Codul lui Hammurabi si Cartea Legii lui Manu

Codul lui Hammurabi si Cartea Legii lui Manu Mareste imaginea.

 

Codul lui Hammurabi si Cartea Legii lui Manu

 

Hammurabi 2000 i.d.Hr. sau 1800, cel de-al VI-lea rege din prima dinastie de Babilon fondata de catre Sumu-abu (dinastia amoreana).

 

Codul lui Hammurabi, cu toata probabilitatea, a fost publicat la inceputul domniei lui. Cele 282 paragrafe sapate in piatra imbratiseaza aproape tot dreptul public si privat in vigoare la babiloneni pe vremea lui Hammurabi. Inainte de aparitia acestui cod, existau Codurile Lipit-Istar din Isin, Bilalam de Ia Esnunna si Ur-namu din Ur.     

 

Codul se afla scris pe o stela de piatra, de diorit, neagra, inalta de 2.25 m, lata la baza de 1.90 m, iar la varf 1.65 m. Este scris cu caractere cuneiforme. Sub chipul lui Hammurabi in rugaciune, urmeaza textul codului : 16 coloane pastrate, iar 5 rase cu dalta (distruse, probabil de navalitorul Sutruk-Nahunte, pe la 1207-1171 i.e.n., care a dus stela la Susa, unde au decoperit-o francezii la inceputul sec. XX, dupa care au dus-o la Louvre).

 

Cartea Legii lui Manu - 12 carti (Manava Dharma-Sastra). Nu e mai veche de sec. XIII i.e.n., dar nici mai noua decat veacul VI i.Hr. Legea lui Manu cuprinde principii de teologie, de economie domestica si rurala, de comert etc. : reguli pentru indeplinirea actelor cultului, a datoriilor castelor principale si ale membrilor castei intre ei ; notiuni de politica interna si externa, de strategie si tactica ; sfaturi pentru incheieri de aliante politice si militare, apoi amanuntite legi agrare, civile, penale, comerciale, sistemul masurilor si greutatilor, etc.                     

 

Pe aceeaşi temă

09 Iulie 2012

Vizualizari: 46178

Voteaza:

Codul lui Hammurabi si Cartea Legii lui Manu 1.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE