Bucuria Nasterii Domnului

Bucuria Nasterii Domnului Mareste imaginea.

In Sfintele Sarbatori ale Craciunului, toate departarile sunt date la o parte, atat cele istorice, cat si cele geografice, precum si cele cosmice. Acum omenirea tuturor timpurilor si a tuturor locurilor poate avea bucuria de a fi prezenta la Nasterea Domnului. Fiul lui Dumnezeu din ceruri vine si se intrupeaza si ca Fiu al Omului. De aceea, oamenii pe pamant si ingerii in ceruri slavesc Nasterea Sa. Din orice continent si tara am fi, pe aripa de gand noi alergam in Noaptea Sfanta la Betleem si coborim in pestera in care s-a nascut pentru mantuirea noastra, Creatorul nostru al tuturor.

In Sfintele Sarbatori ale Nasterii Domnului, pentru noi toti, se deschide Biblia Sfanta la paginile Sfintelor Evanghelii, pe ale caror randuri, ca de pe niste trepte ceresti, coboara Dumnezeu cu intelegere catre noi, iar noi ne inaltam gandurile la intalnirea sfanta cu El. Si asa, in prezenta Pruncului Sfant, a Maicii Domnului, a batranului losif, a Pastorilor si a Magilor, precum si a ingerilor din vazduh, luam si noi cu totii parte la marea taina a Nasterii unei omeniri noi, pe care a venit sa o aduca Fiul lui Dumnezeu.

Acum casele oamenilor se umplu de un vazduh ceresc, ca si in Betleemul din Tara Sfanta de acum doua mii de ani. Acum copiii tuturor popoarelor alearga cu o "Veste minunata" pe la ferestre si prin case si fac sa rasune, cu glasurile lor argintii, ulitele satelor si ale oraselor, cu colinda:
"S-a nascut noua Hristos,
Cel cu nume frumos".

Si precum spun colindatorii din Muntii Vrancei, din Moldova:
"Sa fie Domn al tuturor
Si al Romanilor".

Oriunde pe lume e o asezare crestineasca, e una si aceeasi vestire de bucurie mare:
"Praznic luminos,
Stralucit frumos,
Azi ne-a rasarit
Si ne-a veselit..."

Si pentru ca aceasta bucurie sa ramana statornica pe pamant, oamenii tuturor continentelor au zidit biserici prin orase si sate, pana si prin pustii, care sa fie de-a pururea salase imparatesti pentru Hristos, un Betleem al Nasterii lui lisus, unde sa putem merge cu drag sa ne inchinam Noului Nascut.

La fel cu alte neamuri, si poporul roman se afla prin veacuri de doua mii de ani, cu Dumnezeu, in arcul Muntilor Carpati, pe dealurile domoale ale Moldovei si ale Basarabiei, pe podisul Bucovinei, pe inaltimile Maramuresului, pe platoul Transilvaniei, ori in campiile manoase ale Munteniei, Olteniei si Banatului, ori la revarsarile apelor in Dobrogea si Cadrilater. Pretutindenea, acolo si aici in America si Canada, si oriunde pe lume, in Noaptea Sfanta, Romanii sunt cu Dumnezeu ca si alte neamuri, si Dumnezeu e cu noi toti, ca sa ne mantuiasca si sa ne ocroteasca! Sarbatori Fericite!

Pr. Dr. Vasile Vasilache
(din volumul "De la Antim la Pocrov – marturii si marturisiri”, New York, 1984)

02 August 2012

Vizualizari: 5377

Voteaza:

Bucuria Nasterii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE