Inceputul Triodului

Inceputul Triodului Mareste imaginea.

Triodul e o perioada din anul liturgic bizantin, cuprinzand Postul Mare, urmat de saptamana mare, si precedat de o perioada pregatitoare ce are ca scop lasatul secului.

Numele acestei perioade vine de la faptul ca in acest timp se canta doar trei ode poetice la utrenie, in loc de noua, cate se canta peste an. Cele trei ode poetice sunt inlocuite, potrivit tipicelor, insa mai putin in practica, cu sase cantari biblice. Cartile liturgice specifice sunt triodul si strasnicul.

Partea pregatitoare

Triodul incepe cu Duminica Vamesului si a Fariseului, dupa care urmeaza o saptamana relativ obisnuita din punct de vedere liturgic si ascetic, apoi Duminica Fiului Risipitor.

Incepand cu aceasta duminica, saptamana ce urmeaza, numita si Saptamana Carnii, va fi de frupt. Sambata va avea un tropar special. Urmeaza Duminica Infricosatei Judecati, iar incepand cu luni dimineata are loc Lasatul Secului de Carne, insa se mananca branzeturi, oua si peste. Sambata aceleiasi saptamani va avea un special.

Urmeaza Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, ultima in care se mai mananca de frupt, pentru ca a doua zi dimineata se face Lasatul Secului de Branza, intrandu-se in post.

Aceste duminici de intrare in triod au cateva caracteristici liturgice, dintre care cele mai insemnate sunt troparele si condacele proprii, apoi polieleul cuprinzand Psalmul 137: "La raul Babilonului", precum si troparul "Iata mirele", la utrenie si vecernie.

Nicu Dan Petrescu

Despre autor

Nicu Dan Florin Petrescu Nicu Dan Florin Petrescu

Colaborator
17 articole postate
Publica din 03 Ianuarie 2010

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 26869

Voteaza:

Inceputul Triodului 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE