Intalnire sfanta

Intalnire sfanta Mareste imaginea.

Nasterea Domnului aduce omenirii darul intalnirii sfinte a omului cu Dumnezeu. Evanghelistul Ioan o marturiseste: "Si Cuvantul s-a intrupat si a salasluit intre noi si am vazut gloria Lui, glorie ca a unuia nascut din Tatal, plin de har si de adevar" (1: 14). Dumnezeu coboara in timp si ca Om, pentru a intalni pe omul cazut prin pacat in timp.

Noi, Ortodocsii, sarbatorim curand dupa Nasterea Domnului, numai la patruzeci de zile, "Intampinarea Domnului" (Simon's Meeting with God). Si daca la Nastere s-a pus accentul in chip firesc pe intalnirea lui Dumnezeu cu Omul, iata ca in cea de-a doua sarbatoare se graieste de intalnirea sfanta a Omului cu Dumnezeu. E o inaltare a Omului in eternitate pentru a intampina pe Dumnezeul Om.

In amandoua intalnirile insa, in realizarea lor permanenta in cursul veacurilor, e o problema de mister. Iisus Hristos mereu coboara pentru a intalni pe om si omul mereu se pregateste pentru a fi vrednic de aceasta intalnire cu Dumnezeu. Taina Sfantului Botez deschide omului calea intalnirii cu Hristos. Numai dupa ce ai primit acest Sacrament faci parte din "corpul mistic" al lui Hristos, dupa care vei avea impartasire cu El prin Taina Sfintei Impartasanii.

Altfel, de vei ramane in afara de toate aceste mistere sfinte, nu e posibil sa te intalnesti cu Dumnezeu. Cand nu ai nici credinta, nici viata curata si sfanta, nici dorinta de a indeplini pregatirile oranduirii sfinte, te intreb, cum mai e posibil sa-L intalnesti pe Dumnezeu in viata ta? Sau cand tu insuti ai iesit din Casa Sfanta a intalnirii cu Dumnezeu, cum mai poti avea speranta vederii Lui? Dumnezeu-Omul e permanent in Betleemul etern - in Casa Sfanta - pentru a darui painea mantuirii acelora care vin la El.

Toti cei ce nu cred se departeaza de Dumnezeu si de posibilitatea intalnirii cu El. Unii ca acestia permanent calca in goluri si alearga in pustietatile gandirii lor, suspinand apoi cu Helmut Kuhn, in cartea sa "Intalnirea cu Nimicul". E suprema tragedie a vietii, pe care singur ti-ai croit-o, indepartandu-te de la intalnirea cu Dumnezeu.

Copile al veacului nostru, cum voiesti sa vezi si sa te intalnesti cu Dumnezeu, cand tu singur ti-ai inchis ochii si cu forta stiintei tale ii acoperi, pentru a plange apoi in disperare, ca in viata ta nu vezi si nu intalnesti decat "Nimicul". Cu vointa ratiunii tale te-ai departat de Dumnezeu. Singur ti-ai ales "Nimicul". Si-acuma plangi de intalnirea cu el? ...

Prin Nasterea Sa si ca Om, Dumnezeu e permanent prezent in istorie, pentru a da posibilitatea fiecarui om sa se intalneasca cu El, pentru a-i primi darul mantuirii. Profetul de dinaintea venirii pe lume a lui Dumnezeu si ca Om, o marturiseste: "Calea nu e in mine - om, ci e in Dumnezeu care a venit si ca Om sa-l intalneasca pe om si apoi omul pe El, pentru a fi in eternitatea fericirii impreuna.


Parintele Vasile Vasilache
(din volumul "De la Antim la Pocrov - marturii si marturisiri”, publicat in S.U.A., in anul 1984)

Pe aceeaşi temă

02 August 2012

Vizualizari: 1295

Voteaza:

Intalnire sfanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE