Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon Mareste imaginea.


Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon

Pamantul dobrogean a fost sfintit de sangele mucenicilor care ne-au lasat prin sfintele moaste binecuvantarea vietii lor traita in sfintenia invataturii lui Hristos. Pamantul scitic, desi sarac, datorita climei, este bogat spiritual. Ruinele vechilor bazilici ne dezvaluie o viata intensa din punct de vedere religios si, mai mult decat atat, sfintele moaste descoperite izvorasc binecuvantare si ofera tamaduire celor ce traiesc in credinta si nadejde.

Sfintele moaste ale Sfintilor Epictet si Astion au fost descoperite la inceputul acestui mileniu si curand dupa aceea au fost depuse in Catedrala Arhiepiscopala a Tomisului unde se afla si moastele Sfantului Pantelimon. Sfantul Epictet, ca si Sfantul Pantelimon, a avut acelasi dar al vindecarii, iar dupa sfarsitul mucenicesc acesta s-a revarsat asupra sfintelor lor moaste.

Sfantul Pantelimon

Pe 27 iulie intreaga crestinatate il praznuieste pe Sfantul Pantelimon. Sa ne plecam gandul si inima noastra catre acest mare tamaduitor pentru a primi si noi mireasma sfinteniei.

Se cuvine insa a patrunde in tainele vietii Sfantului Mucenic Pantelimon. A trait pe vremea imparatului Maximian Galeriu fiind originar din cetatea Nicomidiei. Tatal sau era pagan, iar mama sa crestina. A primit la nastere numele de Pandoleon care inseamna "cel in toate puternic ca un leu". Initial a fost atras de invatatura crestina, insa, dupa moartea mamei, incepe studiul filosofic, devenind ucenic al unui mare doctor al vremii. Dumnezeu i-a redescoperit adevarul dreptei credinte, facandu-l sa-si doreasca cu ardoare Botezul in Hristos. Din Pandoleon a primit, in urma botezului de la preotul Ermolae, numele de Pantelimon care inseamna "cel cu totul milostiv". Marele Pantelimon facea minuni atat prin harul primit cat si prin tratamentele pe care le dadea celor bolnavi. A reusit sa-l aduca la dreapta credinta si pe tatal sau, iar dupa moartea acestuia si-a impartit toata averea saracilor si, pentru ca nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea, el este numit "doctor fara de argint?"

Sfantul Pantelimon

Fericitul Pantelimon, prin credinta si harul primit de la Dumnezeu, a reusit sa vindece un orb din nastere. Din aceasta cauza a fost adus in fata imparatului inchinator la idoli, cerandu-i-se lepadarea de credinta adevarata, dar, ca un buh crestin, nu s-a lasat inspaimantat de bataile cumplite si de foc. Imparatul vazand ca nu se lepada a poruncit sa fie aruncat in plumb topit, apoi sa fie aruncat in mare, in cusca fiarelor. Pantelimon a fost legat de o roata cu colti de fier apoi aruncat de la un loc inalt.

Oricat de grele au fost chinurile pricinuite de imparatul necredincios, sfantul a ramas nevatamat. Neputand sa-l convinga sa se lepede de Hristos, Maximian a poruncit sa fie ucisi prin taierea capului cu sabia atat Pantelimon, cat si preotul Ermoiae impreuna cu doi ucenici ai sai. Cand i-a fost taiat capul nu a curs sange ci lapte, iar maslinul de care a fost legat Fericitul a rodit. Auzind acestea imparatul a poruncit ca sfantul si maslinul sa fie arse pentru a nu ramane nici o urma a puterii credintei in Hristos.

Sfantul Pantelimon

Credinciosii au scos din cenusa trupul neatins de foc si l-au ingropat cu mare cinste in anul 303 dupa Hristos. Moastele sale au fost cinstite de la bun inceput de catre crestini, iar in timpul prigoanelor au fost pastrate ca odoare de mare pret.

In urma cu sapte decenii, prin milostivirea lui Dumnezeu, o importanta parte a Sfintelor Moaste ale Sfantului Pantelimon au fost aduse din Orientul Apropiat de catre preotul Dimitrie Popescu si donate Catedralei Arhiepiscopale a Tomisului. De atunci ziua de praznuire a Sfantului Pantelimon, 27 iulie, a devenit zi de pelerinaj pentru crestini din intreaga tara.

Sa ne rugam, asadar Sfantului Pantelimon sa mijloceasca catre Bunul Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre, sa reverse darurile vindecarilor sale peste noi ca sa sporim cu intelepciunea, cu faptele bune, cu dragostea cea pentru Hristos Domnul nostru.

IPS Teodosie - arhiepiscopul Tomisului

26 Iulie 2010

Vizualizari: 4513

Voteaza:

Sfantul Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE