mintea imaginarului poate aduce multe boli, dar si grave probleme in viata de familie. Or, se stie ca saracia si lipsurile aduc discutii negativiste si certuri interminabile. Cearta nu rezolva situatia, nu aduce nici o solutie, ci din contra, agraveaza si mai mult problema. Sa cugetam, asadar la aspectele pozitive din viata noastra, iar grijile noastre sa le lasam in seama lui Dumnezeu.

In al treilea rand, nerecunoasterea propriile pacate. A crede ca nu ai niciun pacat este ca si cum te-ai asemana cu stapanul universului, pacatul mandriei. Nimic nu e mai rau decat mandria omului. Antidotul impotriva mandriei nu poate fi decat smerenia in duh si adevar.

Apoi, filaftia (iubirea de sine) da o lovitura de moarte legii universale, a unitatii si produce lumea disolutiei a framantarii. Cand simturile pun stapanire pe om, zice Sfantul Maxim Marturisitorul, atunci mintea lucreaza impotriva ratiunii si devine sursa durerii sufletesti. Iubirea de sine uraste tot, zice Sfantul Ioan Damaschinul, ea uraste chiar ceea ce spune ca iubeste, adica pe sine insusi.

Al cincilea pas spre intuneric este ideea de posesie. Goana dupa imbogatire, prin orice mijloace, constituie un pericol major pentru majoritatea cetatenilor, dupa 1990. Bunul pe care il poseda omul, nu-l mai vede in valoarea lui universala, ci ca un obiect al sau si numai al sau. A nu te darui nimanui e totuna cu moartea. Bogatia nu este condamnata de Biserica, ea, uneori, poate fi un dar al lui Dumnezeu, ci modul cum a fost dobandita aceasta bogatie. Despre acestea proorocul Isaia spune: ''''viermele lor nu va muri si focul lor nu se va stinge'''' (Isaia 66, 24). Viermele este constiinta celor ajunsi in iad, caci cei osanditi in acest loc vor cunoaste ca sufera asemenea chinuri pentru faptele lor.

Cu acesti sapte pasi, sufletul celui pacatos este castigat de diavol si cu ele poate sa-l invinga pe Hristos si sa ajunga la lumina intunericului de dinafara, la iad. Asadar, gandeste-te bine si alege lumina in locul intunericului ca sa pui mana pe Imparatia Cerurilor si sa o mostenesti.
Amin!

Doamne Iisuse Hristoase, fie ca toata faptura omeneasca sa cunoasca adevarata lumina – Invierea.
 
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! Amin!
 
Doamne, ajuta!
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

23 Iulie 2013

Vizualizari: 3127

Voteaza:

Cinci pasi spre intuneric 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE