Epistola catre Coloseni

Epistola catre Coloseni Mareste imaginea.

 

Epistola catre Coloseni

 

Autorul si autenticitatea

 

Epistola catre Coloseni se aseamana cu Epistola catre Efeseni si este scrisa tot de Sf. Pavel. In sprijinul autenticitatii sunt aduse urmatoarele argumente ce se desprind din analiza continutului  Epistolei : Apostolul isi scrie de doua ori numele, atat in introducere (1,1) cat si in incheiere; limba, stilul si  doctrina (universalitatea  mantuirii prin  Hristos,   rolul  credintei si  al botezului in transformarea omului) sunt pauline.

 

De asemenea, Epistola este recu­noscuta drept canonica printr-o serie de marturii ale parintiilor bisericesti, precum: Clement Romanul, Sfantul Ignatie, Clement  Alexandrinul si Tertulian care folosesc unele expresii din ea si o considera ca apartinand Sfantului Pavel. Textul ei se afla in traducerile vechi ale Sfintei Scripturi (latina si siriaca), in Fragmentul Muratori si in lista cartilor canonice ale Sf.

Parinti: Atanasie cel Mare, Chiril al Ierusalimului si Grigorie de Nazianz.                    

 

Timpul si locul  -  Epistola a fost scrisa de Apostol la Roma,  spre sfarsitul primei sale captivitati, in primavara anului 63. O data cu aceasta epistola au fost expediate si epistolele catre Efeseni si catre Filimon.

 

Destinatarii epistolei sunt crestinii din Colose (1,1), oras renumit datorita pozitiei sale strategice ce i-a permis ca in antichitate sa cunosca o deosebita inflorire economica si culturala, dar care, in timpul domniei lui Nero, a fost lovit de un cutremur puternic care l-a daramat aproape complet. Fiind rezidit,  foarte curand a redevenit un oras infloritor impreuna cu Laodiceea si Ierapole, alte doua orase importante din Asia Mica. Populatia orasului (in mare parte  politeista) era de origine frigiana si vorbea limba grea­ca a dialectului comun. Credinta lor imbratisa, ca si aceea a Efesenilor, mai toate zeitatile imperiului. Un cult deosebit se aducea zeitei Cybella, pe care mitologia o socotea sotia lui Saturn si mama lui Jupiter, Neptun si Platon. Intre locuitorii orasului, pe langa pagani se aflau si numerosi iudei.

 

In privinta raspandirii crestinismului si infiintarii Bisericii din Colose s-au ivit discutii, interpretandu-se gresit unele texte din Epistola catre Coloseni. Astfel, unii exegeti considera ca Sf. Pavel n-ar fi fost personal la Colose, iar crestinismul ar fi fost predicat acolo de Epafras, unul din ucenicii si colabora­torii Apostolului (cf. Coloseni 2, 1). Aceasta conceptie  s-a dovedit a fi gresita, deoarece Sfantul Apostol Pavel personal a raspandit aici religia crestina, in calatoria a doua misionara fiind desavarsita in vremea sederii sale la Efes, de unde a  cutreierat   provincia Asia (54-57 d.Hr.) La Colose a convertit pe Epafras, Filimon si pe multi altii, care au continuat lucrarea misionara inceputa de el. Deci, Epistola catre Coloseni se adreseaza tuturor crestinilor din orasul Colose, precum si celor din orasul Laodiceea (4, 16) si din imprejurimi.

 

Motivele si scopul

 

Sf. Apostol Pavel scrie Epistola cu scopul de a combate  erezia iudeo - gnostica ce ameninta Bisericile din cele trei orase apropiate (Colose, Laodi­ceea si Ierapole), aratand rolul Domnului Hristos in mantuirea lumii, de a-i intarii in credinta, dandu-le si anumite sfaturi morale. 

 

Cuprinsul

 

Epistola cuprinde 4 capitole si se imparte in trei parti:


Partea I doctrinara (cap 1) este precedata de un prolog (1,1-12) contine numele autorului si ai adresantilor si asigurarea Apostolului ca se roaga lui Dumnezeu pentru credinta colosenilor.

 

Partea a II-a polemica (cap 2) unde se combat ereziile iudeo-gnostice

 

Partea a treia morala (cap 3-4) - se dau o serie de invataturi morale pentru noua viata crestina.

 

Importanta

 

Este o epistola hristologica ce arata raportul lui Hristos cu Dumnezeu Tatal, cu lumea si Biserica si se combat speculatiile filosofiei gnostice.

 

Invataturi dogmatice: Dumnezeirea Domnului Hristos, eternitatea Sa si cap al Bisericii (1,15-20); prin Jertfa Sa s-a impacat cerul cu pamantul si s-a refacut unitatea lumii (1, 20-23); prin Botez ne curatim de pacate si devenim oameni noi(2,12); prin crestinism s-a desfiintat Legea si ritualul iudaic, precum si sarbatorile ei (2,16).

 

Invataturi morale: indepartarea de erezii si filosofia pagana(2,8); prin crestinism s-a redat demnitatea, libertatea si egalitatea tuturor oamenilor (3,11) datoriile sotilor, copiilor si parintilor in familia crestina (3, 18-21); folosirea timpului cu intelepciune si modul de a vorbi al crestinului (4,5-6)

 

 

.

20 Noiembrie 2006

Vizualizari: 8183

Voteaza:

Epistola catre Coloseni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE