Monedele


Monedele

Constituirea, in timpul dominatiei latine, a unor state grecesti marginase a adus dupa sine aparitia catorva noi tipuri de monede. La Trapezunt s-a reprezentat pe revers sfantul patron al orasului, Evghenios, fie in picioare, fie calare. Fara indoiala sub influenta monedelor seldgiucide imitate in Armenia si in Georgia, in acelasi oras s-a adoptat, sub Alexie al II-lea (1297-1330), si tipul cu imparatul in picioare, care avea sa fie reluat de catre ultimii Paleologi.

La Salonic, despotul Manuel Anghel Comnen Ducas (1230-1237/1238) a fost infatisat sezand alaturi de sfantul Dumitru si tinind impreuna cu acesta o macheta a orasului, care este numit in inscriptie. Tot la Salonic iritilnim, incepand cu despotul Ioan (1238- 1244), imaginea imparatului inaripat, inspirata poate din monedele germanice, care se va mentine in atelierul local pana sub Ioan al V-lea Paleolog. Moneda de aur a Paleologilor se degrada din ce in ce mai mult. Ea a devenit rara sub Manuel al II-lea (1391-1425) si a disparut cu desavarsire sub Ioan al VIII-lea (1425-1448). Emisiile au fost, in ansamblu, destul de mediocre. La inceputul dinastiei se inregistreaza o dorinta de innoire.

Mihail al VIII-lea este reprezentat in genunchi, cum era si in grupul statuar despre care am vorbit mai inainte, recomandat de sfantul sau patron lui Hristos, care il binecuvanteaza sau il incoroneaza. Fiul sau, Andronic al II-lea, apare si el prosternat la picioarele lui Hristos. Fecioara Blachernitissa nu mai este infatisata singura: ea domina meterezele cu turnuri ale Constantinopolului asupra caruia isi intinde protectia. Dupa exemplul monedelor din Occident, anume monede emise sub Andronic al II-lea poarta pe revors o cruce cu extremitatile latite, inconjurata de o inscriptie intre doua caneluri.

C. Delvoye

13 Februarie 2009

Vizualizari: 704

Voteaza:

Monedele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.