Cinstirea inaintasilor - mitropolitul Nicolae Colan

Cinstirea inaintasilor - mitropolitul Nicolae Colan Mareste imaginea.

 

Cinstirea inaintasilor - mitropolitul Nicolae Colan (1893 - 1967)

 

Daca imediat dupa decembrie 1989, s-ar fi realizat un sondaj de opinie, cu scopul de a afla ce stiu locuitorii judetului Covasna, despre mitropolitul Nicolae Colan, cu exceptia cetatenilor din Araci si a celor din imprejurimi, cat si a fetelor bisericesti din zona, marea majoritate a respondentilor ar fi declarat ca nu stiu mare lucru, sau aproape nimic despre ierarhul - carturar, nascut pe meleagurile Arcului intracarpatic, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

 

Dupa aproape 50 de ani de comunism, desigur, cazul nu este singular, dar aceasta nu putea constitui o scuza pentru perpetuarea unei stari nefiresti de lucruri. De aceea, dupa 1990, odata cu inceperea si efectuarea cercetarilor referitoare la istoria romanilor din sud-estul Transilvaniei - initiate de Liga Cultural-Crestina "Andrei Saguna", impreuna cu Directia Judeteana Covasna a Arhivelor Nationale - a fost posibila si redescoperirea marii personalitati a mitropolitului Nicolae Colan.

 

Un moment deosebit de important l-a constituit, in acest sens, marcarea centenarului nasterii mitropolitului Colan, la 28 noiembrie 1993, in cadrul primei editii a "Zilelor Nicolae Colan". La simpozionul organizat cu acest prilej, la Casa de Cultura a Sindicatelor, din Sf.

Gheorghe, au participat mari personalitati ale culturii si spiritualitatii romanesti, dintre care amintim pe academicienii Antonie Plamadeala, Mircea Pacurariu, Gheorghe Vladutescu si alti intelectuali de marca din intreaga tara. Lucrarile prezentate la simpozionul amintit, impreuna cu cele sustinute la manifestarea similara organizata la Cluj-Napoca, au fost publicate in volumul "Omagiul Mitropolitului Nicolae Colan", prin grija parintelui prof. dr. Alexandru Moraru, autorul unei lucrari de referinta despre activitatea episcopului Vadului, Feleacului si Clujului, Nicolae Colan, volum aparut in anul 1989.

 

Din initiativa Ligii Cultural-Crestine "Andrei Saguna"- presedinte avocat Ioan Solomon, in anul 1993, in urma a numeroase demersuri, s-a reusit ca prin Ordin al Ministrului Educatiei si Invatamantului, unei noi scoli din Sf. Gheorghe, sa i se acorde denumirea de "Scoala Generala Nicolae Colan".

 

Dupa infiintarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, din initiativa si cu purtarea de grija a P.S. Ioan Selejan, prin hotararea Adunarii Eparhiale din 6 februarie 1996, in Sf. Gheorghe, s-a infiintat un Centru Ecleziastic de Documentare, in spatiul de la parterul blocului turn de langa Catedrala ortodoxa, dat spre administrarea noii Eparhii a Covasnei si Harghitei, printr-o Hotarare de Guvern. Noua institutie culturala avea ca obiect de activitate "formarea unui fond documentar privind cultura si civilizatia romaneasca, din sud-estul Transilvaniei, in toate formele sale de manifestare, urmarita de-a lungul istoriei inclusiv in contemporaneitate".

 

Prin hotararea de infiintare, centrul a primit numele Mitropolitului Nicolae Colan, in semn de cinstire si pretuire a unui ierarh-carturar, nascut pe meleagurile de la Curbura Carpatilor, deopotriva mare teolog, pedagog si publicist, autor a peste 1000 de lucrari, studii si articole, carturar recunoscut - prin primirea ca membru al Academiei Romane. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si Institutul Teologic din Sibiu, precum si cursurile de specializare teologica ale Universitatii din Berlin. A inceput cu o stralucita cariera didactica. A fost profesor la Liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti, apoi la Catedra de "Studiul Noului Testament" a Academiei Teologice "Andreiana" din Sibiu si a predat limba si literatura romana, timp de 8 ani, inclusiv in cadrul Scolii Militare din Sibiu. Intre anii 1928-1936 a fost rectorul Academiei Teologice din Sibiu. Din martie 1938 pana in februarie 1939 a fost ministrul Educatiei Nationale, Cultelor si Artelor. Ierarh de seama - a pastorit credinciosii din Episcopia Vadului, Feleacului si Clujului (1936-1957) si pe cei din Mitropolia Ardealului (1957-1967), in toti acesti ani, tinand o permanenta legatura cu meleagurile natale, sprijinind prin fapte ziditoare Biserica ortodoxa din zona si pe credinciosii ei, in vremuri de restriste.

 

Indeplinindu-si rosturile pentru care a fost infiintat, Centrul de Documentare din Sf. Gheorghe si-a propus, printre obiectivele sale, sa cinsteasca patronul spiritual, prin organizarea, in fiecare an, a Zilelor Nicolae Colan, in perioada 28 noiembrie - 6 decembrie. Manifestarile incep cu ziua de nastere a mitropolitului Nicolae Colan si se termina cu cea onomastica a acestuia, incluzand in acest interval sarbatori importante pentru Neamul Romanesc, respectiv Sfantul Apostol Andrei si Ziua Nationala a Romaniei.

 

Continuand traditia inceputa in anul 1998, de sarbatoarea Sfantului Andrei, Apostolul Romanilor, grupuri de tineri de la Seminarul Teologic Ortodox din Buzau, Protopopiatul Ortodox Targoviste, ASCOR Bucuresti si Sibiu, Asociatia "Pro Vita" din Sibiu si de la Filialele Ligii Tineretului Crestin Ortodox Roman din Brasov, Sf. Gheorghe au fost in pelerinaj la parohiile ortodoxe din localitatile etnic mixte din cele doua judete. In fiecare din aceste localitati dupa terminarea Sfintei Liturghii au avut loc concerte de colinde, s-au stabilit legaturi pentru viitoare actiuni de colaborare si spijin si s-au exprimat sentimente de solidaritate, fiecare din aceste emotionante intalniri incheindu-se cu traditionala hora a unirii.

 

Traind impreuna bucuria sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, in fiecare an, sunt rememorate pagini din istoria tarii nefiind ocolite nici provocarile cu care se confrunta romanii in general si cei din Covasna si Harghita in special. Participantii din celelalte judete ale tarii au hotarat sa continue actiunile de solidaritate cu romanii din Covasna si Harghita, cu toti locuitorii arcului intracarpatic. S-au exprimat opinii precum: "Noi cei de peste Carpati nu vom putea fi linistiti atata timp cat romanii din Covasna si Harghita nu-si pot pastra si afirma nestingherit identitatea proprie, si cat timp in aceasta zona nu este liniste si armonie interetnica."

 

Ajunse la cea de-a XIV-a editie, Zilele Nicolae Colan, care includ si Zilele Scolii Generale Nicolae Colan, si-au castigat un loc distinct in calendarul manifestarilor culturale organizate in judetul Covasna. In fiecare an, cu aceasta ocazie, au loc sesiuni stiintifice, simpozioane, dezbateri, expozitii, evocari, slujbe de pomenire si pelerinaje la mormantul mitropolitului de la Manastirea Sambata de Sus, cu participarea elevilor de la Scoala Nicolae Colan, prin grija profesorului Vasile Stancu si a preotului Corneliu Bujoreanu, cu sprijinului prof. Opra Coloman, directorul scolii.

 

Prezenta in spatiul public al municipiului Sf. Gheorghe, a personalitatii mitropolitului Nicolae Colan, a fost sporita prin ridicarea bustului ierarhului, in curtea scolii ce-i poarta numele (opera sculptorului Mihai Mocanu) si prin acordarea numelui Nicolae Colan, unei strazi din cartierul unde se afla scoala amintita.

 

Astazi, cand Centrul de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", si Scoala "Nicolae Colan", au implinit peste zece ani de activitate, rezultatele unui eventual sondaj de opinie, privind notorietatea mitropolitului Nicolae Colan, pe meleagurile natale, cu siguranta ca ar fi altele, fata de cele de dupa 1989.

 

Speram ca Dumnezeu ne va invrednici, in continuare, de a cinsti memoria patronului spiritual al Centrului, dar si ale altor personalitati ale neamului romanesc, nascute pe frumoasele si incercatele plaiuri ale Curburii Carpatilor, si ca ne vom bucura de acelasi binecuvantat sprijin din partea ctitorului si celui mai important sustinator al Centrului, Prea Sfintitul Parinte Episcop Ioan Selejan.

 

Un bun prilej, il va constitui implinirea, in acest an, a 40 de ani de la trecerea la Domnul a ierarhului carturar. De la Cluj, de la parintele Dorel Man, am primit veste ca are in pregatire un volum privind activitatea publicistica a episcopului Nicolae Colan, in anii ocupatiei horthyste. Impreuna cu arhivistul Vasile Lechintan, pregatim un volum de corespondenta si alte documente referitoare la relatiile mitropolitului Colan cu personalitati de frunte ale culturii si spiritualitatii romanesti - documente puse la dispozitie de familia Colan, respectiv, regretata profesoara Ileana Leuca - Colan. Profesorul Alexandru Surdu, din Tg. Secuiesc a redactat o interesanta lucrare despre publicistica lui Nicolae Colan. Suntem convinsi ca aceste initiative nu vor fi singulare, asteptand si sprijinind cu interes si alte propuneri menite a cinsti memoria ierarhului - academician Nicolae Colan, personalitate emblematica pentru romanitatea din Arcul intracarpatic.

 

Dr. Ioan Lacatusu

Sursa: Grai Romanesc

 

 

 

.

09 Octombrie 2007

Vizualizari: 10336

Voteaza:

Cinstirea inaintasilor - mitropolitul Nicolae Colan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE