Mantuirea prin cunoastere

Mantuirea prin cunoastere Mareste imaginea.

"Virtutea se obtine automat prin cunoastere; cel virtuos este un invatat, cel vicios este un ignorant" (Socrate)

Un tanar student la teologie isi petrecea majoritatea timpului in biblioteci si librarii; cauta ceva anume. La un moment dat, vede intr-una din librariile orasului o carte care avea sa schimbe cursul vietii sale. Era ceea ce cauta de mult, dar nu avea bani ca sa o cumpere. Alearga pentru gasirea banilor necesari la prietenii si cunostintele sale, dar in zadar. Sub impulsul dorintei arzatoare de a obtine cartea, se hotaraste sa si vanda singurul palton pe care il avea, desi era in toiul iernii.

Cu banii luati pe palton, a doua zi dis de dimineata, tanarul era postat in fata librariei asteptandu-l cu nerabdare pe vanzator. Cand a luat cartea a rasuflat adanc, si a facut cruce, a sarutat-o si a spus: aceasta este cartea vietii mele!

Iata adevarata sete de cunoastere!

Din cele mai vechi timpuri, pentru om, cititul cartilor a constituit o activitate deosebit de importanta. De altfel, pe unul din papirusurile egiptene au fost descoperite cuvintele: "Nu exista decat o singura fericire pe lumea aceasta: aceea de a aduna carti in timpul zilei si de a le citi in timpul noptii".

Cartea a devenit un simbol al cunoasterii despre care s a vorbit totdeauna cu respect. Marea arta sta in cele din urma in a sti sa alegi cartile pe care le citesti, caci sunt carti pe care le consulti pentru o informatie si carti pe care le citesti cu ochiul sufletului. Pentru incepatori, indrumarea educatoarei, a invatatoarei, a profesoarei sau a maestrului este hotaratoare si da eficienta activitatii. De altfel, se spune ca o carte buna trebuie citita de mai multe ori, iar una care nu merita - niciodata. Uneori citim la intamplare carti pe care le gasim la parinti, la prieteni, la biblioteci. Si astfel ne trezim oameni maturi fara sa fi cunoscut totusi anumite opere ale adolescentei si ale primei tinereti. Sa ne aplecam astfel cu mult respect asupra actului de a citi.

"Ia aminte la invatatura" (1 Timotei 4, 13); in aceste cuvinte se cuprinde un intreg program de invatatura, cunoastere, lectura. Dupa experienta vietii, cartea este cel mai bun si cel mai intelept educator al omului, daca el stie sa o aleaga. O carte buna ii poate schimba destinul. Lectura cartii bune este hrana sufletului. Ea da mangaiere, bucuria de a trai si dragostea de munca; alunga supararile si necazurile, plictiseala, ispitele, pacatele si viciile. Necontenit este izvor de mangaiere si de tarie.

Da, cartea este o fiinta vie, care graieste spiritului nostru si acesta se trezeste la viata, se incalzeste si se deschide la glasul sau linistit. Un batran intelept, intrebat odata cum isi duce viata, a raspuns: "De mult as fi murit, daca nu stiam sa citesc". Cartea procura sufletului pasiunea marilor realizari, entuziasmul pentru ideal si duce la implinirea datoriei. Ea este izvor si comoara de energie creatoare, spiritual morala, pentru orice suflet. Marele astronom Herschell spunea: "Daca mi-as fi ingaduit sa aleg o pasiune care sa ma sustina in toate imprejurarile vietii si care sa fie pentru mine izvor nesecat de fericire, o protectie contra relelor existentei si contra rautatilor oamenilor, as alege pasiunea cititului".

Cel ce indrageste cartea buna are suflet nobil, stie ce vrea si merge in viata pe drumul cel bun. El promite sa fie un om de nadejde si urca treptele sociale prin munca cinstita, in adoratia tuturor. Cartea ajuta tanarului indraznet sa si faureasca o cultura vasta, pe langa una profesionala, care-i ridica prestigiul si-i asigura respectul semenilor sai.

Oamenii mari ai tuturor veacurilor datoreaza cartilor toata valoarea lor. Prin ele au intrat in contact cu sufletele distinse din istoria culturii si civilizatiei, au cunoscut inventiile, descoperirile si realizarile lor si le au luat drept model. Prin cartea inteleapta, acesti titani ai spiritului s au luminat cu valorile absolute adevarul, binele, frumosul si s-au transfigurat de puterea duhului lor. Calitatea cartii ne descopera caracterul, inclinatiile si preocuparile fiecaruia.

Totusi, sa nu credeti ca e usor sau ca fiecare stie cum sa citeasca o carte buna. Luand o carte, se impune sa va uitati la autor, apoi cercetati cuprinsul, ca sa aflati scopul autorului si sa vedeti logica ideilor prezentate. Faceti va o lista cu carti bune pe care voiti sa le cititi.

Asadar, studiati carti fundamentale, nu mediocre, nici la intamplare - romane senzationale si aventuroase - ci in fiecare domeniu cititi carti de mana intai pe care sa le alegeti cu ajutorul profesorilor de marca si de specialitate. Asa castigati timp in viata si pentru studiu. Cititi ordonat, fara sa neglijati celelalte indatoriri. Cititi cu creionul in mana, sa va luati notite. Metoda aceasta o folosea chiar si Apostolul Pavel; cand ii cere lui Timotei sa i aduca din Troia felonul si cartile, ii atrage atentia sa nu uite sa-i aduca si insemnarile cele multe. Cititul cartilor impreuna cu rugaciunea si
ro/post/">postul pot deschide o cale, pot sa duca la mantuire.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!

Doamne ajuta!
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
489 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

03 Aprilie 2013

Vizualizari: 1863

Voteaza:

Mantuirea prin cunoastere 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro