Viata e o minune!

Viata e o minune! Mareste imaginea.

Viata a fost si ramane una din probleme fundamentale ale omenirii. Ce este viata? Cum a aparut ea? Exista viata pe alte planete? Iata cateva din multele intrebari la care filosofii, biologii, ganditorii si oamenii de stiinta ai lumii au incercat sa gaseasca raspunsuri. Se poate spune ca viata si conceptia lumii despre viata a fost cea mai dezbatuta tema, din cate au existat. Si totusi, viata, in multiplele ei fete, a reusit intotdeauna sa surprinda civilizatii si multe generatii de-a lungul istoriei omenirii. 
 
Oamenii de stiinta si inteleptii lumii au incercat sa cuprinda viata in mai multe definitii, dar viata sau drama acesteia o gasim in marile opere ale istoriei si artei, unde dincolo de masca omului contemporan putem deslusi caracteristicile esentiale ale vietii.

Pentru a afla mai multe despre viata trebuie sa ne adresam marilor istorici si marilor poeti: autorilor tragici precum Euripide sau Shakespeare, autorilor comici precum Cervantes, Moliere sau Laurence Sterne, precum si romancierilor moderni Dickens, Thackeary, Balzac, Flaubert, Gogol sau Dostoievski.
 
Cu toate acestea, viata reuseste sa ne surprinda pe fiecare cu tainele ei ascunse. Cu mare greutate, poti gasi pe cineva sa-ti povesteasca viata, asa cum este ea, cu bune si cu rele. Cum ar arata viata unui om? Un filosof american incearca sa ne de-a un raspuns la aceasta intrebare.
 
Intr-o zi, profesorul de filosofie s-a prezentat in fata studentilor, tinand in brate un borcan de 12 litri pe care l-a pus pe catedra. A umplut borcanul cu mingii de ping-pong si a intrebat studentii:
- Putem spune ca borcanul este plin?
- Da, au raspuns studentii.
 
Apoi, profesorul a luat niste pietricele pe care le-a pus in borcan si acestea s-au strecurat printre golurile produse de mingiile de ping-pong, dupa care a intrebat, din nou, studentii:
- Putem spune ca borcanul este plin?
- Da, au raspuns studentii.
 
Profesorul a luat cativa pumni de nisip si a turnat in borcan, acesta strecurandu-se printre mingii si pietre, dupa care a intrebat:
- Putem spune ca borcanul este plin?
- Da, au raspuns studentii.
 
Iata, dragii mei studenti, cum vedeti acest borcan plin asa este si viata omului, plina cu de toate, dupa care profesorul a incercat sa talmaceasca cele petrecute:
- Borcanul semnifica viata omului;
- Mingiile de ping-pong sunt: credinta, faptele bune, succesul, scoala, educatia, profesia care umplu viata omului;
- Pietricelele semnifica timpul omului petrecut in mod placut si creativ: cititul, scrisul, plimbatul in parc, calatoriile, concediile, mersul la teatru, opera, spectacole, mersul la biserica, rugaciunea;
- Nisipul semnifica unele ca acestea: somnul, lenevirea, fumatul, alcoolul, indiferenta, ignoranta, nemultumirea, tristetea, pacatele de tot felul care umplu viata omului.
 
Asa arata viata unui om.
Într-adevar, viata este frumoasa, viata e o minune daca o privim cu ochii Cerului, iar aceasta trebuie traita pana la ultima picatura, ea fiind un dar de la Dumnezeu.
 
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul!
Doamne ajuta!
 
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
492 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

22 Mai 2013

Vizualizari: 4229

Voteaza:

Viata e o minune! 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE