Zborul - o taina fara sfarsit

Zborul - o taina fara sfarsit Mareste imaginea.

Zborul, ca orice vis are tendinta de a se transforma in realitate. Acesta a fost unul dintre cele mai arzatoare si indraznete visuri pe care le-a avut omul, inca de la inceputurile sale. Aceasta nazuinta a omului de a se avanta spre inalt, spre necunoscut, si-a gasit, de-a lungul existentei omenirii, o vie reflectare in mituri si legende: de la pasarile si animale mitice si zei si eroi zburatori pana la incercarile inocente de imitare a zborului pasarilor. Cel mai reprezentativ ramane, totusi, acela al lui Icar, simbol al eroismului si jertfelor omului pentru infaptuirea zborului. In mitologia greaca, Dedal si fiul sau, Icar, au folosit aripi de ceara si pene pentru a evada de pe insula Creta.

Caldura soarelui a intrerupt zborul deasupra Marii Egee si Icar s-a inecat.

Cine nu a privit vreodata o pasare pe cer, minunandu-se si totodata, gandindu-se ca zborul e un lucru destul de simplu? Dintru inceput, oamenii visau ca intr-o zi si ei vor putea zbura ca pasarile. Pionierii aviatiei mondiale au inteles ca pentru a putea zbura trebuie, mai intai, sa inteleaga filosofia zborului, cum pot zbura pasarile? Asa au descoperit ei ca aripile pasarilor nu sunt niste suprafete netede, ci curbate, ceea ce permite aerului sa produca o diferenta de presiune deasupra si sub aripi, ceea ce creeaza o forta numita "portanta”. Astfel, atat pasarile, cat si planoarele si avioanele realizeaza un "zbor mai greu de cat aerul”, in timp ce baloanele si dirijabilele efectueaza "zbor mai usor decat aerul”, acestea fiind umplute cu aer cald sau cu gaze, precum heliu sau hidrogen, care sunt mai usoare decat aerul din jurul lor.
 
Zborul a patruns in inimile multor oameni, dar putini sunt aceia care au crezut cu toata fiinta lor in transformarea acestui maret vis in realitate. Printre acestia se numara si fratii Wright care, din frageda copilarie visau sa zboare. Credinta lor a fost atat de mare, incat intr-o zi au zburat cu un planor, realizand primul zbor motorizat. Printre pionierii aviatiei mondiale se numara si inginerul Aurel Vlaicu, care din copilarie marturisea cu voce tare credinta lui in zbor: "Eu am sa zbor!” . Paradoxul era ca nimeni nu-l credea si nu il lua in serios, nici macar familia lui care faceau glume pe seama lui. De pilda tatal lui ii spunea: Mai Aurele, tu vei zbura cand va zbura porcul din batatura noastra…
 
Cum se explica, insa, sau ce reprezinta dorinta de a zbura? Greu de explicat. Credinta in puterea si maretia zborului, probabil ca declanseaza un razboi launtric ce da nastere la o forta, o energie creativa de neimaginat. In aceasta situatie, se poate spune, pe drept cuvant, ca orice vis poate deveni realitate, chiar si zborul. Totul este credinta, vointa, inspiratie, perseverenta si indrazneala indiferent de obstacolele pe care le intampini. Restul este pricepere si talent. Nu intamplator, Domnul Iisus Hristos a rostit cuvintele: "Indrazniti, Eu am biruit lumea!”. In aceasta idee, se pare ca Cerul nu este de partea celor indiferenti si fricosi, ci da un avant incredibil celor indrazneti.
 
In fiecare an, in prejma datei de 17 iunie, cand se sarbatoreste Ziua Aviatiei Romane, Fortele Aeriene Romane, Clubul Aerian Roman, Aeroporturile, Aerodromurile organizeaza activitati specifice tematicii zborului: mitinguri aeriene, spectacole pe cer cu acrobatii aeriene, expozitii, lansari de carte, lansari de parasutisti, Ziua Portilor Deschise etc. In acest sens, in 15 iunie, la Scoala de Aplicatie pentru Fortelor Aeriene “Aurel Vlaicu” de pe aerodromul Boboc s-a aniversat Centenarul Aeronauticii Militare printr-un spectacol aerian impresionant. Din program nu au lipsit zborurile demonstrative cu aeromodele, evolutii solo si in formatie a unor aeronave, lansari de parasutisti, desfasurarea unui exercitiu tactic cu aeronave si forte speciale, precum si simularea unui bombardament de catre pilotii Clubului Aerian Roman.
 
Zborul, visul celor indrazneti, merge mai departe! Puterea mistica a zborului, in mare parte, nu se poate exprima prin sentimente, pentru ca atunci cand simti si traiesti magia zborului, nici o glorie a pamantului, nici cel mai bun prieten, nici cea mai mare iubire, nimic din toate aceste lucruri nu mai prezinta importanta pentru tine, in acele momente, caci traiesti clipele vesniciei. Nu de putine ori, omul cerului ramane fara cuvinte la intrebarea: ce ai vazut acolo, sus.? Tacere, tacere, .

taina fara sfarsit.
 
Cer senin!
 
Doamne ajuta!
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
493 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

18 Iunie 2013

Vizualizari: 3792

Voteaza:

Zborul - o taina fara sfarsit 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE