Inmormantarea

Inmormantarea Mareste imaginea.

 

Inmormantarea

 

Este interzisa inmormantarea dupa ritualul bisericesc a necrestinilor, a ereticilor, a schismaticilor, a celor aflati sub excomunicare sau sub anatema, a celor care refuza primirea Sf. Taine si se opun inmormantarii crestine, precum si a sinucigasilor.

 

In legatura cu inmormantarea,  trebuie observate si  anumite prevederi ale legilor de stat, care impun constatarea si verifi­carea mortii de catre anumite organe sanitare si eliberarea autoriza­tiei de inhumare, drept conditii fara a caror indeplinire este interzisa inmormantarea de catre slujitorii religiosi.

 

Doua chestiuni cu totul deosebite se pun astazi in legatura cu inmormantarea crestina si anume aceea a inmormantarii crestinilor de alte confesiuni si aceea a incinerarii sau arderii trupurilor celor morti.

 

Prima chestiune s-a pus in cadrul aplicarii iconomiei sau pogoramantului fata de aceia dintre crestinii schismatici  si chiar eretici,  in cazul cand  acestia din urma nu  sunt antitrinitari,  li se  ingaduinduie sa li se oficieze slujba inmormantarii de catre preotul  ortodox, daca se apeleaza la acesta, neexistand vreun slujitor bisericesc de confesiunea respectiva. In asemenea cazuri, preotul este obligat sa ceara consimtamantul episcopului de care tine, sau daca imprejurarile nu permit acest lucru, sa oficieze inmormantarea, dar sa anunte in cel mai scurt timp posibil despre aceasta autoritatea bisericeasca cea mai apropiata, adica pe protopop.

 

Aplicarea pogoramantului in asemenea cazuri s-a impus atat din necesitati practice, cat si ca un semn al spiritului de intelegere si de apropiere dintre diverse Biserici si confesiuni.

 

Mai delicata este pentru constiinta crestina problema incinerarii, adica adoptarea incinerarii de catre membrii Bisericii. Numarul aces­tora a fost foare mic la inceput, dar el are tendinta de a creste si fe­nomenul a pus - tot din veacul trecut - o problema noua conducerii bisericesti. Aceasta nu s-a grabit sa condamne incinerarea, cum a facut Biserica Romano-Catolica, ci a socotit ca este mai bine sa se proce­deze pe calea sfatuirii credinciosilor sa evite incinerarea dupa moarte, ca fiind un obicei strain de traditia crestina. Cu toate acestea, impotriva incinerarii mortilor neputandu-se ridica nici o obiectie de natura dogmatica, ea nu poate fi inter­zisa formal, desi nu se recomanda favorizarea ei.

 

10 Noiembrie 2011

Vizualizari: 8102

Voteaza:

Inmormantarea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE