Citirea Sfintei Scripturi

Citirea Sfintei Scripturi Mareste imaginea.

Pentru Sfintii Parinti, Sfanta Scriptura este Hristos, pentru ca fiecare cuvant din ea ne indreapta spre Cel ce le-a vestit. Astfel, inainte de orice citire din ea, este nevoie de rugaciune ca Dumnezeu sa ni Se descopere. Sfantul Marcu spune: “Evanghelia este inchisa pentru eforturile omenesti, deschiderea ei este darul lui Hristos”. Aceste cuvinte ale Sfantului Marcu sunt intarite de Evanghelistul Luca ”Hristos le talcuia intelesul Scripturilor” (Lc. 24, 27).

Asadar gradul meu de intelegere a Scripturii nu sta in pregatirea mea intelectuala, ci este dat in functie de unirea mea cu Hristos.

Biserica Ortodoxa marturiseste ca adevaratul intrepret al Scripturii este Biserica: cler si credinciosi in comuniune cu Hristos. Spatiul cel mai propriu in care Biserica realizeaza interpretarea Scripturii este Sfanta Liturghie, unde omul cunoaste nu intr-un mod despartit de Trup, ci ca membru al Trupului, ca om liturgic. Biserica Romano Catolica a ajuns sa desparta teologia de Liturghie si sa vada in ierarhie adevaratul interpret al Scripturii. Iar protestantismul, prin reactie fata de invatatura catolica, a afirmat ca Biblia se interpreteaza singura. In acest caz, protestantismul sustine ca orice credincios, inspirat de Duhul Sfant, poate sa spuna despre Scriptura ceea ce ea insasi spune despre sine.

Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca Hristos nu Se talcuieste pe Sine decat in Duhul Sfant, caci “nimeni nu cunoaste tainele lui Dumnezeu, decat numai Duhul lui Dumnezeu” (1Cor. 2, 11). Prin acest Duh primim diverse intelesuri ale cuvintelor Sale, potrivit nivelului nostru de intelegere duhovniceasca. Iar Duhul Sfant este Duh al comuniunii, de aceea numai impreuna, unit cu ceilalti si cu Hristos, avem sansa de a nu interpreta Scriptura intr-un chip ratacitor.

Este adevarat ca in spatiul ortodox, Sfanta Scriptura se citeste mai putin acasa. Si asta nu se intampla pentru ca ortodocsii nu stiu sa citeasca, ci pentru ca doresc sa traiasca cuvantul, sa se hraneasca cu el, nu sa-l depoziteze in minte. De aceea crestinul ortodox alearga atunci cand are o problema la Biserica, la duhovnic, pentru ca stie ca trebuie sa citeasca si sa asculte cuvantul lui Hristos din launtrul Trupului Sau, in Biserica.
Si asa reuseste sa citeasca Scriptura, nu pe dinafara, ci pe dinlauntru.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2012

Vizualizari: 7440

Voteaza:

Citirea Sfintei Scripturi 5.00 / 5 din 2 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Dragotoniu Petre -RomeoPostat la 2012-09-20 12:47

    Cu toată stima domnule Adrian Cocoşilă pe care o am pentru articolul dumneavoastră, înadevăr numai prin Duhul Sfânt şi printr-o relaţie personală cât mai puternică cu Dumnezeu şi prin comuniunea cu credincioşii putem adeveri Sfintele Scripturi, dar de-a face afirmaţia că nu citesc Scriptura pt a nu depozita Cuvântul Domnului pentru doresc sa-L trăiască, cine ar putea sa-L traiască făra sa-L cunoască ori cum ar putea cineva să se hrănească cu El dacă nu-L citeşte, ori nu ne învaţă însuşi Cuvăntul aşa: Psm.118:11 În inima mea am ascuns cuvintele Tale, ca să nu greşesc ţie. 2TIM 3:16-17 Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu şi de folos spre învăţătură, spre mustrare, spre îndreptare, spre înţelepţirea cea întru dreptate,Astfel ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit, bine pregătit pentru orice lucru bun. IOSUA NAVI 1:8 Să nu se pogoare cartea legii acesteia de pe buzele tale, ci călăuzeşte-te de ea ziua şi noaptea, ca să plineşti întocmai tot ce este scris în ea; atunci vei fi cu izbândă în căile tale şi vei păşi cu spor. AMIN, Domnul să vă binecuvânteze.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE