Sinoadele din veacurile primare ale Bisericii

Sinoadele din veacurile primare ale Bisericii Mareste imaginea.

 

Sinoadele din veacurile primare ale Bisericii

 

In  sec.  II  s-a tinut un  sinod  la Ierusalim,  prezidat de episcopul  Narcis  al  Ierusalimului, altul in Cezareea Palestinei, prezidat de episcopul Teofil al Cezareii.

 

In sec. III : numeroase sinoade in Asia Mica, in Siria, in Arabia, in Egipt: Iconia (230-235), Bostra (Arabia) pe la 244, Alexandria sub Dionisie cel Mare al Alexandriei, iar in 270 la Antiohia, impotriva lui Pavel de Samosata. Sinoade la Cartagina sub Sf. Ciprian.

 

In sec. IV, la inceput: Elvira (Spania pe la 300-305) si sinodul de la Sinessium (308).                     

 

Sinoadele Locale     

 

Teme principale discutate:

 

1.  Sinodul de la Ancira (314) - situatii diverse privind pe clericii care au jertfit idolilor sau au participat la ospete paganesti; casatoria dupa hirotonie; incalcarea teritoriului de jurisdictie in scop de hirotoniri frauduloase; averile bisericesti (15); calcarea votului monahal prin casatorie (19); adulter, avort (21); ucigasii cu voia si fara voie (22, 23) si prezicatorii (24).

 

2. Sinodul de la  Neocezareea (315) - casatoria cu doi frati (2), numarul diaconilor in cetati : 7 (can.15).

 

3. Sinodul de la  Gangra (340) - defaimarea nuntii (1); apara pe cei ce consuma carne (2); defaimarea preotilor insurati (4); defaimarea locasului de cult (5 si 6); prinoase (7 si 8); defaimarea agapelor (11) ; parasirea barbatului pe motiv de evlavie (14); parasirea copiilor pe motiv de asceza (15); parasirea parintilor (16); ajunarea in zi de Duminica (18); dezlegarea abuziva a postului.

 

4.  Sinodul de la Antiohia (341) - intareste serbarea Pastilor dupa Niceea si condamna pe cei ce serbeaza cu evreii (1); fuga de euharistie (2); nerevenirea la propria parohie (3); neadmiterea caterisitilor la slujbe (4 si 6); tulburarea ordinei bisericesti (5); recunoasterea mitropolitului (9); judecarea episcopului (14); ocuparea abuziva a unei catedrale (biserici) fara episcop, de un episcop fara biserica (16);

 

5. Sinodul de la Laodiceea (343) - casatoria a II-a (1) ; reprimirea pacatosilor marturisiti (2) ; interzice camata printre clerici (4); ereticii sa nu fie admisi la slujba (6); mirungerea ereticilor (7); casatoria copiilor cu copiii ereticilor (10); interzicerea presbiterelor (intaistatatoarelor) in biserica (11); nu se permite plebei sa faca alegerile celor ce vor fi asezati in preotie (13); numai cantaretii sa cante in biserica (15); randuiala Sf. Liturghii primare (9); disciplina diaconilor in raport cu demnitatea prioritara a preotului (20) ; interzicerea sambetei ca zi de odihna (29); rugaciunea cu ereticii si schismaticii (33); neparticiparea la sarbatorile paganilor (39) ; nu se cuvine ca femeile sa intre in altar (44) ; mirungerea dupa botez (48) ; Liturghie in post numai sambata si duminica (49) ; interzicerea nuntilor in postul Pastelui (52); interzicerea Liturghiei in case (58); cartile biblice din care sa se citeasca in biserici (60). 

 

6. Sinodul de la Sardica (343) - caterisirea episcopului sa nu se ridice pana nu aproba Roma (4); trecerea episcopului prin toate treptele, de la citet (10); clericul excomunicat sa nu fie primit nici de prietenul sau episcop (13);

 

7. Sinodul de la Constantinopol (I) (394) - condamnarea la caterisire a unui episcop sa se faca numai prin hotararea tuturor episcopilor eparhioti (din sinodul provinciei).

 

8. Sinodul de la Cartagina (419) - tinerea cu strictete a hotararilor de la Niceea (1); pastrarea si propovaduirea invataturii despre Sf. Treime (2); infranarea clericilor (3); episcopul, preotul si diaconul si toti cei ce stau in altar sau slujesc in altar sa respecte infranarea (4) ; lacomie (5) ; Sf. Mir sa fie pregatit de episcopi si la fel consacrarea calugaritei, gratierea penitentilor etc. (6), pedepsirea schismaticului (7); revolta clericului : presbiterul, ridicandu-se impotriva episcopului sau si ar face schisma, sa fie anatema (11); opreste recurgerea la judecata lumeasca de catre clerici (15); varsta canonica pentru diaconi : douazeci si cinci ani (16) ; eparhia (provincia) sa aiba primat propriu (17); sa nu se boteze nici sa se impartaseasca mortii (18); procedura judecatoreasca pentru episcop (19) si preot (20); episcopii sa nu calatoreasca peste mare (23) decat cu aprobarea primatului si scrisoare ; infranarea " clericilor de la sotii la timpuri anumite (25); grija pentru averea bisericeasca (26); acuzatori si acuzati, dreptul de a muta judecata in loc pasnic (30); materia jertfei euharistice : paine si vin amestecat cu apa (37); iertarea, pentru pacate sa o dea episcopul (43); sarbatorile in cinstea martirilor (46); nerecurgerea la puterea lumeasca pentru transferari (48); clericii straini sa nu se primeasca de vreun episcop (54); distrugerea ramasitelor idolilor si templele (sanctuarele) pagane (58 si 84) in Africa ; oprirea marturiei clericului la judecata (59); sa nu se tina spectacole in Duminici si sarbatori (61); publicarea in Biserica a eliberarii sclavilor, sa se faca la fel ca in Italia (64); botezul pruncilor cand nu se stie daca au fost botezati (72); aparatorii bisericesti (75) ai saracilor contra tiraniei bogatilor; demisia benevola a episcopului lasa loc pentru alegerea altui episcop (88); femeile care isi parasesc barbatii sau barbatii care-si parasesc femeile sa ramana asa (102); uniformizarea rugaciunilor de la Sf. Liturghie (103); botezul copiilor se face spre iertarea pacatelor (110); harul lui Dumnzeu daruieste atat iertarea pacatelor cat si ajutor spre a nu mai pacatui (111); fara harul lui Dumnezeu nu putem savarsi binele (113); despre cei ce iau in stapanire cu de-a sila popoare impotriva vointei celor ce le detin, fiind incredintati ca li se cuvin lor (120) - problema diasporei ;

 

9. Sinodul de la Constantinopol  (Biserica Sf. Apostoli - 861) - nimanui sa nu-i fie iertat sa zideasca manastire fara stirea si invoirea episcopului (1); recuperarea celor ce fug din manastiri sa se faca de cel raspunzator pentru ei (3); sa nu se primeasca in alta manastire monahul fugar (4) ; cercetarea in vederea primirii in monahism : barbat - 6 luni, daca este deja evlavios din lume (5) ; saracia de buna voie (6); se supun caterisirii presbiterii si diaconii care primesc asupra lor dregatorii sau indeletniciri lumesti (11); Sf. Liturghie sa se oficieze in Biserica, nu in case (12); preotul sau diaconul care-si osandeste episcopul sau pentru oarecare vinovatie, inainte de sinodiceasca judecata si cercetare si de osandirea lui desavarsita si nu se cumineca cu el nici nu-l pomeneste la Sf. Liturghie sa se cateriseasca (13).

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2012

Vizualizari: 4947

Voteaza:

Sinoadele din veacurile primare ale Bisericii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE