ASUR ar impusca religia?

ASUR ar impusca religia? Mareste imaginea.

Pentru prima data in Romania postdecembrista, ASUR, un ONG secular-umanist, organizeaza un protest fata de Biserica si fata de politicieni. Traind intr-o societate a libertatii de opinie si de asociere, au tot dreptul sa o faca. Numai ca, urmarind un pic datele problemei, am senzatia ca unii dintre Asureni ar impusca Biserica, daca ar putea. Totusi, ura fata de religie nu poate face parte dintr-o societate democratica.

Conform datelor oferite publicului, ASUR este un ONG care la finalul anului 2010 avea 13 membri, la finele lui 2011 avea 20 membri, iar la finele lui 2012 numara 25 de membri, alaturi de care se mai adauga „peste 20 de voluntari”.

Scopurile existentei acestui ONG sunt promovarea valorilor umanismului secular si al apararii principiului constitutional al separarii dintre stat si biserica. Pentru aceasta, ASUR se foloseste de orice prilej in care poate ataca prezenta religiei in spatiul public, dorind practic sterilizarea acestuia de tot ce inseamna element al unei „religii dogmatice”. Ba, mai mult, ASUR incearca revenirea la o forma subtila de materialism ateist-stiintific, sustinand ca religiile trebuie sa fie inlocuite de o cunoastere solida a lumii si a noastra, care se naste printr-un proces continuu de observatie, evaluare si revizuire (de ce nu si reeducare!?). In acest proces, se iau in calcul valoarea, demnitatea si autonomia individului si dreptul fiecarei fiinte umane la cel mai mare nivel de libertate posibila, compatibila in acelasi timp cu drepturile altora, precum si moralitatea, inteleasa ca parte intrinseca a naturii umane, bazata pe intelegere si grija fata de ceilalti, ce nu are nevoie de confirmare externa.

Pana aici, vorbe mari si nimic nou sub soare. Este dreptul fiecarei persoane sa creada ce doreste despre aceasta viata, despre existenta si idealurile umane, sa creada sau nu intr-o divinitate. Sau sa protesteze fata de deciziile autoritatilor, de lipsa de scoli, spitale etc. Cu o conditie: respectarea legislatiei in vigoare si a celorlalti membri ai societatii.

Problema se complica atunci cand mijloacele de actiune a ASUR nu mai au de-a face cu idealurile umanismului, ci apeleaza la arsenalul urii, manipularii si dezinformarii.

Urmarind cu atentie manifestarile de pana acum ale acestui ONG, constat ca ele sunt caracterizate de incercarea de a reactualiza stramb Revolutia Franceza, la scara societatii romanesti. Practic, ASUR se foloseste de haosul administrativ din zona publica si incearca sa scoata cultele vinovate pentru acesta, uitand, desigur intentionat, ca aceste culte nu jefuiesc bugetul, ci folosesc doar partea infima ce li se acorda (0,2% din bugetul Romaniei si respectiv 0,08% din PIB). Ma mir ca ASUR nu se intreaba unde se duc ceilalti bani. Dar nu administrarea bugetului este scopul ASUR, ci atacarea religiei, din orice pozitie posibila.

Prin urmare, era de asteptat si un protest stradal contra cultelor, intitulat inchizitor „Vrem spitale,nu catedrale!". Asa ca ASUR asudeaza intens la construirea si propagarea in spatiul public a urii fata de religie si cler, probabil inchipuindu-si ca asa va scoate populatia atee si nemultumita in strada.

Astfel, facand o superficiala retrospectiva a actiunilor asurenilor, constat ca ei folosesc cateva strategii arhi-cunoscute in domeniul manipularilor publice, grupate sub denumirea de „vanatoare de vrajitoare”:

- prezentarea religiei ca metoda de indoctrinare si parazitare a fiintei umane,

- practicarea confuziei, voite sau nu, intre cult, superstitie, ocultism si misticism.

- criticarea si diabolizarea prezentei religiei in spatiul public (icoanele si ora de religie in scoli, Crucea din Parlament, etc.),

- inducerea in constiinta publica a unei strari de tensiune sau opozitie intre diversele institutii de utilitate publica prin compararea artificiala a numarului de biserici cu alte edificii publice: scoli, spitale, centre sociale etc.)

- interpretarea legislatiei in vigoare dupa bunul plac (amenintarea unor directori de scoli cu dosare penale, solicitarea ca preotii care oficiaza slujbe religioase sa ateste, cu documente CNSAS, ca nu au avut calitatea de agenti sau colaboratori ai Securitatii, falsificarea unor date privind finatarea cultelor)

- denigrarea si atacul la persoana fata de cler. De pilda, pagina de Facebook a domnului Toma Patrascu, vicepresedintele ASUR, contine poze si mesaje care ataca la persoana clerul sau rastalmacesc anumite elemente legate de activitatea si invatatura cultelor, cu precadere BOR, prin aceasta instigand la ura si discriminare pe baza religiei. Si nu este singura.

Aici m-a luat un usor fior in momentul in care am citit in prezentarea ASUR ca respectivului domn ii place sa traga cu pusca si pistolul. Sper ca doar ca joc sportiv, pentru a nu fi banuit ca doresc sa-l atac la persoana.

Vizavi de acesta situatie si de statutul ASUR am doar doua intrebari :

1. Cum se impaca aceste metode de atac la adresa religiei cu generoasa, etica, rationala si nobila idee umanista de promovare a unui cadru de toleranta si dialog intre persoane, grupuri si entitati sociale cu viziuni si interese diferite precum si de aparare a libertatii de gandire, constiinta si religie, ca drept fundamental al fiecarei persoane indiferent de optiunea sa fata de religie?

2. Tinand cont de principiul eliminarii totale a finantarii religiei din bugete publice, precum si de militarea impotriva oricaror privilegii sau discriminari bazate pe apartenenta sau non-apartenenta la un cult sau la o credinta religioasa, care este motivatia pentru care o miscare anti-religioasa accepta printre mijloacele de finantare si resurse obtinute de la bugetul de stat si/sau de la bugetele locale? Nu este cumva contrar propriilor principii?

Sigur, dreptul de a uri religia, clerul, Biserica sau parteneriatul Stat-Culte poate face parte din asa-zisele idealuri ale umanismului, desi nu se specifica in clar aceasta. Numai ca, asa cum demonstreaza si studiile stiintifice, ura si frustrarea pot duce chiar la pierderea sanatatii trupesti si sufletesti.

Asa ca doresc sa le transmit un mesaj Asurenilor, care cred ca iubirea crestina este o indoctrinare periculoasa, ce darama scoli si spitale:

Fara catedrale, vom umple spitale!

Eugen Tanasescu

Despre autor

Eugen Tanasescu Parintele Eugen Tanasescu

Senior editor
184 articole postate
Publica din 24 Aprilie 2024

Pe aceeaşi temă

30 Decembrie 2013

Vizualizari: 1023

Voteaza:

ASUR ar impusca religia? 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

ASUR religia

Comentarii (1)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2014-01-03 14:15

    Adevarat, "Fara catedrale, vom umple spitale!" Ura, rautatea, naste monstri si fara credinta, dupa cum se vede, spitalele nu vor fi suficiente niciodata. Cel care doreste cu adevarat binele tarii, al oamenilor,va incepe sa schimbe raul in bine, actionand, nu protestand. Ce nu stiu ei, sau poate stiu,ca scopul lor este dezbinare, ca nu constructia de Biserici este vinovata de raul care ne inconjoara, caci oricum ar fi, scolile, spitalele tot asa vor fi, ci snobismul,de care ne contaminam din ce in ce mai multi, ajuta la mentinerea raului. Iarta-ne Doamne si lumineaza-ne. Amin!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE